torstai 8. tammikuuta 2015

Koiramäki

Monille jo entuudestaan tutussa Koiramäki-sarjassa kuvataan hauskasti mutta informatiivisesti jokapäiväistä elämää ja tapoja 1800-luvun Suomessa. Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjaan on yksiin kansiin koottu kolme ensimmäistä Koiramäki-sarjan osaa. Teos sisältää kirjat Koiramäen Talossa, Koiramäen Lapset Kaupungissa, ja Koiramäen Talvi.

Kirjan päähenkilöitä ovat tietenkin Koiramäki-nimisen, kuvitteellisen paikan asukkaat. Sympaattiset eläinhahmot kuvaavat ihmisiä arkisten askareidensa parissa, ja teoksessa kuvataan elämää aikana ennen sähkölamppuja, mikroaaltonuuneja, muovirihkamaa, autoja tai puhelimia. Koiramäen talon mallina on Talonpoikaismuseo Yli-Kirra Punkalaitumella.

"Valonlähteenä Koiramäessä
käytetään kynttilöitä ja päreitä.
 Vaari joka ei jaksa enää niin
kovasti ulkotöissä rehkiä,
veistelee mielellään päreitä
pimeitten iltojen varalle."
-Koiramäen Talossa-

Tarinat itsessään ovat yksinkertaisia, lapsille sopivaan muotoon kirjoitettuja, mutta kyllä aikuisetkin saavat kirjasta irti yhtä sun toista. Pääpaino ja kirjan viehätys piileekin Mauri Kunnaksen lystikäissä, mutta havainnollisissa piirroksissa, jotka höystävät kertomusta luontevasti ja antavat lukijalleen tekstiä seikkaperäisemmän kuvan ajan oloista.

Kokonaisuudessaan tämä kolmen kirjan kombo muodostaa elävän kuvauksen entisajan asukkaiden vuodesta, viljan kylvöstä sadonkorjuuseen, ja Joulun viettoon. Kolmesta kirjasta koostuvaa teosta ei ole kuitenkaan muokattu yhdeksi, yhtenäiseksi tarinaksi, vaan alkuperäisten teosten alut ja loput on kirjassa säilytetty ennallaan, ja jokainen kirja alkaa omalla, otsikoidulla välilehdellään.

"Saariston asukkailla on oma torinsa kala-
satamassa, jokirannassa. Sinne he tuovat
veneillään saaristossa viljelemiään tuotteita
ja tietysti tynnyrikaupalla kalaa. Täältä
maalaisetkin käyvät ostamassa suolakalansa."
-Koiramäen Lapset Kaupungissa-

Otava 2010, 134 sivua.

+Sopii kaikille wanhasta elämänmenosta kiinnostuneille.
+Kovakantinen

-Olisihan tätä lukenut enemmänkin. Ehkä joskus ilmestyy lisää Koiramäki-kirjakomboja?

Ei kommentteja: