maanantai 19. toukokuuta 2014

Noitaympyrä

..eli ympyrä eli noidan piiri eli piiri eli maaginen kehä eli kehä. Hyvällä lapsella on monta nimeä. Kirjoitetaanpas jälleen jotain perusjutuista :)

Noitaympyrä eli -kehä yhdistetään lähinnä ritualistisen magian arsenaaliin, vaikka se on tärkeä myös yksityisille noidille rituaaleja suoritettaessa. Vaikka kyseessä ei ole taaskaan aktuaali, käsinkosketeltava "esine" tai "väline", kuuluu se melkeinpä jokaisen magianharjoittajan tarpeellisuuksiin yhtä kanssa. Joskus noitaympyrästä kuulee puhuttavan myös noitapiirinä. Nimi on virheellinen, sillä noitapiirillä tarkoitetaan yleensä tietyn, yksityisen tai järjestyneen, noitaryhmän jäsenten muodostamaa ryhmää, eikä suinkaan tilaa jossa he työskentelevät. Mutta asiaan..

Noitaympyrä on siis noidan oma työskentelytila; Puhdas, pyhä tila/energiakeskittymä, joka eristää kaiken turhan ja haitallisen energian ja -vaikutukset ympyrän ulkopuolelle, ja sallii vain haluttujen energioiden läsnäolon ympyrän sisällä. Noitaympyrä on tavallaan kuin eteerinen suojakupoli tai laavu joka suojelee noitaa vahingolliselta energialta rituaalin aikana.
Ympyrän koko vaihtelee harjoittajan mukaan, yksityisten henkilöiden kehät ovat yleensä aika pieniä, Ø about 1,5-4m, ja isommat ryhmät tietenkin käyttävät isompia, Ø 5-10m ympyröitä, riippuen aina vähän rituaaliin osallistuvien henkilöiden, ja käytettävän välineistön määrästä.
Etenkin ritualistisen magian harjoittajien keskuudessa noitaympyrän merkitsemiseen käytetään yleensä Tikarista jalostunutta, isompaa työkalua, eli miekkaa tai sauvaa/salkoa (en siis puhu taikasauvasta, vaan sellaisesta isosta kepistä). Yksityiset noidat ja pienemmät piirit käyttävät yleensä taikasauvaa tai tikaria, tosin näitä pienempiä välineitä käytetään usein vain visualoimalla, eli aktuaalisti välineellä ei välttämättä kosketeta tai piirretä maahan. Eli jos olet hyvä visualoimaan, et välttämättä tarvitse merkitä kehää erikseen.

Ritualististen ryhmien tai isompien noitapiirien noitaympyrä voi olla myös valmiiksi maastoonsa kivistä tai oksista sommiteltu kehä, etenkin, jos ryhmä käyttää maagisissa kokoontumisissaan aina samaa tiettyä paikkaa. Ympyrän sisään voi olla sommiteltu pentagrammi tai muu maaginen kuvio. Kiviympyrä voi olla myös kaksinkertainen (pienempi kehä isomman sisällä), jolloin kehien väliseen tilaan voidaan asettaa tarpeen mukaan esim. rituaalin vaatimia kristalleja, yrttejä, tai esineitä.
Varsinaisen kivistä sommitellun ympyrän sijaan myös vain pelkkien ilmansuuntien paikat, tai pentan kärjet voivat olla merkatut kivin. Kivimarkkereita käyttäen varsinkin isot ympyrät on helppo visualoida aina samankokoisiksi.

Tuskin tarvitsee edes mainitakaan, että jokaisen noitaympyrän luomismetodit varmasti vaihtelevat noidan mukaan. Toiset meistä lukevat litanian loitsuja ja piirtävät ympyränsä ilmaan taikasauvalla tai tikarilla, polttavat ehkä suitsuketta, messuavat ennen aloittamista ja läpikäyvät vaikka minkälaisia pikkurituaaleja ennenkuin ovat valmiita edes aloittamaan. Esim. monet ritualistisen magian harjoittajat ja Wicca-suuntaukset suosivat tällaisia, monimutkaisia mutta näyttävän näköisiä menetelmiä, sillä niiden avulla isompikin ryhmä virittäytyy oikeaan tunnelmaan. Kyse on siis ikäänkuin maagisesta showsta jolla osallistujat saadaan keskittymään tehtäväänsä. Yksityisnoitien maagiset valmistelut ovat siksi ulkopuolisen silmiin usein suhteellisen korutonta katsottavaa, eikä metsässä sammalmättäällä yksikseen kyhjöttävä "mietiskelijä" välttämättä assosioidu ohikulkijan mieleen magianharjoittajaksi millään tavoin, toisin kuin lauma rituaaliesineistöä heiluttelevia, kaapuun verhoutuneita messuajia.

Tiedän myös, että voi olla vaikeaa löytää asiallisia noitaympyräohjeita jos et ole Wicca tai vastaava. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole väittää tätä omaa tapaani ainoaksi oikeaksi, vaan ainoastaan kertoa kaikille vielä tietämättömille yksityisnoidille yhdestä yksinkertaisesta tavasta luoda oikea, maagisiin tarkoituksiin sopiva noitaympyrä ;P

Elikkäs, ihan perus-ympyrän luominen on hyvin yksinkertaista, ja tässä siis ohjeet, joilla olen itse aina pärjännyt:

Ympyrän luominen

-Voit luoda ympyrän niin sisä- kuin ulkotiloihin. Sinulla voi olla vakioalttari, tai ehkä kokoat sen tarpeen vaatiessa? Sillä ei varsinaisesti ole väliä, sillä esim. huonekaluja ei koskaan tarvitse erikseen raivata pois ympyrän tieltä.

-Jos työskentelet ulkosalla, valitse paikka joka tuntuu "oikealta". Mikäli paikalla on jotain luonnonesteitä, kuten kiviä tai kaatuneita puita, anna niiden olla. Luonnonelementit kuuluvat ympäristöön. Älä erikseen ala raivaamaan itsellesi pyhää tilaa vaan jätä luonnonasu rauhaan. Voit jopa käyttää vähän ylimääräistä aikaa tutustumalla luonnonesteisiin löytämälläsi paikalla. Syö eväsleipä, tai polta tupakka tai seisoskele hetki paikoillasi ja kuulostele ympäristöä. Rentoudu ja nauti olostasi. Miltä luonnonhelma näyttää? Mikäli paikalla on vaikka kivi tai kanto, jota haluat käyttää alttarina, voit pyyhkäistä tai puhaltaa sen päältä neulasia tai lehtiä, mutta älä esim. ala kitkemään ympäröivää kasvillisuutta risuja pois. Toki, jos pelkäät vaikka kynttilän aiheuttavan metsäpalon ympäröivistä, kuivista heinistä, paina kuivia heiniä kädelläsi pois tieltä (ei tarvitse repiä) tai käytä pientä alttariliinaa joka peittää häiritsevät kasvit.

-Voit valmistella työskentelypaikan/alttarin ennen noitaympyrän luomista. Voit polttaa halutessasi suitsuketta tai sirotella vähän suolaa tai pyhää vettä, viiniä, tms. puhdistaaksesi paikkoja.

-Jos työskentelet ulkosalla, voit halutessasi ensin kiertää symbolisesti työskentelytilasi joko myötä- tai vastapäivään, riippuen omasta suuntaumuksestasi ja tarkoitusperistäsi (Ylinen tai Alinen, parannus tai kirous) .

-Valmistele tarvittavat tavarat eteesi/alttarille, ja rentoudu. Puhdista mielesi, ajattele kivoja asioita.

-Sulje silmäsi, ja kun tunnet olevasi valmis, kuvittele kehällesi jonkinlaiset ääriviivat ja "näe" istuvasi ympyrän sisällä. Sitten visualoi (=kuvittele) ne samat rajat aktuaaleina ympärilläsi; Näe sopiva elementti, joka piirtää, eli luo, ne todellisiksi, ja tekee ympyrän ympärillesi, selkäsi takaa nenäsi eteen (tai nenäsi edestä selkäsi taakse?). Ehkä se on tulienergiaa, tai ehkä ympyrän rajat piirtyvät ympärillesi kevätpurona? Pidä silmät suljettuina, ja näe loppuhuipennukseksi ympyrän rajojen kohoavan ylöspäin, kuin kupoliksi tai lieriöksi, tms. suojaksi, jonka sisällä olet.
Itse näen energian sinertävänvihertävänä, staattisena "usvana" joka ympäröi minut ja nousee korkeuksiin.

-Onnittelut. Olet luonut ympyrän.

*Avatessasi silmäsi et tietenkään välttämättä näe energiaympyrääsi, mutta tunnet sen kyllä olevan läsnä.
Koska olet itse luojaenergia tässä harjoituksessa, voit myös tarvita pienen hengähdystauon luotuasi ympyrän, sillä ympyrän vaativan energiamäärän ulos päästäminen voi syödä naista (tai miestä), etenkin, jos vasta harjoittelet tai et ole maagiselta energialtasi lähtöjäänkään kovin voimakas. Muista, ettei luomasi ympyrä ei katoa mihinkään niin kauan kuin olet sen sisällä, joten hengähdä siis rauhassa ja rentoudu. Palaa rituaalisi pariin vasta kun tuntuu siltä.

-Ympyrän luotuasi puhdista energiatilasi ja suorita tarvittava rituaali tai työskentely tavalliseen tapaan.
 
Ympyrän avaaminen

-Eli ympyrän/kehän purkaminen, on yhtä helppoa kuin sen luominen. Itse olen huomannut, ettei oikeastaan ole väliä, suoritatko ympyrän avaamisen ennen vai jälkeen maadoituksen. Ympyrän avaaminen ennen maadoitusta tietenkin mahdollistaa sen että myös ei-toivotut energiasyöpöt voivat saada osansa vapauttamastasi energiasta. Maadoittaminen ennen ympyrän avaamista taas voi jättää jotain ylimääräisiä energiajätteitä itse ympyrästä lillumaan ympärillesi ja kiinnittymään lähituntumaasi, etenkin, jos olet tottumaton ympyrän käsittelyssä.

-Mutta anyway; Kun olet lopettanut työskentelyn, ja on aika taas tasoittaa mielesi ja rentoutua, sulje silmäsi, ja katso luomaasi ympyrää. Näe sen elävästä energiasta luodut seinämät, ja tavoita mielessäsi se piste johon ympyräsi luodessasi päättyi. Ota taas ote omasta kehästäsi, anna ympyrän hajota; Vapauta omaan noitaympyrääsi keskittämäsi energia ympäröivään maailmaan. Tämä muistuttaa maadoittamista. Jotkut meistä kokevat piirissä käytetyn energian ikäänkuin "haihtuvan" tuulen mukana ympäröivään ilmaan suitsukkeensavun lailla, ja jotkut kokevat sen palaavan alkupisteeseensä (selän taakse tai nenän eteen), tai imeytyvän maahan kuin vesi. Toiset meistä taas "näkevät" noitaympyrän pirstoutuvan kuin lasin, tai vain yksinkertaisesti katoavan, *Puuf*, jne.

-Kun tunnet olevasi valmis, avaa silmäsi. Kun tunnet ympyrän kadonneen, voit poistua rituaalipaikaltasi.

Huom: Mikäli sinun pitää jostain syystä poistua ympyrästä kesken rituaalin, pyydä ensiksi tietenkin anteeksi mahd. henki- / jumalosallistujilta, ja käännä selkä alttarillesi. Ota tikarisi esiin, ja viillä sillä aukko ympyrän takaseinään (muistuttaa telttakankaan leikkaamista). Astu ulos ympyrästä, ja piirrä tikarinterällä umpeen aukko josta tulit ulos (muistuttaa teltan vetoketjun sulkemista). Kun olet hoitanut asiasi ympyrän ulkopuolella, pikapuhdista itsesi tarvittaessa sopivalla energialla, ja leikkaa taas viilto noitaympyrääsi, siihen, mistä kävelit ulos, ja sulje se samoin.
Tuo itsen puhdistaminen ennen ympyrään astumista ei välttämättä ole tarpeen, sillä ympyrä itsessään "desinfioi", eli blokkaa turhat negativiat ulkopuolelleen.

Mainittakoon myös, että ympyrän sulkeminen on hyvin tarpeellinen tapahtuma.  Mikäli vain poistut ympyrästäsi, voi se aiheuttaa kaikenlaista energiarönsyilyä / energiakatoa / huonoja viboja teillepäin. Aktiivinen noitaympyrä saa energiansa ennen kaikkea sinusta, joten olet ympyrän luojana itse virittäytynyt oman noitaympyräsi taajuudelle. Joka on yhä aktiivisena skutsissa sillä välin kun itse heilut diskossa stadissa? Joo, jätä kaupunkimaasturikin tyhjäkäynnille parkkipaikalle kun lähdet laskettelemaan Matterhornille. Eli syytä itseäsi jos et kuuntele neuvoja.

*Niin, antamani ohjeet eivät siis noudata ritualistisen noituuden tai Wiccan eri suuntausten antamia ohjeita, eikä niiden ole tarkoituskaan noudattaa (mitäs minä esim. wiccan liturgisista kaavoista tietäisin). Olen yksityinen perinnenoita, ja näin hommat hoituu meilläpäin, piste.
Vaikka ympyrää tarvitaan suojaamaan loitsijaa rituaaleissa, ei jokaiseen pikku taiantekoon tai loitsunlausuntaan ole edes aina tarpeellista luoda ympyrää, jos vaikka loitsit esim. kotonasi, jonka olet jo suojannut negatiivisia vaikutteita vastaan, tai muuten puhdistanut käyttämäsi tilan säännöllisesti.

Jätin ohjeet taas tarkoituksella tulkinnanvaraisiksi jotta kaikki kriittisimmätkin tulkitsijat käyttäisivät taas omaa päätään sen sijaan että joku keksii jälkikäteen alkaa valittaa minulle että "Paremmin se toimii jos..", tai "MINÄ kyllä teen sen aina näin.." tai jotain muuta yhtä avarakatseista. Kyllä te ymmärrätte, niin monta luutaa kuin noitaa ;)

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

kiitos selventävästä esimerkistä noitaympyrän muodostamiseen. näen nyt sen tärkeyden rituaaleissa kokonaan uudessa valossa. muutenkin mahtava ja informatiivinen blogi. ja näin vielä erikseen yleinen kiitos blogistasi, sillä sen avulla löysin noituuden suurin piirtein vuosi sitten ja kokonaan uusi maailma aukesi c:

Irene Vermin kirjoitti...

Kiitos Anonyymille mieltä nostattavasta kommentista. Mukavaa kuulla että blogistani on ollut sinulle apua polullasi. En usko että löysit noituuden täältä, se on varmasti ollut sinussa aina, joskus se vain tarvitsee pientä "kipinää" päästäkseen pintaan :)

Vaikken pidäkään itseäni opettajana, tarjoan silti neuvon tuoreelle noidalle: Muista aina ajatella, havainnoida, ja tehdä asioita itse, äläkä seuraa valmista kuin lammas paimenta, sillä maaginen kehityksesi on sinun, eikä kukaan toinen siitä päätä ;)

Menestystä sinulle polullasi, Anonyymi.