keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Syyspäivän Tasaus

Syksyn ensimmäisen kuukauden ydinjuhla; Syyspäivän tasaus (n.22-23.9) on Kesäpäivän seisauksen tavoin pienempi sapatti. Tämä päivä tunnetaan englantilaisittain Autumn Equinox:ina, kelttiläisittäin juhla on Alban Elfed. Wicca-perinteessä päivää vastaava juhla on Mabon, jota he juhlivat yleensä muiden välisapattejen tavoin kiinteällä paikalla 21.pvä.

Syyspäivänä aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle, ja päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Meille pohjoisen puoliskon asukkaille Syyspäivän tasaus tarkoittaa tavallaan kesän loppua, syksyn vastaanottamista, ja laskeutumista pimeään vuodenpuoliskoon. Ilottelu ja kevyt elämä väistyy, ilmat alkavat kylmetä ja illat pimetä, ja satokausi lähestyy loppuaan, vaikka viimeistä, kolmatta sadonkorjuuta juhlitaan vasta kuukauden kuluttua. Syyspäivä on siis myös toinen sadonkorjuujuhla; Metsän sadonkorjuun päivä. Luonnosta löytää sieniä, pähkinöitä, juuria, marjoja ja myöhäissyksyn yrttejä joita on nyt viimeistään hyvä kerätä talven varalle.

Kuten Kevätpäivän tasaukseen, tämänkin juhlan symboliikkaan kuuluu tasapaino, tasa-arvo ja jakaminen. Syyspäivän Tasauksen elementti on Vesi.
Ennen vanhaan jo Syyskuun 11 (Aleksanterin päivän ilta) oli aika, jolloin sytytettiin öljytuikut sun muut keinovalot ensimmäistä kertaa kesän jälkeen, sillä luonnonvaloa ei enää ollut riittävästi. Ensimmäisiä keinovaloja juhlistettiin usein pienellä snapsilla. Myöhemmin tämä tapa siirtyi Syyspäivän tasauksen tavoin myöhäisempään, ja meillekin tutumpaan ajankohtaan, joka rajaa pimeän ajan Kevätpäivän tasaukseen.
Syyspäivän tasauksesta on myös aloitettu tulevien talvisäiden ennustelu, mm. puiden kaarnaa tarkkailemalla, ja lintujen huutoja kuuntelemalla.

Syyspäivän tasaus sijoittuu kesän ja talven keskivaiheille, ja siksi siitä on helppo juhlistaa keittiön kautta kuten muitakin tasauksia ja seisauksia. Syksyisen juhlan aterialle sopivat mainiosti niin liha-kuin kasvisruoat, ja pääasiassa viljaisat ja ruokaisat ainekset, kuten hedelmät, pähkinät, juurekset ja potut, metsäsienet, suurimot, ja puurot (etenkin lese- ruis- ja monivilja), myös talkkuna. Liharuoista riista ja järvikalat. Neljän viljan puuro hunajaisella pähkinäkastikkeella on herkkua :)

Omassa keittiössä valmistuu mausteinen omenapiirakka. Myös leipävanukasta kannattaa kokeilla, onhan se tavallaan "kierrätysruoka". Kuten Talvipäivän seisauksena, tämä on hyvä päivä keittää glögiä. Mieluiten omenaista ja vaaleaa, punainen on mielestäni talvisempi valinta. Kuten Kevätpäivän tasauksena, tänään on hyvä päivä leipoa leipää (mieluummin tummaa tai moniviljaa kuin vaaleaa), ystäville tai rakkaille. Lisää taikinaan rouhittuja siemeniä tai yrttejä. Salvia, timjami ja nokkonen ovat mainioita Syyspäivän yrttejä.
 
(Hans Baldung: Two Witches, 1523)

Syyspäivän tasauksena voit myös heittää sananmukaisesti huolesi menemään. Laitan siis tähän yhden ihanan, Syyspäivän rituaalin:
-Kerää jotain pudonneita lehtiä ulkoa.
-Sytyä tilannetta parhaiten symboloiva kynttilä, ja hiljenny miettimään suurimpia huolenaiheitasi.
-Nimeä lehdet huoliksesi. Voit vaikka kirjoittaa niihin kynällä.
-Mene avoimelle tai korkealle paikalle (parveke käy hyvin), ja päästä huolilehtesi yksi kerrallaan tuulen vietäviksi.
-Visualisoi lehti kerrallaan kuinka huolesi helittävät, eivätkä enää paljoa paina :)

*Mikäli poltat suitsukkeita, mausteiset ja yrttiset tuoksut ovat päivän sana. Kokeile Santelipuuta, Ambraa, Mirhamia Salviaa tai Oopiumia (siis sitä suitsuketta, älä kuvittelekaan että vihjailisin muuta!!).
Kynttilöissä lämpimät, maanläheiset ruskametsän sävyt ovat omiaan jos on vaikeuksia valita ;D

Voit juhlistaa sapattia yhtä hyvin yksin kuin yhdessä. Listaan tähän taas jotain pikku puuhia:

-Käy kävelyllä syksyisessä metsässä tai puistossa. Myös eläinystävän voi viedä lenkille. Tarjoaa myös mahdollisuuden ekotekoihin; Ota pieni pussi mukaan, jos törmäät vaikka huolimattomien ihmisten nakkelemiin karkkipapereihin. Tai parempaa; herkullisiin metsäsieniin :)
-Kerää syksyn viimeisiä kukkia ja yrttejä, ja kuivata ne potpurreihin talven varalle.
-Kääriydy lämpimään huopaan tai peittoon, ja juo kupillinen lämmintä juomaa, kuten glögiä tai teetä ulkotiloissa, kuten parvekkeella ja nauti syyssäästä.
-Valmista ruoka yhdessä rakkaasi kanssa, vaikkei hänellä jauhopeukaloa olisikaan.
-Skoolaa Syyspäiväntasausta pienellä viinaryypyllä, muista tarjota myös haltijoille ja vie uhri luonnonhengille.
-Soita ystävälle josta et ole aikoihin kuullut mitään, tai jolle sinun on pitänyt ottaa yhteyttä jo pitkään mutta se on sitten aina jostain syystä jäänyt.
-Moikkaa sisäistä lastasi. Pelatkaa ja leikkikää ulkona jotain lapsuutesi reipasta ulkopeliä, kuten "Maata" tai "Peiliä", tai hypätkää narua kuten silloin joskus.
-Sytytä muutama kynttilä auringon laskeuduttua muistuttamaan sinua alkavasta pimeydestä.
-Kiitä jumaliasi menneestä kesästä ja sadosta, ja ota vastaan alkava syksy.
-Käsityöihmisille tämä on mainio aika valmistaa rituaaliluutasi, ja kerätä varvut metsästä siinä missä muukin sato :)
-Tämä on myös hyvä aika laittaa Talvipäivän seisauksen viinit maustumaan, tai marinoida kalat ;)

Kotonoita toivottaa siis lukijoilleen raikasta Syyspäivän tasausta :)

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Voiskin tehdä jotain noista.. :)