torstai 6. heinäkuuta 2017

Kotikosmetiikka-, ja Kotiapteekkisanastoa

Eli, mitä mikäkin blogillani vilahtanut sanahirviö oikein mahtaa tarkoittaa? Nou hätä, tässä selvennystä. Kuitenkin, pakko vielä täsmentää, että jokaisen tököttiohjeen varsinainen käyttötarkoitus tietenkin riippuu siitä, mihin aiot sitä käyttää. Blogillani on esitelty laaja valikoima yrttejä ja kasveja joista valita, ja joilla voi hoitaa vähän kaikenlaista aina aknesta ärtyneeseen ihoon, ja kipeästä nielusta vatsavaivoihin. Valitse siis omiin tarkoitusperiisi sopiva yrtti, ja sopivin tapa lähteä hoitamaan ongelmaa (esim. sisäinen-, tai ulkoinen hoito, sisäelimet, vatsa, suolisto, kasvot, keho, hiukset, tms.).
Samoin tässä listassa mainitsemani suositukset pohjaavat tietenkin oletukseen, että käytät itsellesi sopivia kasveja.

Keite:

Keite on oikeastaan sama kuin normitee. Eli kuivatuista, tai tuoreista, kasvinosista kuumassa vedessä liottamalla aikaansaatu juoma. Voit laittaa yrtit suoraan teeveteen, ja siivilöidä valmiin juoman, mutta suosittelen, miellyttävämmän nautintakokemuksen vuoksi, irtolehtiteelle tarkoitettua, pientä siivilähäkkiä.

-Laita kattilaan tai vedenkeittimeen pari kuppia kylmää vettä, ja kiehauta vesi
-Laita teelusikallinen tai pari sopivia yrttejä teehäkkiin, laita teehäkki kuppiin, ja kaada päälle kuumaa vettä
-Nosta kupin päälle teevati, tms. suoja, ja anna teen tekeytyä kupissa n. 10 minuuttia
-Makeuta juoma tarvittaessa halutulla tavalla.

Nautitaan lääkinnällisesti 2-3 kertaa päivässä, mieluiten ennen ateriaa.
Jäähtyneellä teekeitteellä voi hoitaa myös ihoa kasvoveden tapaan, sekä vaikka sormia tai jalkoja, liottamalla niitä k.o. teessä n. 10-20 min. päivässä. Samoin keite sopii myös huuhteeksi hiuksille. Lue eteenpäin.

-Hyväksi iholle ja hiuksille
-Auttaa ruoansulatusongelmiin
-Auttaa vatsantoimintaa
 
Hauduke:

Valmistetan samoin kuin tee, mutta parhaat ominaisuudet kyseisestä kasvista saadaksesi, hauduketta haudutetaan pidempään, jopa 20 min (mistä nimikin juontuu). Makeuta juoma tarvittaessa halutulla tavalla.
Nautitaan lääkinnällisesti 2-3 kertaa päivässä, mieluiten ennen ateriaa.
Haudukkeella voi hoitaa myös ihoa kasvoveden tapaan, tai vaikka sormia tai jalkoja liottamalla niitä k.o. haudukkeessa n. 10-20 min. päivässä. Samoin hauduke sopii myös huuhteeksi hiuksille, lue eteenpäin :)

-Hyväksi iholle ja hiuksille
-Auttaa ruoansulatusongelmiin
-Auttaa vatsantoimintaa

Haude:

Tuoreita, tai kuivattuja kasvinosia laitetaan huokoiselle, suorakaiteen-, tai neliönmuotoiselle kankaalle, kuten puuvilla-, pellava-, tai sideharsokankaalle. Sitten kangas taitellaan/kääritään niin, että kasvit pysyvät sisässä, dipataan nopeasti mahdollisimman kuumaan veteen, puristetaan kevyesti kuivaksi, ja asetetaan hoidettavan paikan päälle.

Helpompi muoto hauteesta on muhentaa sopivia kasveja, lisätä tilkka kiehuvaa vettä ja sekoittaa kasvit tahnaksi, ja hieroa näin saatua tahnaa hoidettavan paikan päälle. Kyseistä kasvimössöä voi myös lämmittää kevyesti mikrossa, tai vesihauteessa kattilassa.

-Auttaa hyönteisten puremiin
-Auttaa ulkoisiin iho-ongelmiin, kuten finneihin, ihottumiin, ja ajoksiin
-Sopii myös kynsien/kynsi-infektioiden ja yms. sienten hoitoon; Sivele kynnet yöksi sopivalla yrttimassalla, laita raaja yöksi muovipussiin, ja pese aamulla hyvin, ja rasvaa tarvittaessa sopivalla kosteusvoiteella.

Höyryhoito/Höyryte:

Sopivia kasveja laitetaan pesuvatiin, tms. laakeaan astiaan, ja päälle kaadetaan liki kiehuvaa vettä. Sitten kasvot viedään vadin päälle, ja heitetään takaraivon/pään päälle pyyheliina, joka muodostaa pienen teltan vadin päälle (kuva alempana). Sitten hengitellään kasvihöyryjä about 10-20 minuuttia.

-Hyväksi huokosille
-Hyväksi keuhkoille

*Jos hoidat höyrytyksellä ihoasi, kuivaa kasvot kevyesti höyrytyksen jälkeen, ja lisää tarvittaessa käyttämääsi kosteusvoidetta. Käytä vadin alla tarvittaessa pannunalustaa.
 
Huuhde:

Huuhde on tarkoitettu pääasiassa hiuksille, mutta sitä voi kokeilla myös iho-ongelmien hoitoon esim. hauteissa tai kylpyvedessä (katso myös seuraava kohta).
Kääri sopivia kasvinosia harsokankaaseen, tms, sido tiiviiksi etteivät kasvit karkaa, ja laita käärö pesuvatiin, tms. laakeaan astiaan. Kaada päälle liki kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä. Huuhtele hiukset näin syntyneellä nesteellä normi-shampoopesun jälkeen. Voit käyttää huuhteeseen myös keitteen tai haudukkeen jämät jos niiden sisältämät kasvit vaan sopivat hiuksillesi.

-Hoitaa hiuksia
-Auttaa auringonpolttamaa ihoa
-Auttaa ihottumiin

Kylpy:

Sopivia kasvinosia laitetaan, joko suoraan ammeeseen/paljuun, tai sitten kasvinosat kääritään sideharsoon kuin pussiin, ja ripustetaan hanan alle. Amme/palju lasketaan täyteen sopivanlämpöistä vettä, ja nautitaan kylvystä normaaliin tapaan. Jos et käytä saippuaa vaikka rohdos-, tai kosmeettisessa kylvyssä, ei kehoa tarvitse välttämättä huuhtoa kylvyn jälkeen. Kevyt kuivaus pyyhkeellä riittää.
Intiimialueiden kylpyyn, laita yrttipussi pesuvatiin, ja kaada päälle n. 1 l liki kiehuvaa vettä. Anna hautua n. 10 minuuttia, ja lisää sopivasti kylmää ja lämmintä vettä saadaksesi miellyttävän kylvyn.

-Auttaa ulkoisiin iho-ongelmiin
-Hyväksi iholle yleensä
-Pesuvatikoossa kylvyn voi keskittää pienemmille alueille kerrallaan, kuten jalkojen, käsien, tai intiimialueiden hoitoon

Öljy:

Mittaa kattilaan pari desiä neutraalia tai hoitavaa kasviöljyä. Esim. Rypsi-, rapsi-, ja camolina ovat neutraaleja, kun taas oliivi-, avocado-, ja rypäleensiemen hoitavia.
Lisää öljyyn about 1/2 dl sopivaa, kuivattua yrttiä, ja ala kuumentaa öljyä.
Kun öljy alkaa tuoksua, nosta se levyltä, ja anna jäähtyä. Siivilöi öljy halutessasi, ja säilö tiiviiseen lasitölkkiin. Säilytä viileässä, pimeässä paikassa, ja käytä iho-, hius-, tai mausteöljyn tapaan (riippuen siis kasveista, joita käytit).

-Hyväksi iholle ulkoisesti käytettynä
-Sopii hiuksille, erityisesti rasittuneille latvoille
-Hyväksi elimistölle, esim. salaattikastikkeena, tai keittojen tai pasta-annoksen piristeenä

*Vältä öljyissä tuoreita yrttejä, mikäli haluat öljysi säilyvän pitkään. Tuoreet yrtit nimittäin sisältävät vettä, joka alkaa ajan myötä myrryttää öljyä. Jos teit öljysi tuoreista yrteistä (esim. valkosipuliöljy), käytä öljy parin viikon sisään. Kuivatuista yrteistä valmistettu öljy säilyy hyvänä vuoden.
Hiuksille sopivat erityisesti kookosöljy, ja jojobaöljy, iholle taas esim. oliivi-, ja kookosöljy, sekä kaakaorasva (tai niiden sekoitus). Eli joo, on ihan ok yhdistellä eri öljyjä ;) Valmista ensin sopiva yrttiöljypohja parhaiten kuumuutta kestävään öljyyn, ja lisää halutessasi muita, sopivasti hoitavia öljyjä jäähtyvään seokseen. Huomioi vaan sekoitussuhde, etenkin, jos aiot käyttää tähän kylmässä jämähtäviä rasvoja, esim. 1/2 seos kaakaovoilla voi olla aika tankeaa levitettävää o_O

*Voit käyttää edellä mainittuihin tökötteihin myös muita aineksia, esim. etikkaa, niin kotikosmetiikassa kuin muussa, mutta käytä tällöin kylmää vettä (esim. hiushuuhde), tai lisää tarvittava määrä etikkaa jo valmiiksi jäähtyneeseen tököttiisi :)
Suolan taas voi hyvin lisätä kuumaankin veteen, jolloin se liukenee paremmin.

"Liki kiehuva vesi" tarkoittaa tässä vettä, joka kuumennettaessa alkaa vähän jo näyttää poreilun merkkejä, muttei vielä varsinaisesti kiehu. Kyseinen vesi on tarpeeksi kuumaa irrottaakseen kuivatuista kasveista tarvittavia aineksia, mutta tarpeeksi "viileää", ettei vesi keitä kyseisiä aineksia tehottomiksi. Btw, mikäli käytät tuoreita kasveja, vesi on tarpeeksi kuumaa, kun kattilassa näkyy pieniä kuplia, ja kattilan kylki tuntuu lämpimältä, mutta vesi ei vielä liki "esiporeile".

Ja, of course, tulen täydentelemään tätä listaa tarpeen mukaan.

Ei kommentteja: