perjantai 9. tammikuuta 2015

Zosui

Japanilainen riisikeitto lämmittää mukavasti kylmiä talvi-iltoja. Ohjeesta tulee pari-kolme annosta, mutta resepti on helppo tuplata :)

Tarvitaan:
2-3 dl Eilistä, keitettyä riisiä
4-6 dl Dashia tai hyvää kasvislientä
1/2 dl Kevätsipulia tai purjon vihreää osaa hienonnettuna
1 dl Sekalaisia kasviksia/aineksia (lue eteenpäin)
1 rkl Miriniä tai riisiviiniä (maun mukaan)
Soijaa
Suolaa ja Pippuria

(Porkkana-siitake-selleri Zosui. Koristeena Kizami-Noria ja paahdettuja seesaminsiemeniä)

-Valitse ohjeeseen kahta tai kolmea ainesta, esim. porkkana/juurekset, selleri, pinaatti, merilevät, sienet, maissi, herneet ja pavut tai tofut. Myös erilaiset, esikypsennetyt herkut, kuten makkarat, seitanpaistin tähteet tai eiliset soijapullat sopivat hyvin tähän
-Valitse liemi täytteisiin sopivaksi
-Kiehauta liemi, mirin tai viini ja kasvikset wokissa tai kattilassa niin, että kovimmat vihannekset vähän pehmenevät
-Lisää riisi ja kevätsipuli. Sekoittele kunnes riisinjyvät irtoavat toisistaan ja seos on keittomaista
-Lisää tarvittaessa lientä tai vettä, ja mausta kevyesti soijalla
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa, ja mausta pippurilla

*Joskus Zosuihin lisätään kananmunaa. Joko kananmuna vatkataan ja lisätään keittoon viimeiseksi, tai vatkattu kananmuna paistetaan, ja leikataan siitä munakasnauhoja keittoon.

Japanissa Zosui on suosittu tähderuoka, ja siihen voi siis laittaa oikeastaan mitä vain käsillä olevia aineksia, ja sen voi hyvin valmistaa myös pataruoan tai keiton rippeistä, jolloin ruoanlaitto nopeutuu huomattavasti. Lisää pataruokaan tai keittoon eilistä, keitettyä riisiä, ja tarvittaessa vettä tai dashia, ja hauduttele sekoitellen kunnes riisi on lämmintä, ja jyvät irronneet toisistaan (eli suurimmat kokkareet tasoittuneet), ja koostumus on sopiva. Zosui sopii hyvin niin aamiais-, kuin välipalapöytään, sisältöä vaihtelemalla.
Zosui on riisirunsaudeltaan ja valmistustavaltaan hieman sukua Okayulle, mutta kyseessä on silti keitto, ei puuro.

Ei kommentteja: