tiistai 17. kesäkuuta 2014

Sananjalka (Pteridium Aquillina)

Kirjoitetaanpas muutama rivi tästä mystisestä juhannuskasvista..
Sananjalka kuuluu maamme komeimpiin saniaisiin, ja levittäytyy hyvällä kasvupaikalla isoina mattoina rönsyillen. Sananjalka on helppo tunnistaa, sillä se on ainoa suuri saniainen, jolla on lehvät haarautuvat kuin erillisiksi oksiksi. Sananjalan varsi on sileä ja kova, ja kasvi itsessään jämäkkä.
Sananjalka, ja etenkin sen versot tunnetaan myös nimellä Kuolleen Koura, lähinnä keväisten versojen takia. Nehän muistuttavat vähän mullasta nousevaa, nyrkkiin puristunutta kättä.

(Kuva: Wikipedia)

Sananjalka on saanut hauskan nimensä vanhasta juhannustaiasta. Sen mukaan kasvin varren juhannusyönä leikkaava näkee leikkauspinnalla tulevan heilansa nimikirjaimet. Siis juhannuskasvi jos mikä ;D
Salaisia viestejä ja vihjeitä tulevasta on myös etsitty sananjalan juurakosta.

Sananjalan versoja, eli Kuolleen kouria käytetään myös ruoaksi aasialaisessa keittiössä. Erityisesti Japanissa ja Koreassa niitä pidetään herkkuna, ja kuolleen kouria saa sekä säilykkeenä, valmiiksi ryöpättynä, että tuoreena toreilta. Täysikasvuinen sananjalka on kyllä myrkyllinen, mutta Kuolleen kourissa myrkkyjä on vähemmän. Lisäksi sananjalan myrkyt ovat vesiliukoisia. Kuolleen kourat ryöpätään miedossa ruokasoodavedessä ja niitä voidaan nauttia parsan tapaan. Kuitenkin, kovin perso Kuolleen kourille ei kannata olla, sillä nuoreenkin Sananjalkaan jää haitallisia aineita, jotka eivät kaikki liukene ryöppäysveteen, ja jotka voivat aiheuttaa mm. vatsa- ja suolistosyöpää. Mainittakoon, että vaikka monet aasian maat ovat lähes vapaita länsimaita piinaavista "perussyövistä" (kuten keuhko-, eturauhas- ja rintasyövästä), on vatsasyöpä kuitenkin sielläpäin tilastojen kärjessä. Syyksi veikataan usein kansan suosimia, etikoituja tai muuten säilöttyjä lisukkeita, mutta itse olisin valmis arvaamaan vatsasyöpätilastojen syyksi juuri tätä pikku saniaista..

Sananjalka on maskuliininen, ilmaan ja vesielementtiin yhdistetty kasvi. Sananjalka on liitetty myös Merkurius-planeettaan, mikä yhdistää kasvin viisauteen ja salaisuuksiin. Kuuluvathan saniaiskasvit jo sukuna planeettamme vanhimpiin eliöihin. Sananjalkojen keskellä ihminen voi rentoutua, ja saada ajatuksensa järjestykseen. Ota vaikka termospullo mukaan, ja käy juomassa kahvit Sananjalkapellolla. Muiden saniaisten tapaan Sananjalka tuottaa tehokkaasti happea, mikä vuoksi ilma Sananjalkapusikossa voikin tuntua erityisen raikkaalta.

Sananjalan parhaat ansiot ovat lähinnä magiassa, ja kaunis kasvi on monipuolinen apu noidalle. Sananjalka on suojeleva kasvi, joka auttaa katsojaa näkemään näkymättömän, ja avaa portit maagiseen maailmaan.
Sananjalkakimppu maljakossa suojelee pikkupahalaisilta ja  esim. oven päälle ripustettu kimppu paljastaa vierailijat joilla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan; He kompastuvat tai aivastavat kynnyksellä (tms.), tai eivät lainkaan tule peremmälle.

Sananjalka on yksi voimakkaimmista Mittumaari-, eli Juhannuskasveista. Sananjalan lehvän tai parin juhannusseppeleessä sanotaan auttavan loitsijaa muuttumaan näkymättömäksi, tai löytämään aarteita. Sananjalan lehvä tyynyn alla taas antaa enneunia, mutta saniaisen juuri tyynyn alla näyttää unessa ratkaisun ongelmaasi. Maagisen juhannussaunan taas puhdistaa ylimääräisistä vaikutteista heittämällä kiukaalle vähän Sananjalan lehviä tai liottamalla Sananjalkaa löylyvesikiulussa.

(Tiheä sananjalkakasvusto peittää metsänpohjan tehokkaasti)

Folklore kertoo Sananjalan maagisesti kukkivan Juhannusyönä, Juhannusaattoyönä, tai Juhannusyönä, vain kerran sadassa vuodessa. Uskomus on sen verran wanhaa perua, että Juhannusyöllä tarkoitetaan tässä vanhaa Juhannusta, eli 24.6.
Sananjalan siementä on myös pidetty maagisena taikakaluna, jonka avulla toiveet toteutuivat, ja taikoja saattoi muuttua näkymätömäksi, oppia eläinten kielen, tulla vahingoittumattomaksi ja voittamattomaksi, parantaa sairaita ja saavuttaa jopa kuolemattomuuden, ja niin edelleen.
Kovin helpolla ei metsän väki siemenistä luopunut, ja niiden tavoittelijan mainitaankin kohdanneen metsässä jos jonkinmoista, mörköä, ja toinen toistaan kamalampia ilmestyksiä..

Folkloretiedon mukaan siemeniä tavoitteleva loitsija voi suojautua tilli- tai kieloseppeleellä, ja omilla taikakaluilla. Loitsijalla piti olla mukanaan lakana. Sitten piti samota sananjalkametsikköön ääneti, eikä saanut pelästyä vaikka mitä näki. Lakana levitettiin sitten Sananjalkojen keskelle, ja loitsijan piti asettua sille makaamaan, ja odottamaan kukintaa ääneti. Lähteistä riippuen siementen havittelijan piti olla alasti, tai pukeissa, tai vain vasen tai oikea sukka jalassa, tai mukana piti olla säilytysastiakin siemenille.
Mainitaan, että kukkaan puhkeavan Sananjalan saattoi nähdä vain muodostamalla O:n vasemman käden etusormesta ja peukalosta, ja kurkistelemalla sen läpi, mielellään vasemman olan yli. Naiset ovat tähystelleet sananjalan kukintaa myös jalkojensa kaaren ali. Tuomen tai Lepän oksasta tehty sormus tai -silmukka, tai luonnollinen reikäkivi- tai oksa on myös ajanut saman.
Perimätiedon mukaan sananjalan siemenet tipahtavat kukinnan päätyessä lakanalle, josta ne oli heti siepattava ennenkuin pikkupirut tai keijukaiset kerkesivät ne omimaan.

Kirkko yritti pakanoita vähentääkseen tietenkin omia saniaisen pyhäksi kasvikseen, ja kirkkoisät väittävät nähneensä kasvin varren leikkauspinnassa vapahtajansa symbolin, nimikirjaimet tai nimen. Tästä syystä sananjalan on mainittu myös karkottavan niin noitia kuin pirujakin.. Lisäksi yhdenkin Suomalaistetun raamatuntarinan mukaan ne olivatkin juuri Sananjalat kun auttoivat Jeesusta (kristin jumalan poika) piileskelemään vainoojiltaan ja verhosivat tämän lehdillään. Samoin näissä tarinoissa Jeesusta auttoivat myös Kuusi ja Hämähäkki..
Lopulta juhannustaikojiin kyllästynyt Katolinen kirkko kuitenkin kielsi v.1612 sananjalan siementen metsästyksen vuonna. En osaa sanoa, onko pykälää konsaan kumottu. Mikäli kukaan Suomen lakia tunteva henkilö lukee blogiani, toivoisin päivitettyä tietoa tuosta wanhasta pykälästä vaikka tämän postauksen kommentteihin. Päivitän sen sitten tänne tekstiin kiitoksen keralla :)

Jos keräät Sananjalkoja maagisiin tarkoituksiin, tai muutenkin, jätä paikalle vähän rahaa, tupakkaa, hopeaa tai leipää uhriksi oksista. Leikkaa varret veitselläsi, ja kerää oksat ääneti. Sananjalan lehvistä ei tarvitse kiittää eriksen, uhri riittää. Sananjalan maagisia voimia kuuluu vahvistavan jos et kiitä, ja teeskentelet "varastavasi" saniaiset. Kuten muidenkin taikayrttien voimia, myös Sananjalan energiaa vahvistaa jos poimit sen alastomana ja/tai täydenkuun alla.

Syksyn tullen Sananjalka muuttuu kauniin kullanväriseksi. Sananjalka sopiikin myös Jakoajan ja Kuolleiden päivän kasviksi, sillä muiden saniaisten tavoin se yhdistetään myös vainajiin. Saniainen on mm. suosittu haudoille istutettava kasvi. Sananjalat ovat hallanarkoja, ja niiden kuihtuminen onkin yleensä ensimmäisiä merkkejä saapuvasta syksystä ja talvesta. Vuoden, ja kasvukauden lopussa sananjalkapensaikot ovat tavallaan portteja kuolleiden maailmaan; Vainajalaan ja Aliseen. Lisää suitsukkeeseen hieman kuivunutta sananjalkaa, jos haluat kommunikoida kuolleiden kanssa.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia Sananjalalla ei ole, ellei mukaan lueta valheellista, noitavoimien avulla saavutettua kauneutta ja lumousta, jota neito saattoi, etenkin juhannuksena saavuttaa sitomalla sananjalan lehviä hiuksiinsa tai huuhtelemalla kasvonsa aamuisella kasteella Sananjalkapensaikosta. Erilaisia saniaisia, myös Sananjalkaa, on toki käytetty meillä Suomessakin rohdoksena, sillä on mm. häädetty sisäloisia ja lähdetetty ei-toivottuja lapsia. Myrkyllisyytensä vuoksi en kuitenkaan voi suositella kasvia kotiapteekkiin.

(Sananjalkakasvusto varjostaa tehokkaasti metsänpohjaa, ja näkymä sananjalkametsiköstä on kuin esihistoriallisilta ajoilta. Valoa sananjalkojen varjossa riittää vain pienille kasveille, ja kuvassa sananjalkojen varjossa viihtyy Ahomansikka)

Huom: Sananjalka on myrkyllinen kasvi, eikä sitä tulisi koskaan nauttia sisäisesti. Sananjalkayksilöiden myrkyllisyys vaihtelee kasvin iän ja kasvupaikan mukaan, muta muista silti pestä kädet käsiteltyäsi kasvia.
Sananjalkamyrkytys vaikuttaa lähinnä keskushermostoon. Lievä myrkytys aiheuttaa pahoinvointia, ja huimausta, ja vaikeammat tapaukset mm. näköhäiriöitä/sokeutumista, mahdollisia aistiharhoja (eli hallusinaatioita, lähinnä näkö-, tai kuulohäiriöitä/-heittoja), ja lopulta tajuttomuuden. Sananjalan myrkyt ovat lisäksi karsinogeenisia. Tarpeeksi paha myrkytys ilman hoitoa voi johtaa kuolemaan. Myrkytyksen oireet ovat tietenkin aina sitä pahempia, mitä enemmän kasvinosia on syöty, eli mitä enemmän kasvin myrkkyjä on imeytynyt elimistöön.  Kuitenkin, tappavan annoksen saadakseen pitää sananjalkoja märehtiä aika suuret määrät.. Vaarallisin sananjalka onkin pikkulapsille.
Sananjalka, muiden saniaisten tavoin, on kasvitieteellisesti itiökasvi, joka ei kuki saati siemennä, mutta ehkä ihmeitä tapahtuu juhannusyössä.. Mainittakoon, että myös sananjalan itiöitä pidetään karsinogeenisinä, joten pölyttävät kasvit kannattaa jättää rauhaan.

Uskomuksia:
-Sananjalan näkeminen unessa kertoo ongelmien helpottavan. Jos keräät sananjalkoja unessa, kertoo se ihailijasta, tai tulevista huolista perhepiirissä.
-Sananjalka on voimakkaimmillaan juhannusyönä.
-Sananjalan/saniaisten polttaminen tuo sateen.
-Sananjalat maadoittavat maasäteilylinjoja

Ei kommentteja: