tiistai 27. maaliskuuta 2012

Ochazuke

Ochazuke, eli lyhyemmin Chazuke on japanilainen, aromaattinen teekeitto, jota kannattaa kokeilla vaikkei teen ystävä varsinaisesti olisikaan ;)
Ohjeesta tulee yksi annos, mutta määrät on helppo esim. tuplata.

2 1/2 dl Kylmää vettä
1 rkl Hyvää vihreää teetä (miel. Japanilaista Genmaichaa tai Senchaa)
2-3 dl Keitettyä riisiä
n. 1/2 -1 dl Sopivaa täytettä (lue eteenpäin)
1 rkl Soijakastiketta
1 tl Sakea (voidaan jättää pois)
 
Täytevaihtoehtoja:
Paistettua/höyrytettyä Tofua (silkki- tai puuvillatofua)
Paistettua seitania
Abura-agea
Liotettuja siitakesieniä
Tuoreita talvijuurekkaita
Tuoreita tupaskynsikkäitä
Paistettua osterivinokasta
Keitettyjä/höyrytettyjä tai paistettuja juureksia/kasviksia
Kiinan-, tms. kaalin vihreitä lehtiä suikaleina
Mitsubanlehtiä
Lootuksenjuurta
Herneitä tai maissia (tuore tai pakaste)

Koristeeksi:
(Valitse kaksi sopivinta)
Norihiutaleita tai Kizami noria
Furikake-riisimaustetta
1-2 rkl Murusteltua riisikeksiä
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Hienonnettua kevätsipulia
Wasabi-, tai karashinokare

Jos täytteet vaativat esikeittämistä, tai -haudutusta, voit hyvin käyttää tarkoitukseen dashia tai kasvislientä. Paloittele täytteet kypsennyksen jälkeen sopiviksi suupaloiksi. Täytteet laitetaan ruokaan yleensä mahdollisimman tuoreena, mutta voit esim. friteerata tofun ennen käyttöä. Jos haluat, voit myös marinoida täytteitä (esim. tofua, seitania, sieniä tai juureksia) muutaman minuutin ajan ennen kypsentämistä / ruokaan lisäämistä:

Marinadi:
2 rkl Soijaa
1/2 tl Miriniä tai sokeria
1 tl Sitruunamehua
Tilkka seesamiöljyä

Marinointi antaa liemellekin enemmän makua. Mikäli valitset marinoinnin, ei soijaa tarvitse erikseen lisätä ruokaan, sillä voit kaataa marinadin riisin kuoppaan täytteiden kanssa.
Perinteisiin Ochazuken täytteisiin kuuluvat erilaiset kalat tai merenelävät, mutta kotikeittiössä suosin ennemmin sienistä tai tofusta tehtyä vegeversioita :)

Lisukkeeksi:
Japanilaista pikkelsiä (Tsukemono), marinoitua retikkaa, wakamelisuketta tai etikoitua kurkkua.

-Laita riisit kiehumaan
-Laita vesi kiehumaan. Kun se alkaa poreilla, nosta kattila pois levyltä, ja nosta sivuun jäähtymään
-Tee tällä välin sopivat esivalmistelut valitsemallesi täytteelle, ja paloittele se sopiviksi suupaloiksi
-Kaada se edellä kiehauttamasi vesi teekannuun
-Valmistele norihiutaleet ja keksinmurut, ja odota että riisi on sopivaa
-Lisää tee kannun siivilään ja laita kansi päälle. Anna hautua seuraavien vaiheiden yli (alle pari min.)
-Annostele valmis riisi ruokakulhoon, ja muotoile lusikalla sopiva kuoppa riisin keskelle
-Laita täyte kuoppaan, lisää päälle soijaa, ja norilevää, ja sirottele lopuksi päälle valitut täytteet, kuten keksinmurut tai seesaminsiemenet
-Kaada kannusta riisin päälle (kuoppaan) vihreää teetä niin, että riisi melkein peittyy, ei kuitenkaan ihan kokonaan
-Tarjoile etikkaisen lisukkeen kera.

*Teeannos on n. 2 1/2 desille riisiä. Jos syöt esim. kolmisen desiä riisiä, lisää hieman vettä vesikattilaasi. Kaikkea teetä ei myöskään ole pakko käyttää, ja jos sitä jää yli, voit hyvin nauttia teenloput jälkiruoaksi.
Voit käyttää tähän myös eilistä, tähteeksi jäänyttä riisiä. Jos riisi on jääkaappikylmää, ota se huoneenlämpöön n. 1/2 h ennen ruokailua, tai lämmitä riisiannosta hetki vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Riisin ei tarvitse olla polttavan kuumaa.
Valitse ruokaan yksi tai kaksi täytettä, liian monesta eri täytteestä seuraa vain makusekamelska. Itse suosin tässä kuivattuja siitakesieniä, nam :)
Annokseen sopivia riisikeksejä voi löytää ihan perusmarkettien snacksiosastoilta, etenkin itsepussitettavista hyllyistä. Valitse maustamattomia tai miedosti suolattuja keksejä. Myös wasabikeksejä kannattaa kokeilla ;)

Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä voi löytää myös "Zukenori" tai "Ochazukenori" -nimellä valmiita maustesekoituksia Ochazukeen. Mausteseos sisältää yleensä mausterakeita, aamumurojen näköisiä, pieniä riisikeksejä ja Kizami Noria. Allergikkojen ja yliherkkien on kuitenkin syytä olla tarkkana, usein nämä valmissekoitukset sisältävät myös natriumglutamaattia. Valmissekoitukset ovat usein myös maustettuja, ja sisältävät suolan ja sokerin lisäksi esim. Kuivattua japaninaprikoosia (Umechazuke), Macha-, tai wasabijauhetta, ja/tai merilevää. Kannattaa olla tarkkana, joskus zukenori voi sisältää myös kalahiutaleita, mutta se ei kuulu "perinteiseen" ochazukemausteeseen, ja moisesta yleensä mainitaan erikseen. Mikäli käytät valmista sekoitusta, voit skipata reseptistä muut kohdat ja käyttää ainoastaan teetä ja riisiä.

(Ochazuke-valmismaustepusseja)

Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi löytää myös nimenomaan japanilaisten aterioiden lisukkeeksi ja koristeeksi tarkoitettuja, aamiaismuroja muistuttavia pikku riisikeksejä (bubu arare), jotka ovat kaikille ochazukeen nyrjähtäneille must-ostos. Bubu araren sijaan annokseen voi näin pohjoisen oloissa kokeilla vaikkapa Kellogg's Rice Crispies -riisimuroja.

Ochazuken eri versioissa liemeen laitetaan teen lisäksi dashia, tai dashi valmistetaan lähtöjään teehen, jolloin puhutaan chadashista. Ochazukea myös paikoin höystetään esim. liha-, kana-, tai kasvisliemellä, mutta yleensä soijan lisäys tai marinointi antavat kyllä riittävästi makua. Ochazuken "rinnakkaisversiossa" tee korvataan kokonaan dashilla (Dashizuke), tai kana- tai lihaliemellä, mutta silloin kyseessä ei tietenkään enää ole teekeitto. "Cha" tarkoittaa siis teetä japaniksi. "Zuke" puolestaan tarkoittaa ruokia jotka on liotettu tai marinoitu, ja voi hyvin tarkoittaa niin lämpimiä ruokia, marinoitua sashimia tai pikkelsiä.

Ei kommentteja: