perjantai 17. toukokuuta 2013

Sambal Kacang

Sambal Kacang -kastike on hieman työlästä valmistaa, mutta takuulla vaivan arvoista :)

Reilu 2 dl Kuorittuja maapähkinöitä
3-4 dl Kylmää vettä
4 Tuoretta, sopivan kipakkaa chiliä
2 Valkosipulinkynttä
1 Keskikokoinen/pieni sipuli
Kasviöljyä paistamiseen
 
Mausteeksi:
2 rkl Fariinisokeria
1-2 tl Tummaa soijaa
1 rkl Soijaa
2-3 rkl Sitruunan mehua
Suolaa

-Paahda pähkinöitä pannulla kunnes ne tuoksuvat, nosta sivuun jäähtymään
-Perkaa chilit, poista siemenet, ja kuori valkosipulinkynnet ja sipuli
-Paloittele chilit, valkosipulit ja sipuli karkeasti, ja sekoita ne esim. blenderillä tasaiseksi tahnaksi
-Rouhi maapähkinät tasaiseksi, tosin pähkinäsattumat joukossa eivät haittaa
-Purista 1/2 sitruunaa, laita sivuun
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja lisää chilitahna. Paistele miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes tahna alkaa tuoksua. Jos paistat pidempään, ja tahna tummuu, saat tummempaa kastiketta
-Lisää pikkutilkka vettä, sokeri, soijat, ja 1/2 tl suolaa, ja sekoita hyvin. Kastikkeen lopullinen väri riippuu tässä myös siitä, paljonko tummaa soijaa käytät
-Lisää rouhitut pähkinät ja sekoita joukkoon kolme desiä vettä
-Hauduttele sekoittaen kunnes kastikkeen koostumus on sopivan paksua. Jos kastikkeesi kuivuu liikaa, lisää tilkka vettä
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa
-Mausta valmis kastike sitruunamehulla, ja siirrä kastike sopivaan astiaan
-Tarjoile kastike kylmänä tai lämpimänä.

(Sambal Kacang seitan-satayn ja keitetyn riisin kera)

*Valmis kastike säilyy jääkaapissa n. viikon. Käytä tässä täysin kuorittuja, puhdistettuja pähkinöitä, joiden ruskea siemenkuori on poistettu. Itse käytän tässä pieniä Rawit-chilejä, mutta muitakin lajikkeita voi kokeilla. Jos sopivan napakoita chilejä ei ole käsillä, voit korvata tuoreet chilit 1-2 ruokalusikallisella chilijauhetta tai vaikka sriracha-kastiketta.

Pähkinäinen Sambal Kacang-kastike on sukua Indonesialaiselle Gado-Gadolle, ja tunnetaan samoin useimmissa Kaakkois-aasian maissa. Tyypillisin se on kuitenkin Malesian ja Indonesian keittiöille. Toisin kuin Gado-Gado, oikeaoppista Sambal Kacangia ei koskaan valmisteta maapähkinävoista, vaan rouhituista maapähkinöistä.
Tästä maukkaasta kastikkeesta on monia versioita ja sen nimikin vaihtelee vähän maittain. Länsimaissa Sambal Kacang ja sen tyyppiset kastikkeet tunnetaan myös Satay-kastikkeen nimellä, Satay (=maustettuja vartaita kastikkeen kera) -nimisen ruoan mukaan, sillä Sambal Kacangina tarjoillaan usein satay-vartaiden kastikkeena, samoin kuin paikoin Gado Gadoa. Salmal Kacangia löytääkin yleensä k.o. varrassekaannuksen vuoksi marketeista tölkitettynä Satay-kastikkeen nimellä, eli jos ja kun mikään ruoka on jotain "satay-kastikkeessa", ruoassa käytetty kastike on yleensä maapähkinäinen Sambal Kacang.

Muistuttaisin vielä, että mikäli olet yliherkkä tai allerginen maapähkinöille, älä tietenkään kokeile tätä kotona (tai missään muuallakaan).

Ei kommentteja: