maanantai 16. kesäkuuta 2014

Bibimbap

Bibimbap, eli bibimbop, on herkullinen, pyttipannun sukuinen ruoka, johon voit todella laittaa mitä vain. Bibimbap tarkoittaa "riisiin sekoitettua". Ruoka tarjoillaan riisipediltä mausteisen bibim-kastikkeen kera, ja aineksia sekoitetaan/ne sekoittuvat riisiin sitä mukaa kun aterioit. Varaa täytteeksi mielellään sekä marinoituja, että paistettuja aineksia. Voit kokeilla myös säilykkeitä, kuten pavunituja, parsaa tai sieniä. Valitse vapaasti niin monta täytettä kuin tykkäät; yhden, tai useamman :)

Keitettyä riisiä
Bibimjangia
Erilaisia täytteitä
Koristeita (lue eteenpäin)

(Ylävasemmalta oikealle: Valkosipulimarinoitua tofua, Oi namulia, Kiinankaalikimchiä, Paistettuja sieniä, Pinaattia ja purjoa, ja Danggeun namulia)

Täyte-ehdotelmia:
Tofua (valmistettu halutulla tavalla)
Seitania (valmistettu halutulla tavalla)
Erilaisia kasviksia (tuore, paistettu, keitetty tai marinoitu)
Sieniä (tuore, kuivattu/liotettu, marinoitu tai säilyke)
Leviä (liotettu, marinoitu tai säilyke)
Maun mukaista kimchiä
Erilaisia, etikoituja relissejä tai namuleita

Koristeeksi:
Kizami Noria
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Chilihiutaleita
Hienonnettua, tuoretta chiliä
Hienonnettua kevätsipulia
Hienonnettua keltasipulia
Ohueksi suikaloitua tuorekurkkua

-Valitse muutama itsellesi sopiva, maunmukainen täyte, ja valmista ne mielesi mukaan
-Annostele keitetty riisi annoskulhoihin/lounasrasiaan/syville lautasille
-Kokoa päälle erilaisia täytteitä, mutta älä sotke niitä sekaisin. Jos täytteet ovat isoja paloja, leikkaa ne suupaloiksi
-Lusikoi annoksen keskelle ruokalusikallinen tai pari bibimjangia
-Valitse kahdesta-kolmeen maun mukaista koristetta, ja sirottele ne lopuksi annoksen päälle

*Bibimbap tänäkin päivänä hyvin suosittu ruoka, vaikka onkin alkujaan työläisten lounas. Bibimbap on helppo pakata mukaan lounaaksi matkalle, kouluun tai töihin. Vaikka bibimbapin täytteet ovat hyvin vapaavalintaisia, on bibim-soosi kuitenkin melkeinpä ehdoton, kuten ruoan nimestäkin voi päätellä, bap kun tarkoittaa vain riisiä.
Perinteisesti bibimbapiin laitetaan usein myös kananmunaa, joko suikaloituna munakkaana täytteen; tai sitten paisttuna lisukkeen ominaisuudessa (jolloin se asetetaan annoksen keskelle). Tällöin bibim-kastike jää kananmunan alle. Joskus, etenkin paistettua kananmunaa käytettäessä kastike voidaan myös annostella ruoan päälle kuin ketsupppi tai salaattikastike.

Täältä Noidankodon sivuilta esim. seuraavat herkut sopivat mainiosti bibimbapin täytteeksi:
Broccoli
Busut Bokkeum
Danggeum Bokkeum 
Danggeun namul
Dubu Jorim 
Friteerattu Tofu
Hobak Muchim
Marinoitu porkkanasalaatti 
Mausteiset Vihreät Pavut
Miyok Muchim
Oi Namul
Paistettu Maa-artisokka
Sigeumchi Muchim
Tofupihvit 

Pinaattia ja Purjoa:

200g Tuoretta pinaattia
10 cm Purjon vihreää osaa (lehtiä tai vartta)
1 rkl Soijakastiketta
Suolaa
Öljyä paistamiseen
Tilkka seesamiöljyä

-Perkaa ja ryöppää pinaatti
-Suikaloi purjo ohueksi
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja lisää purjo. Paistele hetki kunnes purjo pehmenee
-Lisää pinaatti, sekoita, ja mausta kevyesti suolalla paistamisen aikana
-Kun ainekset ovat sekoittuneet, lisää soija ja seesamiöljy, ja sekoita hyvin
-Valuta mahdollinen neste pois, ja tarjoile lisukkeena.

Yangsongi Busut Bokkeum:
(Paistetut, maustetut herkkusienet)

200g Ruskeita herkkusieniä tai siitakkeita
2 rkl Soijakastiketta
1 Valkosipulinkynsi
1 tl Sokeria
Suolaa ja pippuria
Tilkka Paahdettua seesamiöljyä
Öljyä paistamiseen

-Huuhtele, perkaa ja viipaloi sienet
-Sekoita soija, sokeri ja seesamiöljy keskenään
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja purista joukkoon valkosipulinkynsi. Sekoita hyvin, varo ettei valkosipuli pala
-Lisää pannulle sienet ja paista kunnes neste alkaa irtoamaan
-Lisää soijaseos, ja paista sekoitellen, kunnes neste haihtuu
-Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja seesamiöljyllä, ja sekoita hyvin
-Tarjoile lisukkeena.

Maneul Dubu:
(Valkosipulimarinoitu Tofu)

250g Kiinteää tofua
Öljyä paistamiseen
3 Hienonnettua, tai puristettua valkosipulinkynttä
3 rkl Soijakastiketta
1 rkl Fariinisokeria
1 tl Tummaa riisiviinietikkaa
Ripaus chilijauhetta halutessasi

-Huuhtele, valuta, kuivaa ja kuutioi tofu
-Sekoita loput ainekset keskenään, ja sekoita tofukuutioihin. Anna maustua minimissään 2 h.
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja paista tofua kunnes se saa hieman väriä
-Tarjoile lisukkeena.

Ei kommentteja: