Persiljaa on monta lajia; Korianteria muistuttavaa sileä-, ja perinteisempää kähärälehtistä lajia, sekä juuripersiljaa, joka muistuttaa hivenen palsternakkaa. Haluan puhua tässä pääasiassa noista lehtevistä persiljoista, kähärästä ja sileästä, jotka tunnetaan myös yleisnimellä "Lehtipersilja". Nykyään lähikaupan vihannesosastolta voi löytää kätevästi valmiita persiljapusikoita jotka säilyvät vesitilkan avulla tuoreina ikkunalla muutamia päiviä.
(Kuva: Wikimedia Commons)
Persilja onkin hauskan näköinen, pörröinen yrtti joka tunnetaan lähinnä ruoanlaiton saralla. Suomessa persilja oli alkujaan"paremman väen" yrtti, mutta levisi hissukseen myös talonpojan ruokapöytään, ja höystää nykyään ruoat alkupaloista salaatteihin. Persilja on myös suosittu ruoka-annosten koriste.
Persilja sopii hyvin esim. tomaatin, perunoiden, avokadon, ja leivän kaveriksi. Parasta on tuore persilja, joskin kuivatussa persiljassa on totutumpi "yrttimäinen" aromi. Persiljasta käytetään yleensä lehdet, mutta myös siemenissä on oma arominsa, ja ne sopivat erityisesti keittoihin ja patojen höysteeksi.
Maagisesti persilja on maskuliininen, ilman elementtiin yhdistetty kasvi jota Saturnuksen ja Merkuriuksen energiat hallitsevat. Persilja on vaatimaton kasvi, mutta se on liitetty sekä maan että ilman, rakkauden ja kujeilun jumaluuksiin, kuten Paniin, Brigidiin, Dianaan, Afroditeen, ja erilaisiin luonnonhenkiin, kuten Nymfeihin, Sinipiikoihin, Menninkäisiin ja Maahisiin.
Kuten monilla kasveilla, myös persiljalla on yhteytensä kuolemaan, aliseen ja tuonpuoleiseen. Kreikkalainen taru kertoo Ophelteksesta, Nemean kuninkaan pojasta jonka käärme tappoi lastenkaitsijan neuvoessa tietä seitsemälle thebalaiselle sotilaalle. Seitsemän sotilasta hautasi pojan, ja antoivat tälle nimeksi Archemorus, joka tarkoittaa "Kuoleman ennettä" tai "Onnettomuuden tuojaa". Tarinan mukaan jumalat tästä syystä antoivat kasvaa haudalle persiljaa, onnea tuovaa kasvia. Persilja sopii mainiosti Marrasyrtiksi.
Muinoin hautajaisissa oli tapana tarjoilla persiljalla koristeltuja ruokia, ja sitä saatettiin istuttaa haudalle tuomaan onnea ja lohtua vainajalle tuonpuoleisessa. Persilja on pyhitetty myös alisen jumaluuksille, kuten Persefonelle, Hekatelle ja Charonille; Manalan lautturille. Keskiajan kristityt yhdistivät persiljan myöhemmin Pyhään Pietariin.
Persilja on onnea ja elämäniloa tuova kasvi, jolla on helppo tuoda raikasta vihreää sekä talvipuutarhaan että keittiöön. Perhe-, ja juhla-aterialla persiljalla maustetut ruuat poistavat jännitystä ja auttavat ihmisiä kommunikoimaan keskenään. Välimeren alueilla elää uskomus, jonka mukaan lapseton nainen voi tulla raskaaksi helpommin, jos hän onnistuu istuttamaan itselleen persiljapensaan siemenestä.
Persiljanoksa ruoassa poistaa myös negatiivisia vaikutuksia, ja estää onnettomuuksia.
Persiljakylvyn on sanottu ehkäisevän epäonnea, esim. peilin rikkomisen tai mustan kissan jäljiltä. Persiljavesi myös karkotti pahan ja purki kylpijän ylle langetetun loitsun tai kirouksen.
Persilja sopii hyvin amuletteihin, esim. pieni persiljansiemenpussukka mainitaan hyväksi raha-amuletiksi.
Persiljaa on pidetty vastamyrkkynä myös erilaisille sairauksille sekä mm. käärmeenpuremalle. Uskomus pohjautunee kasvin sisältämiin vitamiineihin, jotka ovat ainakin suojelleet syöjäänsä keripukilta.
Suojelevana kasvina persilja pitää poissa pahan ja kaksinaamaiset ihmiset. Esim. kynnysmaton alle voi laittaa hieman kuivattua persiljaa, tai oven päälle voi ripustaa nipun.
Persilja on myös rakkauden kasvi, jonka on uskottu herättävän mm.lämpimiä tunteita toisilleen luvatun parin välillä. Persilja liitetään myös vahvasti sukupuolisiin himoihin ja seksiin, onhan sen katsottu muistuttavan häpykarvoitusta, mikä tekee siitä voimakkaan imitatiivisen afrodisiakan, kuten fallosmainen parsa tai naisen intiimipaikkaa muistuttava osteri. Säädyllinen nainen ei persiljaan kajonnut lainkaan, sillä persiljalla höystettyjä ruokia miesvieraalleen tarjoavalla naisella oli väistämättäkin "pahat" mielessä.
Muun muassa tästä syystä persiljalla on myös arveluttava puolensa luvattoman, tai rahanalaisen rakkauden kasvina, onhan persilja ollut aikoinaan, ennen ehkäisyvalmisteiden keksimistä, myös enkelintekijöiden suosiossa.
Kotikosmeettisesti persilja sopii mm. kasvovesiin ja kylpyihin. Persiljavesi tasapainottaa rasvoittuvaa ja sekaihoa. Persiljamössöllä voi myös haihduttaa iholta kesakoita.
Persilja poistaa kuona-aineita, ja esim. Persiljahaudetta tai -kuorintaa voi kokeilla myös selluliittiin, näppylöiden tai raskausarpien hoitoon. Ihan herkkähipiäisimmille en persiljaa kuitenkaan suosittele, sillä liikakäyttö voi ärsyttää herkkää ihoa.
Sisäisesti nautittuna persilja tekee ihmeitä hennoille hiuksille ja heikoille kynsille, eli yksi hyvä syy syödä lautaselta se turhan oloinen persiljakoriste ;)
Persiljan pureskeleminen lisäksi raikastaa hengityksen ja peittää nielun pahoja hajuja.
Persilja sisältää sekä proteiinia että hiilihydraattia, mutta myös kaliumia, kalsiumia, natriumia, magnesiumia, fosforia, rautaa, sekä A-, C-, ja K-vitamiinia.
Persiljaa on nautittu mm. edesauttamaan ruoansulatusta, ja lievittämään "kivi vatsassa" -tunnetta ja pahoinvointia. Persilja myös parantaa ruokahalua, ja lievittää ilmavaivoja. Persilja vahvistaa elimistöä, ja sopii hyvin nautittavaksi esim. ruokamyrkytyksen jälkeen. Ennen wanhaan persiljalla on tasapainotettu kuukautiskiertoa ja edesautettu kuukautisia.
Persilja on varteenotettava antioksidantti, joka auttaa elvyttämään soluja, tasoittamaan korkeaa verenpainetta, ja puhdistamaan kehon tärkeitä "suodattimia", kuten maksaa ja erityisesti munuaisia. Elimistöä puhdistettaessa persilja kannattaa yhdistää sitruunaan, punajuureen ja/tai varsiselleriin.
Persiljalla on myös diureettisia ominaisuuksia, ja sitä kannattaa nauttia esim. turvotukseen tai virtsatie-infektioihin. Erityisen tehokasta se on jälkimmäisessä tapauksessa yhdistettynä Sianpuolukkaan.
Persilja ehkäisee ja lievittää kramppeja ja kouristuksia, ja sillä on hoidettu mm. kihtiä ja reumatismia. Ennen muinoin myös noidat nauttivat persiljaa ennen ylimaallista sapattimatkaansa, ehkäisemään kramppeja lentomatkatripin aikana.
Miehet puolestaan uskoivat persiljan parantavan potenssia ja sitä syötiin usein rakkausaterialla.
Ulkoisesti käytettynä persiljasta saa ihania hauteita erilaisille haavoille, raapeumille, mustelmille ja ihottumille. Syylään tai känsään voi kasvin varresta puristaa pari tippaa mehua ennen nukkumaan menoa ;)
Wanha kotikonsti neuvoo tekemään murskatuista persiljansiemenistä hauteen hiuspohjaan mikäli päätäit, tms. ulkoloiset vaivaavat.
Huom: Mikäli olet allerginen koivulle tai pujolle, voit niiden kukkiessa saada allergisia oireita myös persiljasta. Tällöin on kyse ristiallergiasta. Älä myöskään käytä persiljaa mikäli kärsit munuaistulehduksesta.
Persiljaa ei suositella raskaana oleville, sillä se stimuloi kohtua ja aiheuttaa mm. supistelua. Tuoretta persiljaa on käytetty aikoinaan lapsenlähdetykseen, eli ei suositella raskaana oleville, sillä se voi runsaasti nautittuna aiheuttaa keskenmenon. Liiallinen persiljan nauttiminen voi aiheuttaa hermostohäiriöitä, nykimistä, pahoinvointia, huimausta, ja jopa hallusinaatioita. Eteerinen persiljaöljy on vahvempaa kuin tuore persilja, eli kohtuus kaikessa. Eteerinen öljy voi aiheuttaa ihottumaa tai allergisia reaktioita herkille ihmisille.
Muutamia Persiljareseptejä:
Paras Perunasalaatti
Pasta-Punajuurikeitto
Peruna-Tofusalaatti
Sinappinen Yrttikastike
Tortellini-Krassikeitto
Uskomuksia:
-Unessa nähty persilja varoittaa vaanivasta vaarasta. Jos syöt unessa persiljaa, kielii se tulevasta onnenpotkusta. Kuivattu tai huononnäköinen persilja kehottaa kiinnittämään huomiota terveyteesi tai ihmissuhteisiisi.
-Persiljapenkistä löydettyjä kiviä voi pitää onnenkivinä, etenkin, jos kivet ovat yksivärisiä.
-Vain noidat pystyvät menestyksellä kasvattamaan persiljaa.
-Mitä paremmin vaimon persilja kukoistaa, sitä pahemmin mies on tossun alla
-Persiljaseppele päässä auttoi näkemään kummituksia.
-Lahjaksi annettu persiljapusikko tuo huonoa onnea.
-Ulko-oven viereen istutettu persiljapusikko pitää loitolla niin valehtelijat, siipiveikot, kuin turhat kaupparatsut.
-Maagisiin tarkoituksiin persilja on kerättävä Perjantaiyönä kasvavan kuun aikaan.
-Persiljanoksa taskussa tai lompakossa tuo raha-onnea jos ostat vaikka arpaa itsellesi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti