perjantai 11. kesäkuuta 2010

Hunaja (Mel)

Hunaja on pääasiassa mehiläisten valmistamaa, makeaa ja tahmaista nestettä jota saadaan hunajakennoista.
Hunajaa on saatavana sekä juoksevassa muodossa, että hieman jäykempänä ja massaisena. Tällainen kiinteämpi hunaja tuntuu usein hieman rakeiselta käsissä (ja hampaissa). Myös kaupan juoksevalla hunajalla on taipumus jähmettyä iän myötä.

Hunaja on antiseptinen, vitamiinipitoinen, parantava. Sopii sekä ulkoiseen että sisäiseen käyttöön. Hunajaa voi lisätä vaikka kylpyveteen tai hauteeksi esim. ärtyneen ihon hoitoon. Hunajaa voi sipaista ensiavuksi myös rohtuneille huulille. Jos lisäät hunajaan tuoretta valkosipulia, saat mainiota voidetta kaikenlaisille haavoille ja raapeumille. Makeudestaan huolimatta hunaja sopii myös tulehtuneelle iholle, koska hunajalla on alhainen; hapan pH johtuen glukonihaposta, joka estää hunajaa pilaantumasta, ja näin ollen estää bakteerien lisääntymistä.

Flunssanhoidossa hunaja on ihmeellinen apu, ja monet rohdot onkin parempi makeuttaa hunajalla kuin sokerilla. Hunaja lievittää kipeää kurkkua, parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta, ja on lisäksi ravitsevaa.
Paras flunssan ja tukkoisen olon lievittäjä on hunajalla makeutettu inkivääri-hauduke.
Mikäli olet nauttinut alkoholia, kannattaa krapulaa välttääksesi nauttia ruokalusikallinen hunajaa ennen nukkumaan menoa, sillä hunajan hapot polttavat pois vatsassa vielä mahdollisesti olevan alkoholin.

Hunajasta saa mainion pohjan erilaisille kasvonaamioille ja ihonkuorinta-aineille, tosin rakeutunutta hunajaa voi käyttää kuorijana ihan siltäänkin. Sokerin tavoin hunaja sitoo kosteutta, eikä kuivata ihoa. Parasta on silti juokseva hunaja. Kasvonaamiossa hunaja edesauttaa mustapäiden irtoamista, pehmentää ihoa, ja syväpuhdistaa.

Hunajakuorintaa varten hunajaan voi sekoittaa sopivaa iholle sopivaa ainetta suurimoista yrtteihin. Itse pidän yksinkertaisuudessaan sokerista ja suolasta; hienoa sokeria herkälle/ kuivalle, tai merisuolaa rasvaiselle/seka-iholle. Suolan ja sokerin karkeusastetta voi vaihdella sen mukaan, tuleeko kuorinta esim. kasvojen herkemmälle iholle, vartalon paksummalle iholle, vai jalkopohjien mursunnahkaan.
Jos haluat kuorinnasta täyteläisemmän, voidaan joukkoon sekoittaa haluttua kasvi- ja/tai tuoksuöljyä.

Myös hiuksia voi hoitaa hunajalla. Hunajaiset hiusnaamiot ravitsevat hiuspohjaa ja hillitsevät rasvoittumista.

Huom: Hunajan sisäinen nauttiminen voi aiheuttaa ristiallegiaa pujon kukkiessa.

Uskomuksia:
-Hunaja unessa symboloi yleensä ylellisyyden kaipuuta. Hunajasta uneksiva mies saattaa olla epävarma maskuliinisuudestaan, samoin hunajasta uneksiva nainen feminiinisyydestään.
-Jos nuorukainen halusi estää parrankasvun, piti hänen hieroa säännöllisesti leukaansa hunajan ja kanankakan seosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

itse käytän kahvinpuruja, siihen liittyy sellainen pieni rituaalikin..

ensin keitän kahvin, ja otan jääneet purut talteen. laitan puruihin kookosmaidon pinnalta sen kookosvoin, ja sekoitan massaksi, se tekee kokovartalokuorintana ihmeitä iholle, ja mielelle, tuoksu meinaan on huumaavan hyvä :D

teen sen n. kerran kuukaudessa, minulla on aika karhea iho varsinkin talvella. saunassa toi hunaja on ihan ehdoton :D

kokeile joskus kahvia, se toimii sellaisenaankin kuorintana ihan loistavaa tavaraa :)

Aconitum kirjoitti...

Luitkos jo aikaisemman kahvi-postaukseni tästä samasta osiosta? Kookoksesta myös tarinaa täällä..