maanantai 2. marraskuuta 2009

Zupa di Fazole

Tällä italialaistyylisellä pasta-papukeitolla on monta eri reseptiä, kokista riippuen.

2 1/2 dl Kuivattuja, pieniä, valkoisia papuja
250g Pätkittyä spagettia
n. 500 g Tomaattimurskaa
Sellerinvarsi tai pari
4 Valkosipulinkynttä
5 dl Kasvislientä
Vettä
Oliiviöljyä paistamiseen
1 tl Chiliä
1 tl Hienoa sokeria
Suolaa tarvittaessa

-Laita pavut likoamaan yön yli kylmään veteen jääkaappiin vuorokautta ennen ruoan valmistusta
-Huuhtele pavut, laita ne kattilaan, ja kaada päälle vettä niin että pavut peittyvät. Keitä papuja n. tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät. Lisää välillä aina vettä kattilaan etteivät pavut pala pohjaan
-Papujen kiehuessa hienonna valkosipulinkynnet, ja viipaloi sellerinvarret
-Nosta kypsät pavut sivuun, ja lusikoi lautaselle n.1 dl kypsiä papuja. Muussaa pavut haarukalla lautaselle, laita sivuun
-Kaada pannulle tilkka öljyä, ja kuullota siinä loput valkosipulista ja sellerit
-Lisää pannulle tomaattimurska, chili, ja liemi. Keittele seosta kasaan n.15 min, kunnes seos sakenee
-Lisää keitetyt pavut liemineen, murskatut pavut lautaselta, ja pasta. Lisää n.5 dl vettä
-Sekoita hyvin, ja keittele seosta kunnes pasta kypsyy sopivaksi. Lisää tarvittaessa vettä
-Lopuksi nosta kattila liedeltä, lisää sokeri, sekoita, ja anna tekeytyä n.10 min
-Tarjoile vaalean leivän kanssa.

*Pavut on helppo korvata myös tölkkipavuilla. Kaada tölkin suolavesi pois, huuhtele pavut, ja lisää pannulle. Lisää tarvittaessa lientä 2-3 dl. Ole varovainen lisätessäsi nestettä, sillä keiton ei tarvitse olla vetistä.
Lähtöjään tämä keitto on kotoisin Romaniasta; Corba de Fazole, tosin silloin keittoon ei laiteta pastaa, vaan annetaan papujen hautua rauhassa kermaisen pehmeiksi, ja lopuksi lisätään pari ruokalusikallista smetanaa pyöristämään makua ;)

Ei kommentteja: