torstai 16. toukokuuta 2013

Viikonpäivien Energiasta

Maanantai vakiintui meillä virallisesti viikon ensimmäiseksi päiväksi 1973. Siihen saakka viikko alkoi sunnuntaista. Arki-, eli työpäiviksi luetaan nykyään viisi viikon ensimmäistä päivää, ja viikonlopuksi eli vapaapäiviksi kaksi viimeistä. Suomalaisten viikonpäivien nimien etymologia löytyy pitkälti skandinaavisista kielistä. Viikonpäivät oli pyhitetty jumalille, ja niillä oli omat astrologiset planeettahallitsijat (siksi myös Aurinko ja Kuu esiintyvät listassa). Koska viikonpäiviä hallitsevat planeetat, niiden ominaisuudet ovat nähtävillä myös päivien energiassa:

Maanantai: (Ruots. Måndag, Eng. Monday) Kuun päivä. Yhdistetty kuun ja yön jumaluuksiin ja jumalattariin kuten Tanitiin, Artemikseen, Seleneen, Bastetiin ja Nyxiin. Kuu hallitsee ihmisen aspekteja, henkeä ja muuttumattomuutta, mutta yhdistetään myös viettelykseen ja petokseen. Kuun metalli on hopea. "Kiiruhda hitaasti". Maanantai sopii maagisesti ennen kaikkea hedelmällisyystaikoihin, sekä aloittavaan ja eteenpäin vievään magiaan. Aamun tunnit ovat hyvät puhdistamiseen, parantamiseen, ja myötätuntoon. Iltatunnit taas selvänäköön, ennustukseen, ja unitaikoihin.
Maanantain väri on valkoinen ja elementti ilma.

Tiistai: (Tisdag, Tuesday) Tyrinpäivä. Yhdistetty soturijumaliin kuten Aresiin, Tiwasiin,Tyriin ja Teutatekseen. Mars hallitsee impulsiivisuutta ja agressiota sekä miehistä seksuaalisuutta. Marsin metalli on rauta."Hajoita ja Hallitse" Maagisesti Tiistai sopii energian kokoamiseen, hallintaan sekä vihollisen voittamiseen. Aamun tunnit sopivat hyvin voimaan, rohkeuteen ja keskittymiseen, iltatunnit taas karkotukseen, parannukseen ja suojelukseen.
Tiistain väri on Punainen, elementti tuli.

Keskiviikko: (Onsdag, Wednesday) Odininpäivä, Wotaninpäivä. Suomalaisittain myös Loviattaren päivä. Yhdistetty hallitsija-, ja luojajumaliin, kuten Odiniin, Wotaniin, Velesiin ja Damballaan. Merkurius hallitsee valaistumista, viisautta ja tietoa. Planeetan metalli on elohopea. "Tieto on valtaa". Maagisesti sopiva taitojen kartutukseen, tietoisuuden syventämiseen ja kommunikointiin. Aamut sopivat opiskeluun ja ymmärrykseen, illat vahvistukseen ja meditointiin.
Keskiviikon väri on Keltainen, elementti vesi.

Torstai: (Torsdag, Thursday) Thorinpäivä. Yhdistetty moniin ukkosen- ja taivaan jumaliin kuten Thoriin, Taranikseen, Juppiteriin ja Perkunasiin. Jupiter hallitsee politiikkaa ja kaupankäyntiä, metalli on tina. "Nopeat syö hitaat". Torstai sopii hyvinvointiin tähtäävään, sekä vaurautta ja kasvua tavoittelevaan magiaan. Aamut ovat sopivia energian tasoitukseen, rauhoittumiseen ja anteliaisuuteen, illat karkotukseen ja johtajuuteen, vaurauteen, ja enneuniin.
Torstain väri on Violetti, elementti maa ja ilma.

Perjantai: (Fredag, Friday) Freijanpäivä. Yhdistetty rakkauden jumaliin ja naisellisuuden jumalattariin, kuten Cupidoon, Afroditeen, Freijaan ja Venukseen. Venus hallitsee mm. naisellista seksuaalisuutta, ja päivä mainitaan myös hieman ennalta-arvaamattomaksi. Venuksen metalli on kupari. "Rakkaus on sokea". Maagisesti Perjantai sopii lempeen, rakkauteen ja ystävyyteen. Aamut ovat sopivia sisäiseen rauhaan, kauneuteen ja ystävyyteen, illat lemmennostoon ja -kylmennykseen sekä eroottisempaan magiaan.
Perjantain väri on Sininen, elementti maa, ja vesi, itämaisittain metalli.

Lauantai: (Lördag, Saturday), Saturnuksen päivä. Yhdistetty seppä-, ja veijarijumaliin, kuten Hefaistokseen, Cronokseen ja Lokiin. Saturnus hallitsee ihmisen käsityskykyä, moraalia, aikaa ja ikääntymistä. Planeetan metalli on lyijy. Lauantain nimi juontuu muinaisgermaanisesta sanasta "laugr", joka merkitsee kylpyvettä. Lauantai on siis kylpypäivä. "Kärsivällisyys on hyve", maagisesti lauantai sopii irtipäästämiseen, hyväksymiseen ja lopettamiseen. Aamut sopivat rentoutukseen, parantumiseen ja nuoruuteen, illat vastuunkantamiseen, oikeuteen ja karkotukseen.
Lauantain väri on Musta ja elementti vesi ja maa.

Sunnuntai: (Söndag, Sunday) Auringon päivä. Yhdistetty aurinkojumaliin, kuten Ra:han, Apolloniin, Lughiin ja Belenokseen. Muinoin viikon ensimmäistä päivää hallitsi voimakkain taivaankappale, joka hallitsee ihmisen tietoista mieltä. Auringon metalli on kulta. "Tartu hetkeen", maagisesti Sunnuntai sopii vähän kaikkeen, aamut erityisesti energian keskittämiseen, illat minuuteen ja itsevarmuuteen.
Sunnuntain väri on Oranssi, elementti tuli ja ilma.

1 kommentti:

Leena kirjoitti...

Super mielenkiintonen! Mä näistä en muistanutkaan kuin osan joten oli kiva virkistää muistia ja oppia vähän lisää ^^