tiistai 28. heinäkuuta 2009

Rohtosalvia (Salvia Officinalis)

Salvia on minulle Basilikan ohella tärkein kasvi maustetarhassani. Salvia on monivuotinen kasvi, joka voi helposti lähteä talvisen kituutuksen jälkeen uuteen kukoistukseen kevään koittaessa. Salvia viihtyy puolikuivassa hiekkamullassa runsaassa auringonpaisteessa. Salvia on paras kasvattaa siemenistä (idätyksestä basilikan kohdalla), mutta voi onnistua myös multapistokkaista. Salviaa harvoin vaivaavat mitkään tuhohyönteiset, mutta kaupasta ostetut on aina hyvä pitää hetki karanteenissa, vara kun ei kuulu kaatavan venettä.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Salvialla on voimakas tuoksu ja maku, jotka jo kielivät kasvin vahvasta energiasta. Salvia on maskuliininen, ilman elementin hallitsema kasvi, joka on liitetty sekä johtajamaiseen Jupiteriin että rakkaudenjumalattaren nimeä kantavaan Venus-planeettaan.
Sitä on istutettu haudoillekin lohduttavaksi kasviksi, joten sillä on myös yhteyksiä aliseen.
Salviasuitsuke sopii hyvin niin kuolleiden kutsuntaan kuin kodin energioiden puhdistukseen, se on vahvasti suojeleva, käskevä, ja puhdistava kasvi. Salviapusikko keittiöpuutarhassa on sekä kulinaarinen että suojeleva. Pieni salviakimppu ulko-oven yllä pitää pahan poissa. Uskomuksen mukaan myös pahaa aikovat, tai ketunhäntä kainalossa sisään astuvat) kompastuvat kynnyksellä mikäli ulko-ovella on jotain suojelevaa.
Noidan työkalut puhdistuvat ei-toivotuista energioista salvianlehdillä pyyhkimällä, tai salviavedessä pesemällä. Salviaa pidetään myös lemmenkasvina, joten sitä voi lisätä esim. rakkausamuletteihin taikojan tahtoa lujittamaan.

Ruoanlaitossa salvia tuo sapuskoihin metsäisiä makuja, ja vähentää rasvaisuuden tuntua. Salvia sopii hyvin esim. kurpitsoiden, sipulien ja perunoiden mausteeksi, mutta sitä kannattaa kokeilla myös keittoihin (etenkin riisikeittoihin), pastaruokiin ja kastikkeisiin. Salvian tuoksu on lempeän aromaattinen, ja sen on sanottu kiihottavan ruokahalua.
Salvia on voi pihka-aineidensa vuoksi tuoksua käsissä pitkään. Mikäli se häiritsee, hiero käsiin sitruunaa ja pese vedellä ja saippualla mahdollisimman kuumassa vedessä.

Salvia sopii mainiosti kotiapteekkiin. Salviateellä voi lääkitä flunssaa ja kylmetystä, sekä ulkoisesti käytettynä, kuten hauteena tai voiteena, salvia sopii ihottumien, sieni-infektioiden ja hyönteistenpuremien hoitoon. Salvian tahmeaa solunestettä voi kokeilla kotoisesti myös syylien hoidossa. Hiero rikottua lehtirakennetta syyliin iltaisin ennen nukkumaanmenoa, tai aina tarvittaessa. Myös lihaskipuihin ja nyrjähdyksiin. Salviateellä kurlaamalla voi hoitaa kurkkutulehdusta, ja lehtiä pureskelemalla hengitys raikastuu. Salvia on antiseptinen, hoitava ja virkistävä, ja Salvianlehtiä voi lisätä mm. kylpyveteen jos halutaan parantaa ihotauteja, kuten atooppista ihottumaa. Salvianlehtiä on hyvä hieroa iholle, etenkin sääriin luonnossa liikuttaessa, sillä sen vahva, pihkamainen tuoksu hämää mm. punkkeja haistamasta vertasi.

Venuksen kasvi sopii tietenkin myös kotikosmetiikkaan. Salvia sopii rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoitoon, esimerkiksi salviahauduketta voidaan käyttää kasvovetenä pesun jälkeen.
Salvialla voi hoitaa myös hilseilevää päänahkaa sekä rasvoittuvaa hiuspohjaa. Salviahuuhde kirkastaa hiusten luonnollista väriä, ja tekee hiuksista pehmeät. Salvianlehtiä voi, ja kannattaakin, säilöä alkoholiin, ja näin syntynyttä uutetta voidaan lisätä hiushuuhdeveteen.
Salvia myös hillitsee liiallista hieneritystä, ja voi esim. lisätä kylpyveteen, tai siitä voi löytää avun vaikkapa häiritsevään jalkahikeen.

Huom: Liiallinen salvian käyttö voi rasittaa maksaa ja munuaisia, eikä kasvia tietenkään pidä käyttää mikäli olet yliherkkä tai allergikko.

Uskomuksia:
-Missä salvia kasvaa, nainen hallitsee (sanonta).
-Älä leikkaa Salviaa rautaisella välineellä, tai se menettää voimansa.
-Salvian näkeminen unessa varoittaa vaanivasta vaarasta. Mikäli uneksit syöväsi salviaa, kehottaa se kiinnittämään huomiota terveyteesi tai juomatapoihisi.
-Tyynyn alle laitettu salvianoksa ehkäisee painajaisia.

Ei kommentteja: