maanantai 4. heinäkuuta 2011

Noitavoimaa

Aiheesta on pitänytkin postailla, ja pienen miettimisen ja teekupillisen jälkeen sain jopa jotain laitettua ylös.

Usein energia-asioista puhuttaessa nostetaan esiin noidan mieli tärkeimpänä välineenä. Tämä on periaatteessa totta vaikkei kyseessä olekaan aktuaali, kouriintuntuva esine jollaisiksi välineet yleensä määritellään. Mielen käyttö (kuten visualointi) on myös niin perustietoa etten ole nähnyt aiheelliseksi kirjoittaa asiasta sen kummemmin ja olen keskittynyt esittelemään lähinnä niitä kouriintuntuvia esineitä. Minulta on kuitenkin tiedusteltu noidan voimista, energiasta ja kaikesta sellaisesta.

Niin, elikkäs.. Minun on varmaankin taas kerrottava energiasta. Mitä se on ja mistä se tulee? Pyydän myös että lukisitte, rakkaat ihmiset niitä vanhojakin postauksia, koska aion tässä pähkinänkuoressa käsitellä asiaa viimeisen kerran:

Niin, noituushan perustuu siis (luonnollisen) energian käyttöön magian välineenä. Mieli on kanava jolla noita tavallaan muokkaa energiaansa. Tällaisen energian ohjailuun käytetään mm. käsiä, Athamea, Taikasauvaa, kristallikiteitä, jne.. Luonnollinen energia on luonnon/maailman energiaa, joka virtaa kaikessa olevaisessa, ja jota on tietty määrä kaikissa, niin elollisissa että elottomissa asioissa, kuten kasveissa, kivissä, elementeissä, ja eläimissä, ja näin ollen myös ihmisissä.

Monissa aikaisemmissa teksteissäni olen maininnut, että noidan voimat eivät vastoin yleistä uskomusta ole peräisin mistään ulkopuolisesta lähteestä kuten esim. jumalasta tai demonista. Noita hallitsee ja harjoittaa ensisijaisesti omaa, henkilökohtaista energiaansa, ja tiedostaa itsensä yhtenä energian monista kertymistä. Noita toki voi, ikäänkuin lainata, myös hänen ulkopuolisissa lähteissään esiintyvää, samaa energiaa tilanteesta riippuen, kuten kasvejen ja kivien energiaa. Mikäli vaikkapa kasvi on vastahakoinen luovuttamaan energiaansa, se jätetään kuitenkin rauhaan. Hyvä noita ei käytä hyväkseen toisen henkilön energiaa ilman tämän suostumusta, sillä noita ei ole mikään energiavampyyri. Vertailun vuoksi esimerkiksi noitapiirissä jäsenten välinen energia on yhteistä ja sitä käytetään tasapuolisesti sovussa.

Luonnollinen yliluonnollinen?

Kerran jo mainitsin "luonnollisen" energian, joudun väärinkäsitysten välttämiseksi selittämään termin myös yleistajuisesti, tai joku kuitenkin alkaa taas vääristelemään kirjoituksiani. Elikkäs:
Luonnollisiksi luokitellaan siis yleensä ihmisen käsityskyvyn sisään mahtuvat asiat, ja yliluonnollisena nähdään kaikki mitä ei kyetä selittämään perusjärjellä. Käsityskyky kuitenkin vaihtelee yksilöstä riippuen, ja vaikkapa etiäinen voi olla yhdelle yhtä normaali asia kuin päivittäinen selfie toiselle.
Luonnollisen vastakohtana voidaan nähdä sekä yliluonnollinen että luonnoton. Olen yleensä selittänyt nuo kolme termiä seuraavalla esimerkillä:
1-Pidämme luonnollisena ettei kana (ruumiinrakenteestaan johtuen) pysty lentämään.
2-Tämän takia pidämme ajatusta lentävästä kanasta jotenkin luonnottomana.
3-Jos kana kuitenkin levittäisi siipensä, ja lentäisi silmiemme edessä horisontiin, pitäisimme moista vähintäänkin yliluonnollisena.

Esimerkiksi Wikipedia luokittelee yliluonnollisen seuraavasti:
"Yliluonnollinen tarkoittaa luonnonlakeja noudattamatonta, luonnontieteellistä selitystä vailla olevaa, normaalin tai luonnollisen rajat ylittävää. Sillä tarkoitetaan toisaalta myös selittämätöntä, outoa tai paranormaalia. Yliluonnollisten asioiden ajatellaan usein tapahtuvan jonkin henkimaailman, tai muun "tuonpuoleisuuden", eli yliluonnollisen todellisuuden vaikutuksesta."

Usein noidat tunnustavat laillani supernaturalistisen maailmankuvan, mikä tarkoittaa suunnilleen, että monia peruspulliaisen outona pitämiä asioita ei voitaisi noidan kannalta nähdä varsinaisesti niin yliluonnollisina. Vastakohtana tällaiselle "noidan voimien luonnollisuudelle" toimii siis ennemminkin "luonnoton" kuin "yliluonnollinen". Kuten käsityskykymme sisään mahtuvat maailmamme tutut, lihalliset olennot, noidan käsityskykyyn mahtuvat myös kaikenlaiset, "yliluonnollisina" pidetyt haltia-, henki-, ja jumalolennot, jotka myös ovat kiinni tällaisessa perusenergiassa, usein ihmistä paremmin, olennosta tietenkin riippuen.

Jumaltenpalvontaa?

Noidan ei siis vastoin yleistä uskomusta tarvitse käyttää vieraasta energiakertymästä/ olennosta/ lähteestä tulevaa energiaa omanaan, eikä hän näin ollen tarvitse jumalia eikä henkiä toimiakseen, toisin kuin esimerkiksi uskonnollisten ryhmien edustajat saattavat tehdä. Tämän vuoksi noita ei tarvitse rukouksia eikä liturgioita, sillä noidan ei tarvitse pyytää (eli rukoilla) käyttöenergiaa yliluonnollisilta olennoilta. Tämä on myös yksi näkyvimmistä eroista noituuden ja uskontojen välisessä vertailussa. Noita voi toki työskennellä erilaisten henkien, haltijoiden sekä jumalolentojen kanssa ilman, että että nämä olennot olisivat käytettävän maagisen energian ensisijaisia lähteitä. Päinvastoin, he ovat erillisiä energian osia kuten kasvit, eläimet, tai noita itse.

Esimerkiksi, kun energiaolentojen kanssa työskentelevä noita kutsuu henget tai jumalansa todistamaan rituaalia, kukaan ei "varasta tai hamstraa" toiselta energiaa, vaan kaikkien kehän sisässä olevien välinen energia on yhteistä, ja sitä käytetään yhdessä, kuten vaikkapa noitapiirissä. Tällainen energian yhteispyörittely vahvistaa rituaalin energiaa, mutta aiheuttaa myös väistämättä energiakertymiä. Tämän vuoksi maadoittaminen on tärkeää, sillä sen avulla hoidetaan pois turhat energiakertymät ja tasoitetaan oloa rituaalin/maagisen työskentelemisen jälkeen.

Syyt kanssakäyntiin jumalolentojen kanssa tietenkin vaihtelevat noidasta riippuen, ja liittyvät useimmin noidan itsensä uskontoon, kuin noituuteen itsessään. Useimmista valtuskonnoista poiketen noituudenharjoittajan suhde jumalolentoihin onkin ennemmin symbioottinen kuin palvova. Vertailun vuoksi: Palvonta perustuu yksilön uhrautuvaisuuteen, jolloin palvova suhde on valitettavan usein hyväksikäyttävä ilman että palvoja itse välttämättä ymmärtää sitä. Symbioottinen suhde taas perustuu osapuolten yhteiseen vuorovaikutukseen, josta kaikki suhteessa osalliset hyötyvät ilman että ketään riistetään.

Hyväksi-, vai pahaksikäyttöä?

Noituudenharjoittaja siis voi olla vaikkapa luonnonuskovainen tai pakana, mutta en siinäkään tapauksessa pidä jumaltenpalvontaa syynä noidan voimiin, ellei k.o. henkilö sitten erikseen ole rukoillut (=uskonnollinen pyytäminen) voimiaan joltakin jumalhahmolta tai henkiolennolta käyttääkseen niitä vaikkapa nyt sitten maagisiin tekoihin.
Pääasiassa noidat työskentelevät näiden "yliluonnollisten" olentojen kanssa vain suurimpina sapatteina, jolloin juhlistetaan luonnon kiertokulkua. Rituaaleihin, taiantekoihin ja magiaan noita käyttää omia voimiaan. En toki kiellä etteikö noidalla voisi olla esim. apuhenkiä tai eläinoppaita.

Noita käyttää ja kerää energiaa rituaaleissaan ja magiassaan, kuin myös kutsuessaan jumaliaan Sapattina. Eteeriset olennot, kuten jumalat, ovat myös paikalla energian osana, kuten noita itsekin. Voidaan siis laskea, että jos noita on yksin, ja ottaa yhteyden kahteen jumalolentoon, energiakentässä on tällöin kolme henkilöä, jolloin paikalla on myös enemmän energiaa kuin mitä yksi henkilö pystyisi keräämään. Usein jumalien voima (k.o. jumalan suosiosta tietenkin riippuen,) on suurempi kuin ihmisillä, mutta me kaikki olemme osasia samasta energiasta, ja tietoisina olentoina voimme käyttää energiaa yhdessä. Jumalat voivat hyväksyä ja siunata rituaalin ja auttaa energian käsittelyssä. Rituaalin lopuksi ylijäämäenergia lasketaan vapaaksi luonnon kiertoon (maadoitus), jolloin kaikki hyötyvät.

Sisso

Miten mieltä siis käytetään välineenä? No mielihän on kanava sille energialle josta juuri (toivoakseni tyhjentävästi) kerroin. Voit ajatella, että kädet ovat kanava maalaukselle tai ompelulle. Toiset osaavat ja toiset eivät. Yhtälössä taidemaalarin sivellin, tai tai koruompelijan neula voisi vastata loitsua tai taiantekoa.
Koska mieli ei ole kouriintuntuva, ja harva meistä pystyy telekinesiaan, parasta harjoitusta mielelle on mielikuvitus ja visualointi. Visualoi, eli näe muutos jonka haluat tapahtuvan. Ajattele, kuvittele, unelmoi, anna energiasi virrata :)

En nyt taida tähän hätään osata enempää aihetta valottaa, sillä energian varsinaista käyttöähän on käsitelty jo mm. loitsujen-lukemista ja taikakaluja käsittelevissä postauksissa.
Kukin voi kasvattaa henkilökohtaista energiaansa niin visualointi-, kuin keskittymisharjoituksilla ja meditaatiolla. Esimerkiksi internetin ihmeellinen maailma on täynnä tietoa moisista, joten kiinnostuneiden kannattaa toki Googlettaa ennen kuin ehdin itse postailla aiheesta :)

Harjoitus tekee mestarin :)

Ei kommentteja: