perjantai 22. heinäkuuta 2011

Vesi (Aqua)

Vedellä on ollut niin eläimille ja kasveille, myös ihmiselle, tärkeä osa elämän lähteenä (lat. Aqua Vitae, Elämän vesi), ja jokapäiväiseen elämiseen liittyvänä aineksena. Maan ja Tulen tavoin myös  Vedessä asui voima eli Veden väki, minkä vuoksi myös vettä on käytetty paljon erilaisiin, maagisiin tarkoituksiin. Aineksena vesi saattoi olla vaarallistakin, jos uidessa tai vettä käsiteltäessä pelästyi, koska silloin vedestä saattoi tarttua Veden vihat, eli Veden nenä, jolla tarkoitettiin esim. vilustumistauteja ja märkiviä ihottumia.
Vesi on toisaalta symbolisesti puhdasta kirkkaudessaan, ja sitä voidaan mm. suolaan yhdistämällä käyttää puhdistukseen ja karkoitukseen. Vesi on janojuomanakin verraton, ja virkistävin aines.
Kosmeettisesti vettä on kautta aikojen käytetty peseytymiseen, vaikka suurimpina lian vuosisatoina huuhdeltiinkin vain sormenpäitä tai varpaita. Nykyään peseytymistarkoituksissa veden kaverina on yleensä saippua, joka puhdistaa ihon ja hiukset pelkkää vettä tehokkaammin. Ne ovat siis ainakin kotikosmetiikassa duo vertaansa vailla ;)

Vesi nähdään myös omalla tavallaan viattomana ja puhtaana, ja harvalle enää nykyään juolahtaa mieleen, että vettä käytetään niinkin pimeässä asiassa kuin noituudessa, vai mitä?
Niin ja näin. Vesi on elementti, jota ihmiskehostakin löytyy todella paljon. Valtaosa kehostamme on vettä. Vesi voidaan taikuudessa rinnastaa tehokkuudessaan vereen, tietenkin sillä erolla että vesiloitsut ovat, kuten kaikki tietävät,  helpompia nostaa, etenkin, jos tiedät taianasettajan. Noituus, wanha noituus, perinnenoituus ja folklore tuntee useita erilaisia vesiä, joita on käytetty sekä itse taikomiseen että siltä suojautumiseen, kuten jo mainitsemaani suolavettä. Esittelen tässä postauksessa nyt muutamia, maagisia, jokapäiväisiä perusvesiä, jättäen kosmeettiset vedet, ja teolliset liuokset, kuten kukkais-, ja hajuvedet, tarkoituksella listan ulkopuolelle.

Vesissä on eroja

Aamukaste (eng. Morning Dew) on auringon noustessa kiinteille pinnoille yöilmasta tiivistynyttä kosteutta. Aamukasteella on uskottu olevan monenlaisia maagisia voimia, etenkin, jos se oli maagisesti voimakkaan juhlapäivän (tai sen aatto)aamuna kerättyä. Etenkin juhannusaamun kastetta pidettiin aivan erityisen tehokkaana, ja sen sanottiin parantavan lähes kaikki vaivat. Aamukasteella kasvonsa pessyt sai kauneutta, ja kastetta juonut heleän äänen.

Jokivesi (eng. River water) on jokiuomissa ja virroissa kulkevaa vettä joka pysyy jatkuvassa liikkeessä. Jokiveden vähäisempi muoto on purovesi, ja voimakkain muoto tietenkin kosken kuohut. Mitä voimakkaampi virtaus joessa on, sitä puhtaampaa sen vesi yleensä on. Jokivesi on elämäniloista, pirteää vettä. Jokivesi sopii pitkälti samaan kuin järvivesi, mutta myös huolet ja murheet voi jättää virran vietäväksi. Kirjoita sinua vaivaava asia lapulle, kiveen tai oksaan, ja heitä virtaavaan veteen.

Järvivesi (eng. Lake water) on ainakin hiushuuhteena mitä mainiointa, hellävaraista ja kuohkeuttavaa. Järvivettä on käytetty myös pyykinpesuun, ja onpa sinne perinteisesti heitetty talviturkkikin kesän ensimmäisellä uimaretkellä. Järvet ja muut vesistöt ovat myös kaikenlaisen vedenväen asuinsija, ja k.o. vedellä on näin ollen yhteys vedenhaltijoihin ja -jumalolentoihin. Pieni, järvivedellä täytetty astia avaa vedenhaltijoille kanavan esim. alttarillasi.

Jäävesi (eng. Ice water) ei tarkoita magiassa vettä on the rocks, vaan jään sulamisvettä, tai esim. jäätyneestä lammesta tai joesta otettua talvivettä. Hyinen vesi sopii kylmennykseen, unohtamiseen sekä tekolemmestä pääsemiseen. Yksi suosittu keino oli kastautua alasti esim. hyisessä virrassa ja sanoa "Yhtä kylmä olen lemmestäsi kuin tämä vesi", ja vapautui lemmentaiasta. Katso "Lumi".

Kaivovesi (eng. Well water) oli talousversio Lähdevedestä. Hyvä kaivovesi oli raikasta ja virkistävää, ja pilaantunut vesi myrtynyttä, tunkkaista ja terveydelle haitallista. Ennen wanhaan uskottiin, että mikäli kaivossa oli sammakko, vesi oli todella hyvää. Kaivonhaltijan uskottiin esiintyvän sammakon hahmossa, ja taloon onnea tuova lyylisammakko saattoi asua kaivossa. Moinen oli siis siunaus kaivolle. Kaivovesi oli pohjavettä, joten sen runsaus oli usein kiinni säätiloista. Helteillä kaivo saattoikin kuivua. Talousvetenä kaivovettä käytettiin ruoanlaittoon ja puhdistautumiseen.  Kaivovesi on "perusvettä", jolla ei juuri katsota olevan mitään maagisia ominaisuuksia, ellei sitä erikseen siunata ja puhdisteta, esim. suolalla tai loitsulla. Nykyaikana kraanavesi on korvannut kaivoveden. Katso myös "Kylpyvesi" ja "Pesuvesi"

Kalliovesi (eng. Rock Water), myös Kivivesi, tarkoittaa, paitsi mineraalivettä, myös kivien ja kallion syvennyksiin kertyvää, mineraalipitoista vettä, joka on luonteeltaan järkähtämätöntä ja lujaa. Sopii erityisesti säilyttävään magiaan. Kallioveden voi taianteoissa korvata myös jollakin hyvällä mineraalivedellä.

Koski (eng.White-water) on voimakkaasti virtaava vesistö, ja luonnonvesistä energisintä ja vahvinta. Kosken henget luettiin kuitenkin usein kuuluviksi Alisen piiriin, tunnettiinhan ne arvaamattomina ja pitkävihaisina. Kosken hengiltä noitakokelaat kyselivät voimiaan, ja tietäjät tulevia. Koski syntyy syvällä maan uumenissa, Alisessa, joten siinä on myös paitsi maan muinaista viisautta sekä kallion arvokkaita mineraaleja, myös oma yhteytensä kuolemaan. Koski on Kallioveden ylempi muoto.

Kraanavesi (eng. Tap Water) Kraanavesi on nykyajan kaivovettä. Katso "Kaivovesi".

Kuravesi (eng. Mud water) on likaista, mutaista vettä jota saa mm. ojien pohjilta ja kurarapakoista. Sopii hyvin häpäisyyn, kilpailijan tai ihailijan lannistamiseen ja lemmenpiluuseen. Mitä likaisempaa ja ällöttävämpää kuravettä, sen vahvempaa.

Kylpyvesi (eng. Bath water) lasketaan ammeeseen yleensä hanasta, ja on pikemminkin seos kuin yksittäinen aines. Jotakin tiettyä ominaisuutta tavoitteleva taikoja saattoi lisätä kylpyveteensä toivomaansa kasvia tai ainesta, päästäkseen kirouksesta tai nostaakseen lempensä. Kylpyvesi on myös kotikosmetiikkaan sopivaa, vedessä puhdistaudumme, ja veteen on helppo lisätä ihoa hoitavia tai rentouttavia aineksia, kuten ruusun terälehtiä, maitoa tai hunajaa.

Kyyneleet (eng. Tears) eivät varsinaisesti ole luonnonvettä vesistöistä, vaan oikeammin eritettä jota keho tuottaa voimakkaiden tunnereaktioiden sivutuotteena. Kyyneleet tunnetaan kuitenkin maagisena vetenä, joten mainitsen ne tässä. Kyyneliä on käytetty lemmentaioissa, esim. tiettyyn henkilöön suunnattuun rakkausamulettiin voitiin vuodattaa kyyneleitä jotta rakastettu palaisi takaisin tai saisi tuta samanlaiset lemmentuskia.
Kyyneleet edustivat tunteita, jotka saattoi kylmentää Alisen vedellä, kuten koskessa tai suossa.

Lampivesi (eng. Pond water) on järviveden tavoin yhteydessä vedenolentoihin, mutta pääasiassa lampivesi sopii hiisien ja pienten kalajumalien houkutteluun. Toisaalta, lampivesi voi toimia järvivettä paremmin joissakin asioissa, sillä se on järveä paremmin yhteydessä Aliseen.
 
Lumi (eng. Snow) ei oikeastaan ole vettä, vaan sen kiinteämpi, jäinen muoto jota pidämme ennen kaikkea talven tunnusmerkkinä. Lämpimässä lumi kuitenkin sulaa, eli muuttuu takaisin vedeksi, joten mainitsen lumen tässä. Lumi muistuttaa jäävettä. Lunta voi käyttää irtipäästämiseen ja huolien karkottamiseen. Muotoile lumesta ongelmiasi vastaava hahmo tai toteemi, anna harmisi sille ja anna hahmon sulaa pois. Vesilirut voit heittää pihalle tai vetää alas vessanpytystä. Lumikuvat sopivat samoin vaivaavasta henkilöstä tai ei-toivotusta ihailijasta pääsemiseen.

Lähdesi (eng. Spring Water) on raikkainta, ja puhtainta luonnonvettä ja maagisesti hyvin voimakasta. Lähdevettä on suomalaisittain pidetty hyvin voimakkaana, pyhänä taikavetenä. Lähdevesi sopii erityisesti käytettäväksi kesällä, Juhannustaikoihin, tai lemmekkäisiin rakkaudenherätysloitsuihin ja sitoviin rakkaustaikoihin. Lähteillä oli omat haltijansa jotka huolehtivat vedestä eivätkä katsoneet suopeasti lähteen likaajaa. Ole siis kunnioittava, äläkä esim. heittele roskia tai sylje lähteensilmään. On ollut myös kohteliasta jättää lähteenhaltijalle hieman rahaa tai hopeaa maksuksi/uhriksi, jos otat vettä hänen lähteestään.

Merivesi (eng. Sea water/ Salt water-Suolainen vesi), eli luonnostaan suolainen vesi, sopii hyvin merellisiin ja kalastustaikoihin, kuten veneen suojeluun. Meri edustaa elämää maapallolla, ja merivesi sopiikin mainiosti myös hedelmällisyystaikoihin, nuoruuteen ja rakkauteen.
Merivesi liitetään mytologiassa aalloista syntyneeseen jumalatar Venukseen, joka edustaa naiskauneutta, rakkautta, hedelmällistä voimaa ja meren rikkautta.  Merivesi sopii myös alttarikippoon, etenkin jos haluat nostaa lempesi.

Pesuvesi (eng. Dish water) on kylpyveden tavoin nykyisin kraanavettä, eli kylpyvettä kodillesi. Yksinkertaisin kodinpuhdistustaika syntyy, kun lisäät pahaa karkottavia aineksia vaikka lattianpesuveteen, ja peset lattiat. Rituaalivälineet puhdistat näppärästi esim. suolalla puhdistetussa saippuavedessä. Käytettyä, likaista pesuvettä, kuten tiskivettä on käytetty päinvastaisiin taiantekoihin, kuten häpäisyyn ja lemmenpiluuseen. Sisältäähän se asunnosta siivotun negativian ja irtolian.

Purovesi (eng. Stream water) on Jokiveden vähäisempi muoto. Luonnonpuroja syntyy yleensä keväisin lumien sulaessa. Moni yhdistää pikku purot lapsuuteen, kun rakennettiin patoja ja tehtiin puroille uusia uomia. Purovedessä on nuoruuden iloa, ja puron juoksun katselu on meditatiivista ja rentouttavaa. Virtaavana vetenä purovesi on positiivisempaa kuin kura- tai lätäkkövesi.

Pyhä Vesi (eng. Holy Water) ei ole oma vesilajinsa, sillä se on vain magialla sävytettyä, puhdasta vettä. Pyhä vesi on monien, ritualistisempien noitasuuntausten, kuten Wiccan, käyttämää, yleensä siunaamalla (=maaginen puhdistus) negatiivisesta energiasta puhdistettua vettä. Pyhäksi vedeksi kelpaa yleensä vain lähdevesi. Vesi siunataan ja energioidaan vähän lähteestä riippuen joko suolalla, hopealla, kuunsäteillä, tai korukivillä. Joskus puhutaankin Hopea- tai Kuuvedestä, etenkin, jos halutaan spesifioida kuinka vesi on puhdistettu/energioitu.
Yleinen, etenkin rituaalisessa magiassa käytetty siunausmuoto, on myös eräänlainen energialla ja loitsulla puhdistaminen, eli siunaaja tekee jonkin maagisen teon (vaikka käsimerkin) ja lukee loitsun/luvun jossa kertoo aikeistaan pyhittää veden johonkin tiettyyn tarkoitukseen ja/tai tietylle jumaluudelle. Pyhällä vedellä mm. karkotetaan pahaa, myös puhdistetaan rituaalivälineitä. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että myös kristityt käyttävät Pyhää vettä, paljolti samaan kuin pakanatkin; Pahojen henkien eli demonien karkoitukseen, rituaalin ja esineiden pyhitykseen, parannukseen, ja lasten kastamisen. Jälkimmäisessä yhteydessä vettä kutsutaan tällöin Kastevedeksi.

Sadevesi (eng. Rain water) on aika ajoin sateena taivaalta alas tulevaa vettä, joka kastelee maan ja elvyttää kuivuuden näännyttämän maan, kasvit ja eläimet. Sadevesi on Ylisen vettä, raikasta, puhdasta ja elvyttävää. Lähdeveden tavoin sadevesi on puhdasta, ja seisomalla sateessa aurasi (kehoa ympäröivä energiakenttä) puhdistuu luonnollisesti. Sadevesi tulisi kerätä sen sataessa, eikä lammikoista (katso "Kuravesi") , maahan valunut vesi oli jo voimatonta.

Suovesi (eng. Swamp water) on maagisesti eräänlainen järviveden vastakohta ja lampiveden alempi muoto. Suovesi on Alisen vettä, petollista, hyistä ja mustaa. Soveltuu niin pilaukseen kuin valheelliseen lumoukseen. Suonhaltijalle on hyvä jättää uhri (kuten rahaa, tms. omaisuutta) jos otat vettä suosta. Toisaalta, suovesitaiat voitiin usein nostaa joko puhtaalla vedellä, tai suolta löytyvillä kasveilla.

Vessavesi (eng. Toilet Water) on talousvesistä inhotuinta. Vessaveden avulla huuhtelemme omat jätöksemme viemäriin. Emme halua koskettaa vessavettä, emmekä juuri ajattele sitä. Pidämme usein pytyn suljettuna välttyäksemme bakteereilta ja roiskeilta, ja Feng Shuin mukaan pytty on pidettävä suljettuna ettei veden negatiivinen virtaus tuhoaisi kodin harmoniaa. Koemme vessaveden yleisesti saastaiseksi; Jos kaadat lasillisen puhdasta juomavettä WC-pyttyyn, tulee siitä hetkessä jätettä. Tietysti peseydymme kylpyhuoneessa, ja pesemme hampaat vessan hanavedellä, mutta esimerkiksi juomavetemme otamme yleensä keittiöstä. WC-pyttyvesi sopiikin mainiosti lemmenpiluuseen ja sen sellaiseen Kuraveden tavoin, ellei paremminkin. Jos liian innokkaaseen sulhasehdokkaaseen väsynyt nainen pirskotti vessavettä vaikka korvan taakse ennen treffejä, ei mies huolinut hänestä enää ja nainen sai olla rauhassa.
Jos epämiellyttävä ihminen, esim. energiavampyyri, häiritsee sinua, kirjoita hänen nimensä paperilapulle, ja heitä se pyttyyn ennen, köh, isompaa asiointia. Näin häpäiset (=lannistat) hänet, ja huuhdot myös hänen vaikutuksensa viemäriin eikä hän enää pysty sinuun. Jos et tiedä hänen nimeään, keksi hänelle jokin sopiva nimi. Vältä kuitenkin suoria haukkumasanoja/-nimiä vaikka kuinka pitäisit häntä kusipäämulkvistina. Asiaasi edesauttaa paremmin jos edes yrität olla korrekti.

Toivottavasti en unohtanut mitään olennaista..

Ei kommentteja: