Koska kauppojen vegeleikkeet ovat aika hemmetin tyyriitä, kannattaa leivänpäälliset tehdä joskus itse ;)
300g Savutofua
1- 1 1/2 dl Vettä tai kasvislientä
3 Valkosipulinkynttä
1/4 Sipulia
3 rkl Ravintohiivahiutaleita
Loraus öljyä
1 rkl Soijakastiketta
1/2 tl Sokeria
Mausteita (lue eteenpäin)
About 3 dl Gluteenijauhoa
Lisäksi tarvitset:
Blenderin
Steamerin
Foliota
Öljyä
-Mittaa puolet nesteestä blenderiin ja murustele tofu joukkoon. Jos käytät tässä nestemäisiä mausteita, lisää ne tofun mukaan. Silppua blenderiin myös sipuli ja valkosipulinkynnet, ja aja tasaiseksi, ohenna tarvittaessa vedellä.
-Kaada valmis tofuvelli (siltä se todella näyttää) sekoitusastiaan
-Lisää kuivamausteet, ravintohiivahiutaleet, soija ja sokeri. Jos käytät kuivattuja yrttejä, anna massan tässä välissä tekeytyä about 10 min.
-Lopuksi ala lisäämään tofuvelliin gluteenijauhoa koko ajan vaivaten, kunnes saat kiinteän taikinan. Joo, taikina on koko ajan vähän tahmainen, mutta kuuluu asiaan. Pääasia että se pysyy kasassa. Mitä kiinteämpi taikina, sitä ohuemmaksi voit lopuksi leikata sen.
-Öljyä pala foliota, laita taikina sen päälle, ja muotoile öljyisin käsin taikinasta jonkinlainen pötkylä
-Pötkylän ei tarvitse olla mitenkään hieno, "makkara-, tai paistimainen". Lopullinen leikkauspinta ratkaisee
-Kääri taikinapötkylä folioon. Foliopaketti saa olla löysä, sillä taikina turpoaa kypsennettäessä.
-Samasta syystä foliopaketin saumat kannattaa pyöritellä kiinni eikä rutistella, että paketti mahtuu vähän avautumaan taikinan turvotessa
-Valmistele steamer, ja höyryttele foliopakettia n.1 h
-Höyrytyksen loppuvaiheessa laita uuni lämpeämään 150'C asteeseen, ja paista foliopötkylää vielä n.45min.
-Nosta foliopötkö uunista, ja anna sen jäähtyä rauhassa
-Lopuksi poista folio, ja laita taikinapötkö vielä 1/2-1 h jääkaappiin. Parhaan tuloksen saat jos kääräiset pötkön Elmukelmuun ja annat tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään
-Leikkaa valmis pötkö ohuiksi viipaleiksi, ja tarjoile leivän tai salaatin kera.
*Jos haluat tummempaa taikinaa, lisää tofuvelliin tummaa soijaa vähän kerrallaan, kunnes taikina saa halutun sävyn. Muista, että se tummenee kyllä vielä kypsennettäessä. Jos haluat keltaista sävyä, lisää kurkumaa. Punaisuutta voi lisätä sekä tandoorimausteilla, paprikalla että chilikastikkeella, mutta myös tilkalla punajuurimehua.
Valitse kahdesta neljään maustetta maun mukaan, ja lisää jokaista max.1 tl, tai maun mukaan. Älä kuitenkaan liioittele. Itse laitoin tähän mustapippuria, kuivattua timjamia ja cayennenpippuria. Voit kokeilla myös valmiita maustesekoituksia, jolloin se yleensä riittää yksikseen.
Leikkeen makua voit muuttaa myös lisäämällä taikinaan jotain maustekastiketta, tai korvaamalla osan öljystä seesamiöljyllä.
Jos et, btw, tykkää savun mausta, käytä tavallista, savustamatonta tofua ja valuta se ennen käyttöä.
Lihatonta leikettä voi kokeilla myös kuutioituna tai suikaleina lisukkeeksi pastaan, kastikkeisiin, tai vaikka pizzan täytteeksi ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti