maanantai 7. syyskuuta 2009

Pentaakkeli

Pentaakkeli kuulunee kaikkien, etenkin sisätiloissa työskentelevien) noitien peruskalustoon, vaikka sen ulkonäkö ja ilmenemismuoto vaihtelevat suuresti. Toisilla se on kivenkylkeen piirretty pentagrammi, ja toisilla litteä, lautasmainen alusta. Pentaakkelin tarkoitus on korvata työskentelyalustan piirretty pentagrammi, ja esim. alttariliinassa pohjana oleva pentagrammikuvio ei välttämättä tarvitse seurakseen erillistä pentaakkelia. Noitaryhmille yksittäisen pentaakkelin korvaa usein maahan piirretty iso pentagrammi piirin sisässä (eli noitaympyrä).
Pentaakkelissa yhdistyvät elementit ja pentagrammikuvio:

Yleensä pentaakkeli on pyöreä, litteä alusta, jolle on maalattu tai kaiverrettu pentagrammikuvio.

Pentaakkelin valmistusmateriaali vaihtelee, yleisimpiä taitavat olla puusta, kivestä, tai lasista valmistetut. Tosin, ei metallikaan kovin harvinainen pentaakkelimateriaali ole.
Oma pentaakkelini on käsittelemätön, tasainen rantakivi joka tarttui käsiini Norjan matkalta. Pentagrammin maalasin pintaansa akryylimaalilla.
Pentaakkelin on tavallaan lautasen ja alttariliinan välimuoto; alusta jonka päällä maaginen työskentely tapahtuu, esim. asioita siunataan, pyhitetään ja puhdistetaan. Mikäli työskentele ulkosalla, et tarvitse erillistä pentaakkelia, voithan aina piirtää kuvion maahan, joko tikarilla tai suolalla.

Pentaakkelin voi korvata nk.alttaripentagrammilla, joka voi olla vaikka pieni kivi, tms. esine jonka kylkeen on piirretty/maalattu/kaiverrettu pentagrammi, tai joka itsessään on pentagrammin muotoinen. Tällöin esim. pyhitettävät esineet pidetään alttaripentagrammin vierellä rituaalin aikana, tai kivellä kosketetaan pyhitettävää esinettä.
Pentaakkeli symboloi maan elementtiä, talvea, ja luontoa. Pentaakkelin tarkoitus on toimia alustana jonka päällä voidaan siunata, puhdistaa tai pyhittää tarvittavaa esineistöä, esim. amuletteja tai yrttejä. Pentaakkeli, kuten alttaripentagrammikin, on muiden välineiden tavoin käyttäjälleen henkilökohtainen, eikä sitä pitäisi käyttää muuten kuin rituaaleissa.

Pentaakkeli tunnetaan myös yhtenä tarokkikorttien pienen arkanan neljästä maasta; Kolikot, joka yhdistetään vaurauteen, yltäkylläisyyteen, kaupantekoon ja liikesuhteisiin.

Ei kommentteja: