keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Paahdetut Kastanjat ja Sitruuna-Valkosipulivoi

Vaikka olenkin jo Siementen ja pähkinöiden paahtamista täällä käsitellyt, ajattelin laatia vielä näistä herkuista; Kastanjoista, oman postauksensa, koska kastanjoiden valmistus poikkeaa hivenen muiden pähkinöiden paahtamisesta. Itse paahdan kastanjat mieluiten uunissa, mutta laitan tähän ohjeet myös pannulla paahtamiseen.

Valitse paahdettavaksi kiinteitä, painavia kastanjoita, joiden kuori on ehyt ja sileä. Huonot, kuivahtaneet kastanjat ovat kevyitä, ja tuntuvat "ontoilta". Jos tuoreus epäilyttää, laita kastanjat kulholliseen vettä. Hyvät kastanjat painuvat pohjaan, kuivat kelluvat.

(Kastanjoiden "kantaosan" kuuluukin näyttää mattamaisen karhealta)

Kastanjoiden paahtaminen uunissa:

-Tee kastanjoiden terävään päähän risti/tähtiviilto ennen kypsennystä, niin kuori ei räjähdä. Kuori voi olla sitkeä ja kova, joten käytä terävää veistä ja ole varovainen. Ristiviillon sijaan voit viiltää kastanjan kuperalle sivulle ison pystyviillon. Paahda kastanjat tällöin viilto ylöspäin, kevyesti kallellaan
-Pohjusta pieni uunivuoka merisuolalla, tai pienillä kivillä, tms. Tämän tarkoitus on vain pitää kastanjat pystyssä paistamisen aikana, joten esim. suola ei vaikuta makuun. Älä kuitenkaan käytä kastanjoiden vuoraukseen sokeria, sillä, kuten tiedämme, sokeri sulaa uunissa.

-Asettele kastanjat vuokaan, erilleen toisistaan, terävä pää ylöspäin
-Paista kastanjoita 225'C asteessa uunin keski-, tai toiseksi ylimmässä tasossa n.20-25 min uunin tehosta riippuen. Tarkkaile kastanjoidesi paahtumista, niin saat parhaan tuloksen eivätkä kastanjat pääse kärähtämään. Kastanjat ovat valmiit kun niiden väri on syventynyt ja kastanjat tuoksuvat pähkinäisiltä. valmiin kastanjan sisus on pehmeä, joten voit esim. kokeilla kypsyyttä puhtaalla hammastikulla.
-Ota valmiit, tuoksuvat kastanjat uunista ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Tarjoile mahdollisimman kuumina.
-No siksi että sisempi kuoriosa irtoaa parhaiten kun kastanja on yhä höyryävän lämpöinen. Jäähtyessään se tarttuu uudelleen kiinni.

(Kastanjoiden paahtuessa niiden viillot alkavat avautua)

Kastanjoiden paahtaminen pannulla:

-Tee kastanjoiden terävään päähän risti/tähtiviilto ennen kypsennystä, niin kuori ei räjähdä
-Koska kastanjat ovat isoja, niitä voi laittaa pannulle vähän paksummaksi kerrokseksi
-Lunttaa paahto-ohjeet tuolta "Siementen ja Pähkinöiden Paahtaminen" -postauksesta
-Laita valmiit kastanjat paahtamisen jälkeen kulhoon ja peitä keittiöpyyhkeellä. Anna kastanjoiden tekeytyä teltassaan about 10-15 min, ja ne ovat valmiita syötäväksi
 
Sitruuna-Valkosipulivoi:

100g Voita tai margariinia
1-2 Valkosipulinkynttä
1 rkl Raastettua sitruunankuorta
Ripaus suolaa

-Kuori valkosipulinkynsi. Hienonna se tai käytä puristinta lisätessäsi valkosipulin markikseen (lue eteenpäin)
-Sulata rasva pienessä kasarissa miedolla lämmöllä, ja mausta hyvin kevyesti suolalla
-Lisää voihin valkosipuli ja sitruunankuori, ja nosta kattila levyltä
-Anna tekeytyä n. 5 minuuttia välillä sekoittaen
-Kallista kattilaa ja lusikoi markissulaa sopiviin annoskippoihin, ja tarjoile hieman jäähtynyt voi paahdettujen kastanjoiden kera.

(Odota että valkosipuli ja sitruunankuoret painuvat kasarin pohjalle ennen kuin lusikoit voin tarjoiluastiaan)

*Herkulliset, paahdetut kastanjat sopivat sellaisinaan naposteltavaksi tai esim. salaatin kanssa välipalaksi. Voit paahtaa kastanjat myös aterian, kuten seitanin tai tofun, pastan, riisin, couscousin, bulgurin, tms, lisukkeeksi.
Älä mielellään käytä paahtamiseen teflon-pannua, sillä pannun kuumetessa pinnoite voi kärsiä. Muuten pinnoitetun pannun ollessa kyseessä, pyyhi pannu ennen käyttöä kevyesti öljyyn kastetulla serlan- tai pyyhkeenkulmalla. Kevyt öljyäminen suojaa pannun pinnoitetta.

Ei kommentteja: