tiistai 20. toukokuuta 2014

Noidan Perunafocaccia

Hyvää ja helppoa :)

Päälle 1/2 kg Perunoita
2 Valkosipulinkynttä
Hyvää oliiviöljyä
Suolaa (miel. myllystä)
Kuivattua timjamia
 
Focaccia-taikina:

5dl Kädenlämpöistä vettä
1/2 Palaa hiivaa
1/2 dl Oliiviöljyä
1 rkl Sokeria
Vajaa 1 tl suolaa
Vehnäjauhoja

-Mittaa vesi taikinakulhoon
-Liota murenneltu hiiva veteen käsin
-Lisää sokeri, suola ja öljy
-Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan, koko ajan toisella kädellä vaivaten, kunnes taikina tuntuu pehmeältä ja kuohkealta. Jauhoja ei tarvitse lisätä niin ettei taikina enää tartu käsiin tai kulhoon, vaan on parempi jos se jää vähän tahmaiseksi
-Peitä taikinakulho leivinliinalla, ja laita kohoamaan uunin päälle n. 20 minuutiksi. Taikinan kohotessa voit höyryttää tai keittää perunat

-Huuhtele ja kuori kypsät potut. Laita uuni lämpeämään 225'C asteeseen
-Viipaloi hieman jäähtyneet perunat, kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja paista perunaviipaleille vähän väriä. Laita sivuun
-Kaada puoli dl oliiviöljyä kippoon, ja murskaa joukkoon valkosipulinkynnet
-Vuoraa syvä leivinpelti leivinpaperilla. Taita reunoja niin että paperi pysyy muodossaan pellin sisällä
-Kun taikina on kohonnut, sirottele sen päälle vähän jauhoja, ja kaada taikina leivinpaperille pellille
-Kaada valkosipuliöljy käsiisi, ja muotoile taikinasta öljyisillä käsillä pellin muotoinen kakku
-Levitä perunaviipaleet tasaisesti taikinapohjan päälle. Öljyä ei siis tarvitse vielä pestä pois käsistä, vaan on hyvä jos perunat öljyyntyvät kauttaaltaan
-Pese ja kuivaa kädet hyvin, ja rouhi kämmentesi välissä perunaviipeleille kuivattua timjamia
-Kaada vielä perunoille ohuena norona oliiviöljyä, niin että perunat öljyyntyvät kauttaaltaan, ja rouhi pinnalle suolaa myllystä
-Paista focacciaa 225'C asteessa n.20-30 minuuttia, kunnes se saa hieman väriä

*Focaccia on alkujaan italialainen leipä, jonka päälle laitetaan mausteita ja pieniä täytteitä. Peruna ei ole kovin perinteinen täyte, mutta hyvää se on. Perunafocaccia maistuu keittojen kyytipoikana, ja esim. voinokareen kera sellaisenaan. Focaccia sopii myös dipattavaksi esim. tavallisen, ruskean kastikkeen kanssa.
Yleensä focaccia maustetaan rosmariinilla, mutta koska todella inhoan rosmariinia, käytän timjamia. Kesäfocacciaan laitan usein basilikaa :)
Allergikot ja yliherkät voivat hyvin jättää valkosipulin pois.

Ei kommentteja: