Tarvitaan:
4 rkl Margariinia
Vehnäjauhoja
2 dl Kaurakermaa
Manteli-, tms. kasvimaitoa
Suolaa ja maustepippuria
-Sulata markis kattilassa, ja lisää jauhoja niin, että saat notkean seoksen
-Kuumenna jauhoseosta koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa tuoksua:

(Voi-Jauhoseos)
-Lisää seuraavaksi kattilaan kaurakerma, koko ajan sekoitellen. Kaada aluksi varovaisemmin, näet kyllä kun se alkaa sekoittua markis-jauhoseokseen
-Lisää kasvimaitoa vähän kerrallaan, edelleen hyvin sekoittaen. Rivakka sekoittaminen on tässä alussa tärkeämpää kuin koko nestemäärän hujauttaminen kattilaan yhdellä kertaa

(Valmis kastike)
-Sekoittele kastiketta pohjia myöden kunnes kastike alkaa saeta. ole tarkkana, sakoaminen tapahtuu yleensä aika äkkiä
-Jos kastike tuntuu liian paksulta, ohenna sitä lisäämällä pikku-hissukseen kasvimaitoa, kunnes koostumus on sopiva. Anna aina jo-lisätyn nesteen sekoittua kunnolla kastikkeeseen, ennenkuin lisäät uutta
-Mausta valmis kastike suolalla ja maustepippurilla
*Béchamel-kastike maustetaan perinteisesti maustepippurilla, mutta myös mustapippuria kannattaa kokeilla. Aromikkaamman kastikkeen pääruoan seuraksi saat ohentamalla kastiketta loppuvaiheessa maidon sijasta kasvisliemellä.
Béchamel-kastiketta on muutenkin helppo muokata ateriaan sopivaksi, sillä se toimii mainiosti myös kastikepohjana; Lisää makusi mukaan esim. tuoreyrttejä, sitruunankuorta, kevätsipulia, tomaattipyreetä tai mausteita. Sekoita joukkoon juustokeraastetta, ja 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita, niin saat juustomaisen kastikkeen. Béchamelista saa myös hyvän pohjan erilaisille sooseille, lisää vaikka paistettuja kasvis- tai soijapullia, paistettua sipulia ja/tai englannincurryjauhetta, nokare vegefraichea, sinappia, tai höyrytettyä broccolia, ja tarjoile riisin tai perunoiden kera. Béchamel on myös tuttu monista uuni- ja laatikkoruoista, kuten lasagnesta, pastavuoista, ja erilaisista gratiineista.
Sellaisenaan, maustepippurilla höystettynä, Béchamel-kastike on klassista tarjottavaa keitettyjen perunoiden, tai höyrytettyjen vihannesten, kuten mustajuuren tai kukkakaalin kera, tai ihan vaan keitetyn perus-pastan (suosittelen penneä) kyytipoikana. Béchamel-kastike sopii loistavasti myös uunivoileipiin, ja suolaisten lettujen, tai -pannukakun kera. Käytä vain mielikuvitustasi ;)
Itse tykkään tehdä tämän mantelimaidosta, mutt jos sinulla ei ole mantelimaitoa, tai olet allerginen pähkinöille, myös muut kasvimaidot sopivat tähän, tosin kookosmaito antaa tietenkin ruokaan vahvaa kookoksen makua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti