torstai 12. kesäkuuta 2014

Noidankodon Bibimjang

Bibimjang on mausteinen, Gochujang-pohjainen, kastike, jota käytetään sekä ruoanlaittoon että lisukkeena. Bibimjang on tunnetuin monista riisi-, ja nuudeliruoista, jotka sisältävät useampia aineksia. Ruokalajin nimestä yleensä  huomaa, sisältääkö ruoka Bibimjangia, esim. Riisipediltä tarjoiltava Bibimbap, tai viileä nuudeliruoka Bibimguksu.

3 rkl Gochujang-tahnaa
1 Hyvin hienonnettu valkosipulinkynsi
Vajaa 1 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 rkl Vaahterasiirappia
1 rkl Fariinisokeria
1 rkl Paahdettua seesamiöljyä
1 rkl Paahdettuja seesaminsiemeniä

-Sekoita ainekset hyvin, jos bibimjang tuntuu liian tankealta, lisää tilkka vettä ja notkista kastike. Hyvä koostumus on paksu ja vanukasmainen, mutta kuitenkin notkea, jota on helppo sekoittaa
-Pakkaa suljettavaan, puhtaaseen astiaan
-Säilytä Bibimiä jääkaapissa. Hyvin säilytettynä bibim säilyy kuukauden päivät.

*Bibimjang tunnetaan myös nimellä Bibim Chojang. Bibim tarkoittaa suunnilleen samaa kuin "sekoitettu", ja jang tarkoittaa tahnaa tai paksua kastiketta. Chojang taas on lyhenne Cho-Gochu-Jangista, joka tarkoittaa yleisnimityksenä kastiketta, joka sisältää gochujang-tahnaa. Chilipohjastaan huolimatta bibim ei ole mitenkään supertulinen kastike. Jos chilin määrä silti pelottaa, laita aluksi vain 2 rkl gochujangia, ja lisää tarvittaessa. Bibimjangille ei ole yhtä ja oikeaa reseptiä, vaan jokainen tekee sen vähän tavallaan, joten ainekset voivat vaihdella aineksiltaan paljonkin, ja eri resepteissä voi törmätä niin soijakastikkeeseen, hedelmämehuihin, siirappiin, hunajaan, ketsuppiin, maustejauheisiin, inkivääriin ja kevätsipuliin, joista kaikki eivät ole kovin "perinteisiä" mausteita.. Yksinkertaisimmillaan bibimjang sisältää vain Gochujangia, sokeria ja seesamia. Joskus bibimjang valmistetaan kuumentamalla sekoitetut ainekset pannulla, mutta se ei ole välttämätöntä.
Vaikka reseptit vaihtelevatkin, keskeisin aines on gochujang-tahna. Se on maustettua, korealaista, chilitahnaa, joka valmistetaan mm. chilistä ja fermentoiduista soijapavuista. Gochujangia voi löytää aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Ole tarkkana, markkinoilla on myös kiinalaisia chilitahnoja, ja vaikka pakkaukset voivat näyttää todella samanlaisille, makuerot ovat usein huomattavia. Yliherkkien, allergisten ja vegejen kannattaa kuitenkin syynätä tuoteseloste tarkkaan, sillä valmistajasta riippuen gochujang voi sisältää esim. katkarapua tai anjovisuutetta.
Myös Bibimjangia voi joskus löytää valmiina itämaisista kaupoista, Bibimjangin, tai vain Bibimbap-sauce:n nimellä. Suosittelen silti bibimjangin valmistusta kotona, sillä valmiskastikkeissa on usein kyseessä vain juoksevampi versio Gochujangista, johon on lisätty vähän mausteita. Kauppojen valmis-bibimjang voi myös sisältää anjovisuutetta.

Ei kommentteja: