tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kaakao (Cacao)

Kaakaopavut, kaikille tutun suklaan pääraaka-aine, ovat trooppisen kaakaopuun (Theobroma Cacao) kurpitsamaisen hedelmän siemeniä. Siemenet erotellaan hedelmästä, ja säilötään maakuoppaan tai erillisiin käymisastioihin, jossa niiden maku pehmenee. Kun pavut vielä paahdetaan, kuoritaan ja jauhetaan, saadaan useimmille tuttua peruskaakaoa; tummaa, kirpeää kaakaojauhetta jota eteenpäin prosessoimalla saadaan makeaa suklaata ja erilaisia suklaajuomajauheita. Kaikenlaisia kaakaovalmisteita raakakaakaojauheesta suklaaseen voi nykyään ostaa myös lähikaupasta. Tarkoitukseni on kuitenkin kertoa ennemmin tästä peruskaakaosta kuin siitä valmistettavista makeisista sun muista tuotteista.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Kaakao on maskuliininen, tulielementtiin ja Mars-planeettaan yhdistetty kasvi.
Kaakaolla on monia jumaluuksia, kuten Ixcacau (Mayojen suklaan jumalatar), Quetzalcoatl (Atsteekkien sulkakäärme), Sibu ja Sura (siementen kylväjät), Ek Shuah (Mayojen musta kaakaojumala), ja Filippiinien Maria Cacao. Kaakao on pyhitetty myös roomalaisten sodanjumala Marsille (tottakai). Latinankielinen nimi "Theobroma" tulee kreikankielen termistä "theo broma" joka tarkoittaa jumalten ruokaa. Kaakaota on viljelty Keski Amerikassa jo 2000 vuotta, ja olikin monille kansoille, kuten Atsteekeille ja Mayoille, pyhä kasvi jota käyettiin mm. uskonnollisissa rituaaleissa. Myös Xocolatl-nimellä tunnettu kaakaojuoma kuului jokapäiväiseen elämään. Kaakopavut olivat sekä nautintoaine, ravinnonlähde, käypää valuuttaa sekä lahja jumalilta.

Nautintoaineena kaakao levisikin kaakaojuoma levisi Euroopan ylhäistön piireihin 1600-luvulla, ja suklaamakeisten valmistus aloitettiin joskus 1800-luvulla.
Kaakao ja suklaa olivat viktoriaanisena aikana muodikkaita nautintoaineita, ja perinteinen suklaarasia onkin vakiintunut niin rakkaudentunnustuksen kuin leikittelevän kosiskelun vertauskuvaksi. Konvehtipaketilla on paitsi lahjottu rakkaudenkohdetta kuin lepytelty kylmänkiskoista kumppania mokailun jälkeen. Suklaata myydäänkin monissa maissa eniten ystävänpäivän aikoihin (Valentine's Day), koska  monet rinnastavat makean suklaan helposti kuvitella rakkauden mauksi. Kaakaolla on kuitenkin monta ilmenemismuotoa, ja rakkauden kaikissa muodoissaan kokeneet voisivat ennemminkin suosia suklaan kitkerämpää, voimakasta perusmuotoa; raakakaakaojauhetta. Kaakao onkin monille tuttua ainetta juuri lemmen-, ja lempimiskyvyn tavoittelelun saralla. Tummaa kaakaojauhetta ja suklaata on pidetty sekä mieskuntoa kohottavana että rakkautta nostattavana aineena jo maailman sivu.

(Suklaan raaka-ainetta; Raakakaakaopapuja)

Kaakaon energia voi lujittaa omaa tahdonvoimaa ja nostaa energiatasoja. Marsin soturivoima auttaa karkottamaan ei-toivotut ihailijat sekä tehostaa itseluottamusta. Maskuliinisena kasvina kaakao on suopein miehille, jotka parhaiten voivat valjastaa kaakaonenergian pyrkimyksiään tukemaan. Kaakaopapuja voi mainiosti jemmata amulettipussukoihin tai pitää taskussa mukana, mutta etenkin naisten kannattaa olla kaakaoenergian kanssa varovaisia, sillä kaakaon tulienergia on omistushaluista, ja jopa petollista.

Kaikista parasta, niin maagisesti kuin terveydellisestikin on tietenkin raakakaakao. Kaakopapu sisältää paljon hivenaineita ja antioksidantteja, mm. magnesiumia, rautaa, natriumia ja kaliumia, sekä tyramiinia, serotoniinia, fenyyliethylamiinia ja dopamiinia. Kaakaokupillinen (n.2,5 dl) sisältää n. 4-5 mg kofeiinia.
Kaakaota on kautta aikojen käytetty niin rentoutumis- ja virkistymistarkoituksiin. Sen on sanottu kohottavan mielialaa, ja tuovan elinvoimaa ja onnellisuutta. Kaakaon lempeä tuoksu rauhoittaa mieltä, ja suklaan pehmeää maku saa hyvälle mielelle. Kaakaon sisältämällä mielihyväkemikaalilla (fenyyliethylamiini) voi olla osuutensa asiaan. Se siis on samaa ainetta jota aivot erittävät ollessamme oikein hyvällä tuulella tai lemmenhuumassa. Suklaassa nämä määrät ovat kuitenkin marginaalisesti sangen pieniä.

Raakakaakaojauhetta voi lisätä pirtelöihin, leivoksiin ja vanukkaisiin, ja siitä voi valmistaa myös raakasuklaata kotona. Se olisi kuitenkin parasta nauttia kypsentämättä. Raakakaakaopavut ovat äkkiseltään aika kitkeriä, mutta niitä voi syödä siltään. Jos pidät mustasta kahvista ilman makeutusaineita, voivat raakakaakaopavut maistua sinulle. Raakakaakaopapuja löytyy lähinnä luontaistuote- ja ekokaupoista.
Sekä raaka- että tummaa kaakaojauhetta voi lisätä myös meksikolaistyylisiin ruokiin, kuten patoihin ja kastikkeisiin. Siinä missä suklaata ylistetään Ystävänpäivänä, tumma kaakao soveltuu myös vaikkapa Kuolleiden päivän tarjoiltaviin, ja sen sellaisiin tilaisuuksiin jossa tarvitaan vahvistavia, voimaa ja yhdessäolon tunnetta vahvistavia ruokia ja tarjottavia.

(Kuorittuja ja kevyesti murusteltuja raakakaakaopapuja)

Myös tumma kaakaojauhe on varteenotettava vaihtoehto maitosuklaalle. Mitä tummempi kaakao, sitä vähemmän sitä on käsitelty, ja sitä parempi. Suklaalevytkin kannattaa siis valita kaakaopitoisuuden mukaan. Minimissään 70% kaakaopitoisuus on jo virallisesti "aitoa" täyssuklaata. Sama pätee suklaamakeisiin, tummuus on valttia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän se sisältää kaakaon ravintoaineita, energiaa, ja tulielementtiä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että kaakaovoista valmistettava valkosuklaa ei sisällä varsinaista kaakaota lainkaan. Tummasta kaakaojauheesta voi valmistaa kaakojuomaa ja suklaata kotonakin, ja tulokset ovat taatusti terveellisempiä kuin kaupan versiot.
Maailman parhaiksi mainitaan usein Belgialaiset, sveitsiläiset, ja ranskalaiset suklaat.

Keittiössä käyttämämme kaakao on usein juuri tummaa, paahdettua kaakaojauhetta, joka onkin hyvin monipuolista, siitä voi tehdä sekä kuumia että kylmiä juomia, kuorrutteita, taikinan ja lämpimän ruoan höysteitä, sopii sekä makeisiin että suolaisiin pöperöihin, vanukkaisiin, kiisseleihin ja kaiken sorttisiin makeisiin, jne. Myös tummaa kaakaojauhetta voi käyttää suklaan valmistamiseen kotikonstein. Kaakaolikööri taas sopii myös jälkiruokiin ja erilaisten kaakaojuomien höysteeksi. Käytä vain mielikuvitusta.

(Kipot vasemmalta oikealle:Cocovi:n Raakakaakaojauhe, Van Houten:in Paahdettu, tumma kaakaojauhe, ja Nesquik-Kaakaojuomajauhe. Alla Green&Black's 70% tummaa suklaata)

Kaakao soveltuu hyvin myös kotiapteekkiin. Kaakao nostaa ruumiinlämpöä, edistää ruoansulatusta, virtsaneritystä, sekä imettävän äidin maidontuotantoa, stimuloi keskushermostoa, hengitysteitä ja sydänlihasta. Kaakaon sisältämä teobromiini rentouttaa sileitä lihaksia ja laajentaa sepelvaltimoita. Kaakaon mainitaan myös lievittävän allergioita sekä astmaa, ja suojaavan sydänsairauksilta, ja jopa syövältä. Lisäksi se on ravitsevaa, ja sopii mm. anemian hoitoon.
Kaakaovoi puolestaan on kaakaopapujen kiinteähköä rasvaa, jota voi löytää niinluontaistuote- ja ekokaupoista, sekä apteekista. Kaakaovoi sopii hyvin ihonhoitoon ja kotikosmetiikkaan, ja sitä voi käyttää pitkälti kookosöljyn tavoin. Pidemmän päälle sisäisesti nautittuna kaakaovoi ei kuitenkaan ole yhtä terveellistä kuin kookos. Kaakaovoita on käytetty myös iho-ongelmien, hedelmättömyyden ja impotenssin hoitoon.

Koostumukseltaan kaakaovoi saattaa olla sellaisenaan liian paksua, mutta sitä on helppo ohentaa sekoittamalla sitä kuumentamalla muihin rasvoihin, esim. aprikoosinkiviöljyyn tai kookosrasvaan. Kaakaovoi suojaa, pehmentää ja virkistää ihoa, ja sopii mainiosti erilaisiin voiteisiin ja öljyihin.
Myös suklaata voi käyttää esim. kotikuroisissa kasvo- ja huulivoiteissa sekä maun että koostumuksen vuoksi. Suklaan sisältämä rasva hellii ihoa ulkoisesti (paremmin kuin sisäisesti), ja sopii erityisesti kuivalle, hilseilevälle iholle vaikkapa kasvonaamion osa-aineena. Ihan silkkaa suklaata en kuitenkaan suosittele levittämään nassulle kuulaan ihon toivossa..

(Tummasta kaakaojauheesta ja maidosta keitettyä kaakaojuomaa)

Huom: Kaakaon liikakäyttö voi aiheuttaa kahvin käyttöön verrattavia oireita; Ärtyneisyyttä, levottomuutta, ahdistuneisuutta, unettomuutta ja migreenikohtauksia. Lisäksi tummakaakao voi ärsyttää vatsaa ja nostaa verenpainetta.
Liiallinen suklaamakeisten ja kaakaojuomien vaara taas liittyy niihin lisättyihin sokeriin ja rasvaan (puhumattakaan lisäaineista), jotka voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, sydämentykytystä, turvotusta, kiputiloja ja kaikenlaisia iho-oireita liikarasvoittumisesta akneen. Turha sokeri ei ole hampaillekaan hyväksi, ja liika rasva näkyy sitten appelsiini-ihona vyötärön seudulla..

Uskomuksia:
-Suklaan syömisestä uneksiminen kehottaa tarkkailemaan omaa terveyttä.
-Kaakaojuoman pintavaahto voi paljastaa salaisen ihailijasi etunimen alkukirjaimen.
-Suklaan uskotaan parantavan lemmentuskat ja särkyneen sydämen.
-Yksi nykyajan tunnetuimmista rakkaudensymboleista on puolisoiden toisilleen lahjoittama makeinen; Suklaasydän.

Ei kommentteja: