tiistai 22. syyskuuta 2009

Onnistumisvaikeuksista

Jokainen noita joutuu varmaan joskus tilanteeseen, jossa  loitsu tai taianteko tai muu rituaali ei toimikaan, tai haluttua tulosta ei onnistuta yrityksestä huolimatta saavuttamaan. Ongelma voi johtua monista syistä, mutta listaan tähän muutaman, mielestäni tärkeän tekijän:

1-Oma kokemus ja energia. On olemassa helppoja vippaskonsteja, ja hieman vaativampia harjoituksia, ja mikäli ei ole elämässään noitunut tippaakaan, tai tekee sitä vain huvikseen, voi olla turhauttavaa yrittää aloittaa millään kovin isoilla jutuilla. Toiset ihmiset tuntuvat myös olevan luonnostaan "maagisesti aktiivisempia" kuin toiset. Täysin harjoittautumaton henkilö voi pystyä samoihin asioihin joihin kokenut noita. Joskus taas vuosienkaan harjoitus ei tuota toivottuja tuloksia.

2-Oma valmius. Oikea mielentila, tai "vire" suorittaa rituaaleja on yhtä tärkeä kuin rituaali itsekin; Luit sitten tarokkikortteja, laitoit ruokaa, tai vaihdoit kesärenkaita autoosi. Jos ei voisi vähempää kiinnostaa, niin suoritus kuin suoritus muuttuu vastentahtoiseksi pakkopullaksi ja työjälki on sen mukaista.

3-Oletko itsekäs? Oletetaan, että olet noita huvin vuoksi, koska se on niin kivaa ja jännää? Haluat hulppean asunnon ja unelmaduunin, mutta et piittaa elämän tasapainosta ja vietät kulutusjuhlaa luontoäidin kustannuksella kuin pieni sika. Kohtelet ihmisiä ympärilläsi röyhkeän ylimielisesti ja puhut heistä selän takana pahaa. Milloin viimeksi teit hyvän työn (hyvä työ ei tässä tapauksessa tarkoita esim. mielestäsi sinulle paremmin sopivan kynsilakan varastamista kaverilta). Mitäs karmalle kuuluu ;)

4-Oletko tosissasi? Älä kokeile loitsuja ja taikoja jos haluat ainoastaan vain tietää toimisiko se. Magian teon taustalla pitäisi aina olla oikea tarve tai henkilökohtainen tilanne jota pyritään auttamaan vaikka taikojen turvin. Usko ja luota itseesi, ja energiaasi. Ethän leiki ruoallasikaan (ethän?).

5-Tarpeisto. Onko välineissä tai tykötarpeissa kenties toivomisen varaa? Monilla aineksilla, etenkin ruoka-aineilla on myös "parasta ennen" -päiväys. Tuskin itse söisit homeista leipää, niin miksi haluaisit tarjota sitä hengille? Valitse aina hyvät ja tuoreet raaka-aineet. Magiassa ei tarvitse kuitenkaan satsata tryffeleihin tai Château Lafiteen, mutta esim. oman puutarhan yrtit ovat aina parempia ja käyttäjäläheisempiä kuin lähikaupan vastaavat. Toki, vähän hienommat ainekset voivat tietyissä tilanteissa olla parempia kuin arkiset. Kokeilemallahan se selviää.
Kuten olen maininnut, muista myös kunnioittaa välineistöäsi; Noitavälineet ovat sinun yhteytesi luontoon, eivätkä statussymboleita joilla leuhkitaan kavereille. Pikarista ei siemailla siideriä illanistujaisissa eikä athamella väkerretä voileipiä keittiössä. Älä turhaan osta huippuhintaisia pakanadesingn-välineitä ylihinnoitelluista New Age-nettipuodeista siksi että ne ovat jotenkin "cool", vaan käytä niitä jotka tunnet itsellesi sopiviksi. Koko arsenaalia ei myöskään tarvitse, ainakaan kerralla hamstrata, vaan keskity välineisiin joiden "tunnet puuttuvan". Maalaisjärki käyttöön.

6-Ajankohta. Ajankohta jona suoritat rituaalin voi merkitä paljon. Vuorokaudenajalla, kuunvaiheella ja viikonpäivillä on kaikilla erilaista maagista potentiaalia. Tämä kannattaa huomioida varsinkin jos sinulla ei ole sanottavammin aikaisempaa kokemusta. Varsinkin kuun kiertoa on hyvä seurata.

7-Sattuma. Vastakkaiset ja päällekäiset loitsut usein kumoavat toisensa. Jos yrität varmistaa pääsysi hyvään työpaikkaan, ja joku hakijoista tekee tietämättäsi samantyylistä duuninvarmistusloitsua, magia ei todennäköisesti vaikuta valintaan tippaakaan. Sattumat ovat harvinaisia, mutteivät mahdottomia. Yleisemmin mokomia esiintyy pääasiassa lemmentaikojen ja toivomusloitsujen yhteydessä. Etenkin, jos kilpailet noidan kanssa.

8-Onko loitsu väärin? Onko loitsusi varmasti tilanteeseen sopiva, ja luitko/suorititko sen oikein? Joskus magia vaan voi olla pienestä kiinni.

Noita ei koskaan toista samaa taikaa?

Olen muutamaan otteeseen törmännyt myös erikoiseen uskomukseen, jonka mukaan noita ei voisi tehdä mitään taikaa kuin kerran. Väite on löytynyt ainakin kerran myös Roope-Setä -lehdestä, jossa Milla Magian esiäiti onnistui vahingossa valmistamaan itselleen vaurautta tuovan taikakalun. Roope Ankan esi-isä pyysi noitaa taikomaan itselleen samanlaisen vaurauskalun, mutta koska noita ei itsekään tienyt taikakalun syntymiseen johtaneen episodin kaikkia yksityiskohtia, Millan esiäiti vastaa, ettei se onnistu, koska "Noita ei koskaan toista samaa taikaa" (ja ajattelee samalla että "Tämäkin syntyi vahingossa").

Realistisesti, sarjakuvamaailman ulkopuolella ajatellen väite todella ihmetyttää, joten oikaistaanpa vähän käsitystä:
-Taianteot, loitsut ja sen sellaiset eivät lähtöjäänkään ole kertakäyttöisiä. Monet jälkeläiset käyttävät yhä samoja loitsuja kuin esi-isät ja -äidit ennen meitä.
-Totta on, että jotkin taianteot vaan menettävät puhtinsa tietyn ajan kuluttua, jolloin taianteon uusiminen säännöllisin väliajoin on hyväksi, sillä se vahvistaa asettamaasi taikaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joudut kuitenkin tekemään saman taian uudelleen. Tällaista taianuusintaa käytetään yleensä silloin, kun taiallasi on yksi, kiinteä kohde (tällainen kohde voi hyvin olla niin ryhmä, kuin yksittäinen objekti).
-Sama taika on kuitenkin mahdollista tehdä useammallekin kohteelle, eikä sen tarvitse tapahtua samanaikaisesti. Näille uusillekin kohteille taika on uusittava säännöllisesti, tai se, no, väljähtyy.
-Muista kuitenkin tuo kohta 7.

Ei kommentteja: