perjantai 25. maaliskuuta 2011

Tomaattien kalttaaminen

Niin, kalttauksesta kuulee usein puhuttavan ruoanlaiton yhteydessä, ja kun itsekin saatan termin välillä mainita niin laitan myös ohjeen tänne. Kalttaus on toimenpide, jossa tomaatin kuoret irrotetaan kuumassa vedessä.

Tarvitset:
Tomaatteja
Veitsen
Kattilan johon tomaatit mahtuvat
Reikäkauhan tai kauhan
Siivilän
Vettä

-Laske kattilaan vettä, ei ihan täyteen, ja nosta kuumalle levylle.
-Huuhtele tomaatit, ja tee niiden pohjaan ristikkäät pintaviillot. Kovin syvään ei siis tarvitse tomaattia puukottaa, riittää, että kuori menee rikki.

-Kun vesi kiehuu, nostele tomaatit varovasti kiehuvaan veteen, 3-4 tomaattia kerrallaan, kattilan koosta riippuen
-Keitä tomaatteja kunnes kuori alkaa aueta kukan tavoin ristiviillon kohdalta
-Nostele tomaatit reikäkauhalla kattilasta siivilään, ja laske niille kylmää vettä (laita uusi satsi tomaatteja kattilaan, jne.)
-Käsittele siivilässä olevat tomaatit yksi kerrallaan juoksevan veden alla. Ota tomaatti, ja hiero sen pintaa lehteilevän kuoren kohdalta, ja se kuoriutuu kuin itsestään.

-Laita kaltatut tomaatit sivuun ja käsittele tavalliseen tapaan
-Tomaatin kuoret voi laittaa biojätteeseen tai kompostiin.

Ei kommentteja: