perjantai 24. toukokuuta 2013

Perushummus

About 200 g esikeitettyjä kikherneitä (säilyke käy hyvin)
3 rkl Tahinia
1 Valkosipulinkynsi
Kylmää vettä
Loraus oliiviöljyä
1/2 tl Suolaa
2 rkl Sitruunamehua

-Valuta tölkkiherneet, ja kuori ne. Purista vain kikhernettä kevyesti sormien välissä, ja kuori kikherne luiskahtaa irti kuoresta. Laita kuoret biojätteeseen
-Laita kikherneet, 1/2 dl vettä ja valkosipuli blenderiin, ja sekoita kevyesti että herneiden rakenne rikkoontuu
-Lisää tahini, loraus öljyä, sitruunamehu ja suola, ja sekoita tasaiseksi
-Säilö valmis hummus sopivaan, suljettavaan rasiaan, ja säilytä jääkaapissa. Parasta hummus on seuraavana päivänä, ja säilyy about viikon jääkaapissa.

*Parhaimman aromin saat tarjoilemalla hummuksen huoneenlämpäisenä. Hummuksen kuuluu olla  koostumukseltaan paksua, mutta jos hummuksesi jämähtää rasiaansa, notkista tilkalla vettä.
Tarjoile hummus joko levitteenä tai dippinä :)

Erilaisia variaatioita saat lisäämällä hummuksen blenderöintivaiheessa mausteeksi esim. curryjauhetta, srirachaa, aurinkokuivattua tomaattia, rouhittuja, paahdettuja maapähkinöitä, oliiveja, tai pinaattia, tai vaikka tuoreyrttejä, kuten basilikaa, korianteria, persiljaa tai poimulehteä.

Suosittelen lisäksi ottamaan säilykekikherneiden liemen talteen johonkin tiiviisti suljettavaan purkkiin, sillä sitä voi käyttää leivonnassa esim. piirakoiden ja pasteijoiden voiteluun kananmunan tapaan. Liemi säilyy about viikon jääkaapissa.

Ei kommentteja: