perjantai 28. maaliskuuta 2014

Hiisien päivä

Törmäsin tähän viime vuoden puolella, ja ajattelin julkaista tästä postauksen sitten seuraavana teemapäivänä, eli tänään:

Hiisien päivä

Hiisien päivää vietetään siis tänään, 28.3, jo toista kertaa. Vaikkei kysymyksessä olekaan mikään varsinainen vuotuisjuhla, vaan teemapäivä, ajattelin että voisin mainita siitä pari sanaa, sillä päivällä on mielestäni jalot periaatteet ja hyvät perusteet. Ei lisättävää, pisteet Taivaannaulalle.

Hiisi on monisyinen sana. Hiidellä tarkoitetaan paitsi ilkikurista uskomusolentoa, myös alisenväen, valtakuntaa jossa uskomusolennot asuivat, tai jonne noita lensi juhlimaan sapattina ja tietäjä lankesi loveen löytääkseen hiidestä salattua tietoa. Hiisi oli myös pyhä uhripaikka, jossa muinaissuomalaiset muistivat jumaliaan. Hiisiä olivat esimerkiksi uhrilehdot, kuppikivet ja jatulit.
Taivaannaula aloitti viime vuoden puolella Hiisi-projektin, jonka tarkoituksena on kartoittaa tarkemmin näitä pyhiä, muinaisia perinnepaikkoja Suomessa.

Törmäsin selaillessani Arhi Huittisen kirjoitelmaan pyhistä paikoista ja niiden pyhyydestä nykyaikana. Esitelmässä on monia linkkejä.
Myös esimerkiksi Wikipediassa voi tutustua asiaan liittyviin paikkoihin

Taidan keittää kahvit ja ehkä käyn kävelyllä luonnon helmassa.
Heh, ehkä tänään voisi viedä myös ryypyt Haltijapuulle :)

Ei kommentteja: