torstai 24. lokakuuta 2013

Vaahterateriyaki

Syksyiset vaahterat mielessä Noidan kotikeittiössä syntyi herkullinen vaahterateriyaki-kastike:

1 1/2 dl Japanilaista soijakastiketta
1 dl Miriniä
1 dl Vaahterasiirappia
3 rkl Sokeria
2 rkl Sakea

-Mittaa ainekset kattilaan tai laakealle pannulle, ja kuumenna sekoitellen koko ajan pohjaa myöten. Kun seos meinaa alkaa kiehua, nosta levyltä ja sekoita tasaisesti
-On tärkeää ettei kastike kiehu, tai se voi saada kitkerän sivumaun.
-Käännä levy pois päältä ja sekoita kuumaa seosta kylmällä levyllä n. viisi minuuttia
-Nosta taas lämpimälle levylle ja käännä levy päälle. Sekoita hyvin pohjaa myöten. Nosta taas kylmälle levylle kun seos meinaa kiehua, ja sekoita n. viisi minuuttia kylmällä levyllä
-Toista kylmä levy / kuuma levy vielä kerran
-Kastikkeen pitäisi nyt olla sakeampaa kuin alussa. Ei mitään kiisseliä, mutta sakeampaa kuin juokseva vesi
-Jäähdytä kastike rauhassa, ja säilö sopivaan pulloon tai purkkiin. Reseptistä tulee n. 4 dl valmista kastiketta, mutta ohjetta on helppo pienentää.

*Tällaista vaahterateriyakia käytetään samoin kuin tavallistakin, tosin suositelen tätä syksyisiin ruokiin ;) Ruskan värjäämät vaahterat ovat Japanissa tärkeitä ja tunnettuja syksyn tunnuksia. Kauniita puita ja ruskaa vaelletaan varta vasten ihailemaan kaupungeista maaseudulle, ja vaahteranlehtiä (Momiji) voi ostaa katuruokakojuista uppopaistettuina (Momiji tempura). Kyseessä ovat tietenkin Japaninvaahterat (A.Palmatum), eli Kaede, eivätkä kotimaisen vaahteran lehdet taida soveltua samaan, joten vaahterasiirappi on oiva korvike :)

Ei kommentteja: