keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Xi Fan

Xi Fan on siis variaatio aikaisemmin esittelemästäni Congeesta. Toisin kuin veteen keitettävä congee, Xi-Fan keitetään yleensä täytteiden kanssa sopivassa liemessä.

1 dl Riisiä (ei pitkäjyväistä)
9-12 dl Kasvislientä
3 Viipaletta tuoretta inkiväärinjuurta
1 Valkosipulinkynsi
Suolaa
Soijakastiketta
Seesamiöljyä
 
Täytteitä, kuten:
Porkkanaa
Perunaa
Paprikaa
Maissia
Herneitä
Papuja
Parsaa
Kevätsipulia
Broccolia
Kiinankaalia
Paksoita
Bambunversoja
Pavunituja
Vesikastanjoita
Kuivattuja, punaisia taateleita
Kuivattuja siitakesieniä
Kuivattuja tiikerililjan nuppuja
Tofua
Kananmunaa

-Valitse puuroosi kahdesta neljään täytettä, suunnilleen kourallinen kutakin. Valitse täytteet listasta, tai yhdistele omien mieltymysten kanssa
-Esikäsittele ja perkaa täytteet tarvittaessa. Pilko ainekset sopiviksi
-Laita kuivatut ainekset likoamaan hyvissä ajoin. Voit esim. liottaa niitä yön yli jääkaapissa
-Pilko muut ainekset sopiviksi paloiksi, ja purista valkosipulinkynsi liemeen
-Mittaa liemi ja riisi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi
-Vähennä lämpöä ja anna poreilla hiljalleen välillä sekoitellen kunnes riisi ja kasvikset pehmenevät ja koostumuksesta tulee puuromaista velliä
-Xi Fan on valmista kun riisit ovat sopivasti puuroutuneet, ja kasvikset pehmenneet. Poista inkivääriviipaleet, ja tarkista suola, lisää tarvittaessa
-Minimikeittoaika on n. 1 tunti, ja voit halutessasi lisätä vettä
-Lopuksi sekoita joukkoon soija ja lisää seesamiöljy
-Valmiin ruoan voi koristella esim. hienonnetulla kevätsipulilla.

*Kananmunaa ei siis ole pakko käyttää, mutta jos valitset sen, voit käyttää sitä tähän kolmella tavalla: Voit ensin keittää kananmunan kovaksi, ja hienontaa/paloitella sen mukaan liki valmiiseen puuroon. Voit myös paistaa sen letuksi, ja hienontaa/suikaloida sen liki valmiiseen puuroon, tai vatkaa se kipossa ja valuta se loppuvaiheessa ohuena norona puuroosi, niin että sen rakenne kerkeää vähän kypsyä ennen tarjoilua. Vatkattu kananmuna myös saostaa puuroa hieman, mutta rakennetta voi parantaa lisäämällä tilkan vettä.

Ei kommentteja: