Béchamel on ruskean kastikkeen ohella joka keittiön peruskastike, ja tunnetaan tutummin myös Valkokastikkeen nimellä. Béchamel on ruoanlaitossa paitsi edullinen, myös käytännön kulinariassa todella monipuolinen, ja maukas kastike. Tämä vegaaninen Béchamel sopii mainiosti paitsi vegaaneille, myös maitoallergikoille.
Tarvitaan:
4 rkl Margariinia
Vehnäjauhoja
2 dl Kaurakermaa
Manteli-, tms. kasvimaitoa
Suolaa ja maustepippuria
-Sulata markis kattilassa, ja lisää jauhoja niin, että saat notkean seoksen
-Kuumenna jauhoseosta koko ajan sekoitellen, kunnes se alkaa tuoksua:
(Voi-Jauhoseos)
-Lisää seuraavaksi kattilaan kaurakerma, koko ajan
sekoitellen. Kaada aluksi varovaisemmin, näet kyllä kun se alkaa
sekoittua markis-jauhoseokseen
-Lisää kasvimaitoa vähän kerrallaan, edelleen hyvin sekoittaen. Rivakka sekoittaminen on tässä alussa
tärkeämpää kuin koko nestemäärän hujauttaminen kattilaan yhdellä kertaa
(Valmis kastike)
-Sekoittele kastiketta pohjia myöden kunnes kastike alkaa saeta. ole tarkkana, sakoaminen tapahtuu yleensä aika äkkiä
-Jos kastike tuntuu liian paksulta, ohenna sitä lisäämällä pikku-hissukseen kasvimaitoa, kunnes koostumus on sopiva. Anna aina
jo-lisätyn nesteen sekoittua kunnolla kastikkeeseen, ennenkuin lisäät
uutta
-Mausta valmis kastike suolalla ja maustepippurilla
*Béchamel-kastike maustetaan perinteisesti maustepippurilla, mutta myös
mustapippuria kannattaa kokeilla. Aromikkaamman kastikkeen pääruoan
seuraksi saat ohentamalla kastiketta loppuvaiheessa maidon sijasta kasvisliemellä.
Béchamel-kastiketta on muutenkin helppo muokata ateriaan sopivaksi,
sillä se toimii mainiosti myös kastikepohjana; Lisää makusi mukaan esim. tuoreyrttejä,
sitruunankuorta,
kevätsipulia, tomaattipyreetä tai mausteita.
Sekoita joukkoon juustokeraastetta, ja 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita, niin saat juustomaisen kastikkeen. Béchamelista saa myös hyvän pohjan erilaisille sooseille, lisää vaikka paistettuja kasvis- tai soijapullia, paistettua sipulia ja/tai englannincurryjauhetta, nokare vegefraichea, sinappia, tai höyrytettyä broccolia, ja tarjoile riisin tai
perunoiden kera. Béchamel on myös tuttu monista uuni- ja
laatikkoruoista, kuten lasagnesta, pastavuoista, ja erilaisista
gratiineista.
Sellaisenaan, maustepippurilla höystettynä, Béchamel-kastike on klassista tarjottavaa keitettyjen perunoiden, tai höyrytettyjen
vihannesten, kuten mustajuuren tai kukkakaalin kera, tai ihan vaan
keitetyn perus-pastan (suosittelen penneä) kyytipoikana.
Béchamel-kastike sopii loistavasti myös uunivoileipiin, ja suolaisten
lettujen, tai -pannukakun kera. Käytä vain mielikuvitustasi ;)
Itse tykkään tehdä tämän mantelimaidosta, mutt jos sinulla ei ole mantelimaitoa, tai olet allerginen pähkinöille, myös muut kasvimaidot sopivat tähän, tosin kookosmaito antaa tietenkin ruokaan vahvaa kookoksen makua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti