maanantai 7. syyskuuta 2009

Pentaakkeli ja Alttaripentagrammi

Pentaakkeli kuulunee kaikkien, etenkin sisätiloissa työskentelevien) noitien peruskalustoon, vaikka sen ulkonäkö ja ilmenemismuoto vaihtelevat suuresti. Pentaakkeli edustaa maata, ja se on usein kuvioitu pentagrammilla, joka edustaa kaikkia elementtejä:

Pentaakkeli on yleensä litteä, lautasmainen alusta, jonka valmistusmateriaali vaihtelee. Pentaakkeli voi olla niin kiveä, lasia, puuta, kuin metalliakin, tai sen voi muotoilla itse savesta tai askartelumassasta. Pentaakkelin pintaan on sitten maalattu, poltettu, kaiverrettu, tai piirretty pentagrammikuvio. Kaikki eivät käytä yksittäistä pentaakkelia lainkaan, esim. Noitaryhmille ja rituaalisen magian harjoittajille pentaakkelin korvaa usein maahan piirretty iso pentagrammi piirin sisässä (eli noitaympyrä).

Nykyään on saatavilla myös erilaisia alttariliinoja, joissa on valmiina pentagrammikuvio, joka ei välttämättä tarvitse seurakseen erillistä pentaakkelia.

Oma pentaakkelini on käsittelemätön, tasainen rantakivi joka tarttui käsiini Norjan matkalta. Pentagrammin maalasin pintaansa akryylimaalilla:

Pentaakkeli on tavallaan lautasen ja alttariliinan välimuoto; alusta jonka päällä maaginen työskentely tapahtuu, esim. asioita siunataan, pyhitetään ja puhdistetaan. Mikäli työskentele ulkosalla, et tarvitse erillistä pentaakkelia, voithan aina piirtää kuvion maahan, joko tikarilla tai suolalla.

Pentaakkelin tarkoitus on toimia alustana jonka päällä voidaan siunata, puhdistaa tai pyhittää tarvittavaa esineistöä, esim. amuletteja tai yrttejä. Pentaakkeli, kuten alttaripentagrammikin, on muiden välineiden tavoin käyttäjälleen henkilökohtainen, eikä sitä pitäisi käyttää muuten kuin rituaaleissa.

Alttaripentagrammi

Kuten sanottu, kaikki eivät koe pentaakkelia omakseen, eivätkä siksi käytä moista. Heille pentaakkeli on usein pelkkä kivenkylkeen tai muun sellaisen luonnonesineen pintaan piirretty, kaiverrettu tai maalattu pentagrammi, jolloin yleensä puhutaan pentaakkelin sijaan alttaripentagrammista. Alttaripentagrammin koko vaihtelee vähän omistajansa mieltymysten mukaan. Alttaripentagrammi voi olla myös pentagramminmuotinen esine, kuten oksista käsin sommiteltu koriste, tai pentagrammikuvioitu kolikko.
Tällöin esim. pyhitettävät esineet pidetään alttaripentagrammin vierellä rituaalin aikana, tai kivellä kosketetaan pyhitettävää esinettä.
Pentaakkeli symboloi maan elementtiä, talvea, ja luontoa.

Pentaakkeli tunnetaan myös yhtenä tarokkikorttien pienen arkanan neljästä maasta; Kolikot, joka yhdistetään vaurauteen, yltäkylläisyyteen, kaupantekoon ja liikesuhteisiin.

Ei kommentteja: