Enteiden kuuntelu on wanhasuomalainen, tulevaisuuden ennustusmuoto, joka oli ennen wanhaan suosittua varsinkin nuorison keskuudessa, mutta
myös vanhempi väki harrasti kuuntelua saadakseen tietoa tulevasta,
yleensä tulevasta vuodesta, sadosta ja kuolemantapauksista. Nuoriso taas
kuunteli lähinnä rakkausasioiden ja kätkettyjen rikkauksien toivossa. Enteiden kuuntelua on harjoitettu etenkin suurempina juhlapäivinä, joita muutenkin pidetään yleisesti maagisesti voimakkaimpina.
Ennustusmuotona enteiden kuuntelu tarkoittaa sitä, että k.o. henkilö menee
tavallisen tapaan tai ääneti tiettyyn paikkaan, joko
yksin tai ystävän kanssa (Tällaiset kuunteluun valmistautumisen yksityiskohdat vaihtelevat lähteittäin), ja viipyy paikalla oman aikansa kuunnellen
mahdollisia ääniä. Joskus enteiden kuunteluun saattoi liittyä myös
näkyjä, tai erilaisia ilmestyksiä, jotka samoin liittyivät tuleviin
tapahtumiin.
Enteiden kuuntelu oli yleensä oma, erillinen tulevaisuudentulkinta
tapansa, mutta siihen saattoi, etenkin Juhannukseen ja lemmenasioihin, tai Jouluun ja vaurauteen
liittyessään yhdistyä myös muita pikku rituaaleja, jolloin ensin saatettiin tehdä
jokin, esim. tulevaan rakkauteen tai vaurastumisen selvittämiseen liittyvä taika, jonka jälkeen sitten
mentiin kuuntelemaan enteitä siinä toivossa, että saataisiin lisätietoja
tästä tulevasta rakkaasta/aarteesta. Samalla ikäänkuin varmistui, että oli
tarkoitus kuunnella juuri tiettyyn aihealueeseen liittyviä tulevaisuuden asioita.
Enteiden kuuntelua on siis vaikeahkoa neuvoa yksiselitteisesti, sillä kuten mainitsin, lähteistä riippuen eri alueilla, taloittain, ja eri aikakausien mukaan kuuntelulle on mitä moninaisempia muotoja, mutta teen parhaani. Myös Vuotuisjuhlataikapostaukseni selvittävät paikoin tarkemmin eri juhlapäiviin liittyneen tulevaisuuden kuuntelun yksityiskohtia.
Missä ja Milloin?
Kuten sanottu, kaikki kuuntelulle parhaat ajankohdat ovat tärkeitä vuotuisjuhlia, kuten Valpuri, Mittumaari, Kekri, Talvipäivä ja Vuodenvaihde. Sanoisin, että mikäli sinulla ei ole asiasta tarkempia ohjeita, valitse näistä k.o. juhlaan sopivimmat vaihtoehdot, mitkä tuntuvat itsestä parhailta:
Tarkkaa kellonlyömää kuunteluun määritellään harvoin, ja se vaihtelee vähän juhlittain. Ainakin iltakymmentä,
keskiyötä, sudenhetkeä (03.00), hetkeä juuri auringonlaskun jälkeen, tai kirkastuvaa hämärän aikaa ennen auringonnousua, ennen kuin aurinko kuitenkaan näkyi, pidettiin yleensä parhaina
ajankohtina.
Tulevia mainitaan myös kuulevan hyvin jos kuuntelun ajoittaa hautajaiskellojen soittoon, tai, kristillissävytteisesti; jos jätit kirkonmenot väliin kuunnellaksesi enteitä.
Suosittuja kuuntelupaikkoja olivat yleensä tienristeykset, mm. lähteestä riippuen tehokkaampina pidettiin joko kolmen-, tai neljän tien risteystä, sekä erilaiset ulkorakennukset, kuten ladot, riihet tai saunat, joiden katolle kiivettiin kuuntelemaan. Rakennuksista parhaita kuuntelupaikkoja olivat kerran tai kolme kertaa muutetut rakennukset.
Tulevia on kuunneltu myös, vähän taiasta riippuen, erilaisten rakennusten ja rakennelmien lähituntumassa, kuten saunan takana, ikkunan alla, kaivon kannella, aitojen tai muurien takana (esim. hautausmaan vieressä), karjasuojissa, ja onpa tulevia kuulosteltu myös eläinten korvista.
Juhannuksena enteitä kuulosteltiin yleensä tienristeyksissä, kun taas syys-, ja talvikauden juhlina kiipeiltiin enemmän katoille ja hiivittiin ikkunoiden alla. Toki kaikkina juhlina on varmasti harrastettu kaikkia kuuntelumuotoja.
Perusasioita
Kuuntelijan piti olla aina ääneti, ja vasta kotiin palattua sai puhua. Kuuntelupaikalle mentiin ääneti, ja sieltä poistuttiin samoin sanaakaan sanomatta. Yksi syy tähän oli, että jos puhui/sanoi mitään, tai edes naurahti kuunnellessaan, lumous jotenkin särkyi, ja kuuntelijan yhteys rajantakaiseen/rinnakkaistodellisuuteen katkesi. Puhumattakaan, mitä kaikkea teiltä jää kuulematta jos vain höpötätte keskenänne. Itse siis kannatan tuota vaitonaisuutta kuunteluretkillä. Muistakaa sulkea myös kännykät.
Etenkin talvisaikaan kannattaa laittaa lämmintä päälle, sillä kuunteluun on hyvä käyttää ainakin puoli tuntia, ja esim. hampaiden kalina voi häiritä kuuntelua ;)
Usein mainitaan, että erilaiset haltiat ja pirut yrittävät usein pelotella heikkohermoista kuuntelijaa jättämään tulevaisuuden utelun sikseen ja juoksemaan kotiinsa. Tämän vuoksi kuuntelijan on paras varautua esim. suojaavalla amuletilla tai muulla taikatavaralla. Esim. erilaiset rautaesineet ovat tässä hyviä. Myös kukkoa ja neulaa pidettiin käytännöllisinä, ja etenkin vuoden lumettomalla puoliskolla monesti mukana; Jos olo kävi tukalaksi henkien kanssa, kukkoa pistettiin neulalla, jotta se parahti, ja näin karkotti yön olennot piiloihinsa ja kuuntelija pääsi turvallisesti kotiin.
Kristittyjen parissa suosittuja amuletteja samoin olivat mm. raamattu, ristiriipus, vihkisormus tai virsikirja.
Mikäli aiotaan kuunnella tulevia rakennuksen katolla, pitää rakennus ensin kiertää k.o. taikaesine mukanaan, lähteestä riippuen myötä-, tai vastapäivään, yleensä kerran, kolmesti tai viisi kertaa.
Tienristeyksessä kuuntelijoille suosittelen piirtämään maahan oksalla, taikasauvalla, veitsellä tai suolalla omankokoisen taikaympyrän, jonka sisällä voi turvallisesti kuunnella.
Ei myöskään ole mitenkään määritelty, kauanko paikalla piti kuunnella, vaan sen tavallaan itse tiesi, milloin oli kuunnellut tarpeeksi. Itse kuitenkin suosittelisin about puolta tuntia, pääset/te rentoutumaan, ja virittäytymän kuuntelutaajuudelle rauhassa, etenkään, kun ei ole sanottua, että kaikki kuunteluenteet, saati -näyt tulisivat kaikki samaan syssyyn. Jos olet kuuntelemassa ystävän kanssa, voitte myös tarvittaessa kommunikoida elein ja ilmein, kunhan ette puhu mitään ;)
Mainittakoon myös, että kuuntelun kerrotaan onnistuvan parhaiten
ihmisiltä, jotka olivat nähneet tai koskettaneet kuollutta ihmistä, tai
olivat vastikään kokeneet menetyksen. Myös kuolemaa itse lähellä
käyneillä, kuten vaikka sitten itsemurhayrityksestään pelastuneilla,
sanotaan olevan "lahja" kuulla peruspulliaisia paremmin.
Sanotaan myös, etteivät murhamiehet koskaan uskaltaneet kuunnella, tai vastaajat veivät mukanaan.. No, kristillisenä aikanahan se tarkoitti sitä ettei murhaaja kristin raamatun viidettä käskyä (=Älä tapa) rikottuaan voinut hakea suojelusta kuuntelussa suojaesineinä käytetystä krusifiksistä, raamatusta tms. kirkkoesineistöstä.
Yksin vai Yhdessä?
Kuuntelija on perinteisesti yksin, mutta kuten jo lienee tullut selväksi, voit suorittaa kuuntelun myös ystäväsi kanssa. Kahta ihmistä enempää kuunteluun ei kuitenkaan kuulu osallistua, jo kaikenlaisen sähläyksen välttämiseksi. Pitäkää siis homma simppelinä.
Kaveri otettiin yleensä mukaan etenkin katolla tai kaivonkannella suoritettavaan kuunteluun, ja kuuntelijat istuivat kuuntelemassa selät vastakkain. Risteyksissä kuuntelijat olivat samoin selät vastakkain, tosin risteyksessä yleensä seisottiin, ei istuttu.
Samoin lemmenasioitaan tai muita henkilökohtaisuuksia kuunteleva kuunteli yleensä enteensä yksin, jos vaikka jotain noloa paljastuisi. Yleisiin, tai kylän/muiden ihmisten asioihin liittyvässä kuuntelussa kaveri oli useinkin mukana, jos vaikka jotain noloa paljastuisi..
Kuunteluenteitä
Jos menet kuuntelemaan enteitä, tässä pieni lista mahdollisesti kuuluvista äänistä, ja mitä ne voivat enteillä:
Aaltojen pauhu - Vieraita kaukaa, tai merimatkaa
Autojen äänet - Matkaa tai kiireitä.
Harakan nauru - Sinkuille vanhaapiikuutta/-poikuutta, ja naineille uskottomuutta
Haukunta- Varoittaa juorukelloista. Useampi haukkuja voi povata riitoja.
Hevosten äänet - Naimattomille miehille morsiusenne, naineille hevosonnea
Hevosrattaat - Virallisuuksia ja lakiin liittyviä asioita
Huilumusiikki - Huilumusiikki on petollista, ja sen tarkoitus on usein vain johtaa kuulijoita harhaan. Voi myös varoittaa luottamasta kehen tahansa.
Huudot - Kauhistuneet tai pelokkaat huudot sun muut "kauhuäänet" ovat yleensä luonteeltaan varoittavia, ja kielivät onnettomuuksista tms. uhista. Pitäkää mielessä, että esim. avunhuudot yleensä tarkoittavat, että joku on pulassa, ja tarvitsee apua. Velvollisuutenne on silloin jättää kuuntelu sikseen ja mennä auttamaan hädänalaista.
Huuhkajan huhuilu - Murhaa tai muuta sellaista verityötä.
Ihmisten äänet - Uusia tuttavuuksia. Katso myös "Huudot"
Itku - Surua tai hautajaisia
Juhlinnan äänet - Voi olla hääenne. Kovin riehakkaat juhlaäänet varoittavat myös kevytkenkäisyydestä tai juoppoudesta
Junan pilli - Uusia järjestelyjä, yllätyksiä
Junien äänet - Matkoja
Juoksuaskeleet - Kiireitä. Myös turhia pelkoja
Kanan kotkotus - Naisille lapsienne, miehiä se varoitti maineen menetyksestä
Karjankellot - Hyvää vuotta eläimille
Kehrääjän huuto - Kuolinenne
Kellot tai tiu'ut - Häitä
Kirkkomusiikki - Hautajaisia
Kirkonkellot - Häitä tai hautajaisia
Kirkuminen - Ikävyyksiä, huonoja uutisia. Katso myös "Huudot"
Kissan nau'unta - Varoittaa vaanivasta vaarasta ja petollisuudesta
Kitinä - Pieniä vastoinkäymisiä
Koiran haukunta - Katso "Haukunta"
Kolikoiden kilinä - Hyviä sijoituksia, rahaa
Käen kukunta - Yleensä vaurautta. Käen kukunnasta on laskettu yleensä tulevia onnen/epäonnen vuosia, ja vanhempi väki jäljellä olevia elinvuosiaan. Juhannuksena käki on naimattomille kuuntelijoille huonompi enne, sillä sen sanotaan kukkuvan jäljellä olevia sinkkuvuosia..
Kännykän sointi
- Kiireitä. Jos oma kännykkäsi alkaa soida niin soo, soo, kuuntelu meni mönkään, kun hiljaisuus katkesi.
Laivan pilli - Uutisia kaukaa
Lampaan mää'intä - Hyvä karitsavuosi. Jos lammas kuulostaa hätääntyneeltä, varoittaa se metsän pedoista.
Lapsen itku - Vauvauutisia tai aviotonta lasta
Lasten äänet - Vauvauutisia tai yleensä iloja
Laukaukset - Veritekoja
Laulu - Iloinen laulu tietää häitä, vakavampi surua. Katso myös "Virren veisaus".
Lautojen kolina - Kuolinenne
Lehmän ammuminen - Karjan kuolemia
Liikenteen hälyäänet - Varoittaa stressistä
Lokkien äänet - Enteilevät merimatkaa
Marssiva joukkio - Sotaenne
Metallin työstämisen äänet - Menestystä työn ja uurastuksen kautta
Musiikki - Kertoo että toiveesi toteutuu. Katso myös "Huilumusiikki", "Torvensoitto", ja "Viulunsoitto"
Naakan ääntely - Varoittaa veijareista ja siipeilijöistä
Nauru - On yleensä hyvä enne, joka enteilee iloisia tapahtumia. Naisen nauru voi kuitenkin varoittaa varattua naista, että puoliso pettää. Miehen nauru enteilee vaurautta
Narina - Köyhyyttä
Pauke tai rytinä - Varoitus
Piiskan isku/iskut - Vaikeaa vuotta
Pilli - Petollinen ystävä. Katso myös "Junan pilli" ja "Laivan pilli"
Puiminen - Hyvää satovuotta
Pullojen tai lasien kilinä - Juoppoutta
Puun kaatuminen - Kuolemantapausta
Puutavaran käsittely äänet - Kuolemantapausta
Pöllön huuto - Vaikeita aikoja tai köyhyyttä. Toisaalta, etenkin pitkäaikaissairaiden ja vanhusten kohdalla voi olla myös kuolinenne.
Raakunta - Katso "Variksen raakkuminen"
Raahaaminen - Vahingontekoja
Raapimisäänet - Sairauksia
Rahan äänet - Katso "Kolikoiden kilinä"
Sahaaminen - Vaikeaa sairautta, myös kuolemaa
Sateen äänet - Katovuotta
Sikojen äänet - Varoittavat nolatuksi tulemisesta
Sireenit - Onnettomuuksia
Sorsan/ankan äänet - Hyvää riistavuotta
Särkymisen äänet - Jokin asia tulee kohtaamaan loppunsa/päättymään. Tämä ei kuitenkaan ole kuolinenne.
Tappelun äänet - Varoittivat
tulevista riidoista sen sukupuolen kanssa kenen kuulee tappelevan
Taputus: Kehoittaa varovaisuuteen, saatat hukata jotain
Torvensoitto - Iloinen torvimusiikki povaa juhlia, mutta metsästystorvi perättömiä syytteitä ja huhuja.
Tuulen ulina - Hankala satovuosi, säästä saadessasi
Tykkien äänet - Sotaenne
Ulvonta tai murina - Huonoa vuotta eläimille
Ukkonen - Katovuotta
Variksen raakkuminen - Huonoja sijoituksia, köyhyyttä
Veden äänet - Rakkausseikkailua. Katso myös "Aaltojen pauhu"
Virren veisaus - Kuolemantapausta tai Hautajaisia
Vislaus - Naisille maineen menetyksen merkki. Miehiä se varoittaa sotkeentumasta epäilyttäviin bisneksiin
Viulunsoitto - Riemukas pelimannin soitto kehottaa välttämään turhia houkutuksia. Haikea viulumusiikki voi enteillä että eroat ystävästäsi tai rakkaastasi
*Mainittakoon, että mikäli kuuntelupaikan lähellä on jotain äänekästä, kuten joki, juna-asema tai kanala, ei k.o. ääniä oikein voi laskea enteiksi. Toisaalta, esim. kanat nukkuvat öisin, joten ehkä esim. kanojen ääntely kuunnellessasi voi ollakin enne, samoin, kuin tiettyjen, kesään liittyvien äänien kuuleminen talvisaikaan ;)
Postauksessa mainitut "vastaajat" eivät tarkoita paholaista, vaan tuonpuoleisen olentoja, luonnonhenkiä, ja, vuodenajasta riippuen, Alisen väkeä, joiden jokapäiväisiin toimiin kuuntelu "avasi" mahdollisuuden. Siitä enteet :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti