maanantai 14. maaliskuuta 2011

Nigirisushi

Nigirisushi tarkoittaa riisipalleroita joissa täyte asetetaan päällimmäiseksi. Täytteiksi sopivat niin viipaloidut kalat kuin kasviksetkin. Vinkkinä mainittakoon, että perunankuorimaveitsellä on helppo kuoria kasviksista sopivan ohuita paloja nigirin täytteiksi. Itketä tai esikeitä täytteet tarvittaessa.

Tarvitaan:
Japanilaisittain keitettyä riisiä
Etikkaseos riisille
Sopivia täytteitä
Näppikipon ja kylmää vettä

Lisäksi:
Wasabia
Garia
Soijakastiketta
Sokeria (miel. Kristallisokeria)

-Valmista sushiriisi linkin ohjeen mukaan
-Esikäsittele täytteet, esim. viipaloi, paista, mausta, jne. Muista pestä kädet hyvin ennen aloitusta
-Kostuta kädet kylmässä vedessä ja nappaa about. suupala riisiä kämmenellesi

-Paina riisikasa kämmenkuppiisi sormia apuna käyttäen, ja purista se tiiviiksi, soikeahkoksi palloksi

-Muotoile käsissäsi sopivaksi ja aseta sivuun työtasolle, mielellään leivinpaperin päälle

-Kostuta kädet aina uudelleen sushipalojen välissä niin riisi ei tartu käsiin
-Kun olet muotoillut tarvittavan määrän nigiripallukoita, voit täyttää ne
-Aseta sopivaan muotoon leikattu täyte riisipallukan päälle, ja purista kevyesti jotta se tarttuu
 
Sushisoija:
-Mikäli käytät kristallisokeria, rouhi palat morttelissa jauheeksi
-Sekoita suhteessa about 1-2 tl sokeria 1/2 desiin soijaa
-Tarjoile soija viilennettynä sushin kera. Nigiri kastetaan yleensä soijaan täyte edellä, ettei riisiä irtoile soijan sekaan.

*Laita tarjolle myös garia ja wasabia :)

Nippelitietoa Nigirisushista:

Nigiri tarkoittaa käsin muovailtua, tai käsin tehtyä. Makisushista poiketen nigirit syödään aina puikoilla, ja nigiri kastetaan kevyesti soijaan ennen syömistä. Koska riisipallo voi hajota soijaan, vain nigirin täyte kastetaan soijassa. Se on kuitenkin helpompaa kuin miltä kuulostaa: Kumoa syömäpuikoilla nigiri varovasti kyljelleen, tartu siihen puikoilla, ja dippaa. Hyvien tapojen mukaisesti sushipalaa ei myöskään "ravisteta" dippauksen jälkeen, sillä se muistuttaa liikaa, no, miesten vessakäyttäytymistä. Ravistuksen sijaan voit puolihuomaamattomasti vain kääntää sushipalan asentoa niin että soija valuu sen reunoja ja ehtii suuhun ilman tahroja pöytäliinassa ;)

Neojapanilaisessa keittiössä riisipallon päälle voidaan pursottaa tippa wasabia tai majoneesia, jonka päälle täyte asetetaan. Etenkin Tamagonigirin (eli päällä munakasta) kanssa käytetään usein majoneesia.
Nigirisushi tunnetaan myös nimellä Edo-mae, eli Edo-tyylinen, sillä nigirien uskotaan olevan peräisin Edon kaupungista (nykyinen Tokio). Paikallisen kalasataman vuoksi tuoreita, raa'alla kalalla katettuja nigireitä kutsutaan usen Edo-maeksi.

Gunkan - Gunkan on merilevän avulla kupiksi kääritty nigiri, jonka nimi merkitsee taistelulaivaa. Täytteet ovat usein hienojakoisia tai muuten valuvia, ja vaihtelevat merenherkuista kasviksiin. Gunkan tunnetaan myös Gunkan.makina, mutta kuuluu silti nigiriperheeseen.

Obi-Jime Sushi - Obi-Jime tarkoittaa vyötettä, ja liittyy perus-nigirin variaatioon. Tällöin noriarkista leikataan ohut suikale, jolla täyte kiinnitetään sushiin kuin vyöllä. Obi-Jime on käytännöllinen tekniikka etenkin jos täytteet ovat kapeita tai jäykkiä, kuten siitakesieni-, tuorekurkku-, tai tofuviipaleet, sokeriherneet, nilviäiset, munakas tai paisti.
Obi-Jime sushin tekeminen on helppoa. Leikkaa sopivat leväsuikaleet valmiiksi, ja tee nigirit kuten edellä. Lopuksi, paina 1-3:n sentin pakuiseksi leikattu, vajaan 10 sentin pituinen norisuikale täytteen päälle ja käännä suikaleen päät nigirin alle.
Obi-Jime sushia pidetään feminiinisenä, ja eroottisenakin, onhan leveässä norivyössä samaa symboliikkaa perinteisen Obin kanssa (Obi on etenkin geishoihin assosioitu, leveä kimonovyö).

Temari - On hieman erikoisempi nigiri, joka muotoillaan täysin pyöreäksi palloksi, jopa niin että riisi jää kokonaan täytteen sisään. Joskus täyte laitetaan Temarin sisään, jolloin tarjolla näyttää olevan pelkkiä pyöreitä riisipalloja. Täytetyt temarit koristellaan joskus pyörittelemällä niitä paahdetuissa seesaminsiemenissä, norihiutaleissa tai mädissä.

Ei kommentteja: