torstai 21. huhtikuuta 2011

Sahramirisotto

Autenttinen, italialaistyylinen risotto poikkeaa onneksi merkittävästi suomalaisesta serkustaan. Kermaisen pehmeä ihanuus onkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen:

3 dl Semi-puuroutuvaa riisiä
7 dl Kasvislientä
1 dl Puolikuivaa valkoviiniä
1/2 tl Sahramia
1 Keskikokoinen sipuli
2 Valkosipulinkynttä
Suolaa
Öljyä paistamiseen

Lisäksi:
Nokare markista
Tilkka kaurakermaa
1 dl Parmesanjuustoketta tai 1/2 dl Ravintohiivahiutaleita
Mustapippuria myllystä

-Perkaa sipuli ja valkosipuli. Hienonna sipuli mahdollisimman pieniksi, ja viipaloi valkosipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi.
-Kuumenna liemi kattilassa, laita sivuun
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja paista siinä valkosipuliviipaleita, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Varo, ettei valkosipuli kärähdä
-Nostele valkosipuliviipaleet pois öljystä, ja lisää sipuli pannulle. Valkosipulin voi heittää bio-pussiin, et tarvitse sitä enää. Kuulota sipuli pehmeäksi koko ajan sekoitellen, ettei se pala
-Kaada riisi pannulle, ja jatka sekoittelua, kunnes riisi on kauttaaltaan öljyistä. Käännä levyä pienemmälle
-Kaada pannulle pari-kolme desiä lientä, ja sekoittele hissukseen kunnes riisi alkaa imeä nestettä
-Kun neste on pannulla huomattavasti vähentynyt, lisää viini, sahrami, ja pari desiä lientä. Jatka sekoittelua. Voit myös haudutella risoton kannen alla välillä sekoittaen
-Lisää aina tarvittaessa vähän lientä, kunnes riisi on imenyt kaiken nesteen, ja jyvät ovat pehmeitä mutta koostumus napakka
-Maista suola, lisää tarvittaessa
-Lopuksi lisää risottoon nokare markista ja kaurakermaa, sekä parmesanjuustoke/ravintohiivahiutaleet, ja sekoita hyvin. Mausta mustapippurilla.

*Aito risottoriisi on pienijyväistä ja pyöreähköä, ja se puuroutuu kevyesti. Risottoriisin sijaan voit hyvin käyttää esim. Jasmiini- tai sushiriisiä. Perus-puuroriisi ja basmatiriisi puuroutuvat liikaa, ja pitkäjyväinen liian vähän, eivätkä ne siksi oikein sovi hyvään risottoon. Oikea risotto on koostumukseltaan pehmeän kermaista, mutta niin napakkaa, ettei valu lautasella. Kypsät riisinjyvät erottuvat annoksesta hyvin eivätkä ne ole puuroutuneet tunnistamattomaksi massaksi.
Valkoviinin voi hyvin jättää pois, laita tällöin desi enemmän lientä. Alunperin risotoon on laitettu sekä parmesanjuustoa että kanalientä, mutta jos käytät niitä tähän, ruoka ei tietenkään enää sovi vegaaneille, eikä kasvissyöjille ;)

Risotto on kautta aikojen ollut arvostettua herrasväenruokaa kuninkaallisten ruokapöydistä. Sahrami on kuitenkin uusi tulokas risottomausteena, ja kokin kokeiltua ensimmäistä kertaa höystää risottoaan sahramilla, ihmiset kummaksuivat oudon keltaista ruokaa, eivätkä edes mielellään koskeneet siihen. Vähitellen sahramiin totuttiin, ja nykyisin sahrami "aitoitalialaisessa" risotossa on jo ennemmin sääntö kuin poikkeus. Mikäli siis haluat vielä autenttisempaa risottoa, jätä sahrami pois :)

Ei kommentteja: