Kovat pakkaset kuuluvat tänä vuonna koettelevan maatamme vielä pitkälle Maaliskuuhun, joten kirjoitetaanpa tähän pari riviä tuosta jäätävästä luonnonilmiöstä, joka saa useimpien hampaat kalisemaan.
"Tammikuu on pakkaskuu, Helmikuu on hiihtokuu"
Pakkanen on pääasiassa kylmimmän vuodenaikamme, eli talven (Joulu-Helmikuu) ilmiö, mutta sitä esiintyy myös sen molemmin puolin, jopa Syys-Toukokuussa. Pakkanen on luonnonilmiö jolloin lämpötila laskee nollan alapuolelle, ja puhutaan miinusasteista. Ei siis todellakaan ole tavatonta, että pakkasiin ylletään jo syksyllä (Syys-Marraskuu), tai että pakkaset jatkuisivat kevääseen (Maalis-Toukokuu), jo vähän alueestakin riippuen. Varhaissyksyn, tai myöhäiskevään pakkaset ovat kuitenkin useimmiten vain kevyitä yöpakkasia, joihin viitataan ennemmin hallana kuin varsinaisina pakkasina. Hallaa voi samoin huonona vuonna esiintyä myös kesäkuukausina (Kesä-Elokuu).
Kylmyyden lisäksi pakkassäätä ilmentävät tunnetuimmin kirpeän tuntuinen hengitysilma, kehon ulokkeiden; etenkin nenänpään ja korvanlehtien nipistely, uloshengityksen näkyvä vesihöyryn jäätyminen (eli hengitys näyttää höyryävän), sekä lumen narskuminen jalkojen alla.
Talven saapuminen puolestaan johtuu vuodenaikojen vaihtelusta.
Vaikka pakkassäätä usein kirotaan, kun lukot menevät jumiin, kasvot, varpaat ja sormet paleltuvat, sytkärit eivät toimi, kengänpohjat keräävät lunta ja autoa pitää raaputella jäähärmän alta joka aamu hampaat kalisten, on sillä hyvätkin puolensa; Pakkanen auttaa tappamaan ilmanalan bakteereita ja viruksia, ja talven ansiosta luonto saa ansaitsemansa talvilevon, minkä vuoksi se pystyy tuottamaan taas runsaasti satoa seuraavana kesänä ;)
(Jäähileitä henkilöauton katolla)
Pakkanen on siis kaikessa kylmyydessään jopa desinfioivan puhdistava, minkä vuoksi esimerkiksi
vuodevaatteita on aina aamuisin hyvä tuulettaa muutama tunti ulkona tai parvekkeella kipakassa
pakkasessa.
Samalla tavoin pakkasilma raikastaa tekstiilejä, ja jopa astioita ja esineitä, joista pitää saada pois tunkkaisia hajuja.
Myös kuumepotilaita, etenkin lapsia, on ennen wanhaan viety "jäähylle" pakkaseen tai lumihankeen, jotta saataisiin vaarallisen korkea kuume laskemaan.
Suomalaisittain moni äiti nykytalvinakin peittelee sylilapsensa lämpimiin vällyihin vaunuihinsa, ja laittaa taaperonsa ulos päiväunille. Ulkona kylmässä nukuttamisen uskotaan mm. lisäävän lapsen vastustus-, ja kylmänsietokykyä. Lapsen sanotaan myös nukkuvan sikeämmin raikkaassa ulkoilmassa, mikä vähentää lapsen levottomuutta tämän valveilla oloaikana. Ulkonukutuksen pakkasrajana pidetään kuitenkin aika yleisesti -15'C astetta, joten sitä kylmemmillä keleillä lapsia ei laiteta pihalle pakastumaan.
"Kun maas' on hanki, ja järvet jäässä"
Mytologisesti Pakkanen on, ylläri-pylläri; Alista syntyperää..
Pakkanen ja Hyytämöinen ovat
molemmat kylmän Alisen olentoja, jotka eivät monien Alisen mörköjen
tapaan pysty selviämään liian lämpimässä ilmastossa. Siksi Halla auttaa
raivaamaan heille jalansijaa syksyllä, ilmojen viiletessä. Kun sää on
tarpeeksi kylmennyt, Pakkanen ja Hyytämöinen pääsevät nousemaan
Keskiseen, ja jäätämään maata ja ilmaa entisestään. Halla
aloittaa raivaamalla heille tietä routaamalla maan, jäätämällä lammikot, ja kylmäämällä ilman syksyllä, ja talven puolella "lumitöitä" jatkaa
Pakkanen poikansa Hyytämöisen kanssa.
Joskus edellä mainittu Hallakin piipahtaa Keskisessä myös talven jälkeen, keväällä, tai jopa kesällä, vaikka se onkin harvinaista. Tällöin puhutaan kevät/kesähalloista.
Pakkanen, eli Pakkasherra, eli Pakkasukko,
koettiin lähinnä suurena ja pelottavana hahmona, joka kolisutti nurkkia, ja
pahimmillaan jopa palellutti hengiltä sen kynsiin jääneet poloiset. Pakkanen toi mukanaan lumen, jäädytti isommat vesistöt, ja toi talven tullessaan.
Pakkasen
poika, Hyytämöinen puolestaan oli vähän rennompi hahmo. Hän on nuori, ja siksi ilkikurinen, mutta myös taiteellinen olento. Hän kirjailee sekä luonnon että ikkunat kauniilla
kuurankukilla, jääpuikoilla ja hileellä. Hyytämöinen on kenties saanut innoituksensa katselemalla kesää ja kevättä, ja hänellä on mukanaan paletti ja sivellin, joiden avulla hän muuttaa isänsä antamat lumet ja jäät kauniiksi luonnontaiteeksi, ettei joka paikka näyttäsi niin ankealta vaan koska on talvi.
Pakkanen, samoin kuin hänen poikansa mainitaan usein haamumaisen läpikuultaviksi, eteerisiksi hahmoiksi, jotka pukeutuvat valkoisiin. Väri on talven hankia ajatellen helppo ymmärtää, mutta wanhasuomalaisittain valkoinen väri liittyy myös kuolemaan, jonka talvi tuo luonnolle ja maalle väliaikaisesti lumivaipan muodossa. Taiteellisesti Pakkasen ja Hyytämöisen kuvajaisiin lisätään usein syaanin ja sinisen eri sävyjä korostamaan kylmää, jäistä vaikutelmaa, ja etenkin Pakkanen kuvataan usein (jäisen-, ja) runsaan jääpuikkoparran kera.
"Hei, Kuuraparta, lumiukko valkoinen"
Englanninkielisissä maissa tunnettu pakkasukko, Jack Frost (tai Father Frost) on eräs kotoisen Pakkasukkomme kollega.
Venäjällä paikallinen Pakkasukko (Дед Мороз/Ded Moroz) puolestaan jakaa lapsille lahjoja Tammikuun lopussa (koska Neuvostoaikaan
joulun viettäminen oli Venäjällä uskonnollisena juhlana kielletty). Hän toimii siis paikallisena Joulupukkina.
Venäjän Pakkasukko pukeutuu valkosiniharmaaseen, tai nykyisemmin, joulupukkia mukaillen, punavalkoiseen takkiin, ja matkustaa kolmen hevosen vetämällä reellä eli troikalla, ja
häntä avustaa samoin vaaleisiin kylmän sävyihin pukeutunut lapsenlapsensa, Lumineito eli lumityttö (Снегурочка/Snegurotška).
Faktaa:
-Oikein kireä, kova pakkassää (vähintään -20'C) tunnetaan nimellä "Paukkupakkanen", ja sitä pahempi (vähintään -30'C) on "Tulipalopakkanen".
-Kansankielessä pakkasella on "Kylmä kuin ryssän Helvetissä". Sanonnalla viitataan Siperiaan.
-Pakkanen todella saa nurkat paukkumaan, etenkin puutaloissa. Kysymys on lämpötilan vaihteluiden rakennusmateriaalille aiheuttamasta supistumisesta ja laajenemisesta. Samalla tavoin puut, ja jopa kivet voivat äännellä, ja jopa halkeilla kovalla pakkasella.
-Myös maaperä voi reagoida pakkaseen edellisessä kohdassa mainitulla tavalla. Tällöin puhutaan "pakkaspaukusta", tai "jää-,/pakkasjäristyksestä".
-Talven pakkasetonta keliä, jolloin elohopea on nollassa, kutsutaan suojasääksi.
-Maailman kylmin manner on Antarktis, eli Etelänapa. Siellä, venäläisellä Vostok-tutkimusasemalla on mitattu maailman pakkasennätys: -89,2'C astetta. Luvut tuntuvat kuitenkin muuttuvan koko ajan..
-Suomen pakkasennätystä, -51,5'C astetta, pitää hallussaan Kittilän Pokka. Ennätys mitattiin 28.01.1999.
-Maailman kylmin, asuttu paikka puolestaan on Siperian Oimjakon.
-Yksikään lumihiutale ei ole samanlainen toisen kanssa.
Uskomuksia:
-Lämmin kesä povaa kylmää talvea.
-Pohjoistuuli tuo pakkasen tullessaan.
-Kissan aivastus tietää pakkasia.
-Jos revontulet näkyvät lähellä maata, tulee pakkanen.
-Jos pakkanen paukkuu, tulee leudot kelit.
-Kirkas tähtitaivas tietää kiristyviä pakkasia.
-Tähdenlennot enteilevät pakkasia.
*Edelleenkin, paras tapa suojautua kylmän olennoilta on lämpimät vaatteet,
lämmin mustaherukkamehu, kuppi kuumaa teetä ja höyryävä keittokulhollinen. Pakkasta voi yrittää lannistaa myös sopivilla loitsuilla.
Pakkassää aiheuttaa usein ihon kuivumista, mikä johtaa hilseilyyn ja kutinaan. Kuivumista vastaan kannattaa talvella rasvata ihoa tavallista runsaammin, ja käyttää sopivaa öljyä kosteusvoiteen kanssa.
Liiallinen pakkasessa oleilu voi aiheuttaa myös kivuliaan paleltuman, joka muistuttaa palovammaa. Lue paleltuman ehkäisystä ja hoidosta seuraavasta linkistä:
Terveyskirjasto - Paleltuma
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti