tiistai 16. joulukuuta 2014

Kupin Kääntö

Kupin kääntäminen eli nostaminen on wanha seuraleikki jonka tarkoitus on raottaa hieman tulevan vuoden tapahtumia. Kupin, myös Lautasten, kääntö on ollut suosittua juuri Talvikuussa (nyk. Joulukuu), Talvipäivänä, Joulun aikaan, Tapanina, ja Vuodenvaihteessa, mutta on valitettavasti jäänyt taka-alalle tinakenkien suosion ja perinnetapojen syrjäyttämisen myötä.
Kääntely on kuitenkin helppo ja tinan valamista turvallisempi ennustusmenetelmä, johon tarvittavat välineet löytyvät yleensä kodin kaapeista ilman että lompakko kevenee.

Perinteisesti on tähän on käytetty kahvikuppeja tai pieniä lautasia, yhdeksän, seitsemen, tai neljä kappaletta. Kuppien tai lautasten ei tarvitse olla samaa sarjaa tai edes saman kokoisia, kunhan vain ennustukset sopivat niiden alle. Kippojen lisäksi tarvitset myös ennustukset (lue eteenpäin). Voit käyttää tässä esim. pikku figuureita, jokapäiväisiä käyttöesineitä, leluja, tai vaikka Monopoli-pelin nappuloita. Mikäli kaikkia listassa mainittuja esineitä ei ole saatavilla, voit myös piirtää ne erikseen papereille, tai keksiä omat, korvaavat esineet tai ennustukset.
Neljän ennustukseen tarvitset neljä eriväristä langanpätkää tai kangastilkkua (lue eteenpäin).
Kipot asetetaan alassuin pöydälle, ja niiden alle laitetaan aina yksi esine, eli ennustus. Kukin kurkistaa vuorollaan valitsemansa kipon alle, ja katsotaan, mitä se lupaa. Muut osallistujat voivat vaikka odottaa toisessa huoneessa kupin käännön ajan, sillä kun henkilö on kurkistanut lautasen tai kupin alle, hän laittaa sen takaisin niin kuin se oli, ja nostovuoro siirtyy seuraavalle. Voitte esim. arpoa vuorot, tai mennä pituus-, ikä-, tai aakkosjärjestyksessä, tai sopia keskenänne.
 
(Hih, kun otin tämän esittelykuvan, ja käänsin hetkeksi selkäni, kissa ehti napata tuon rekvisiittana käyttämäni leipäpalasen ja syödä sen..)

Yhdeksän ja seitsemän lautasen tulkinta
Valitse seuraavista yhdeksään lautaseen kahdeksan, ja seitsemään lautaseen kuusi sopivaa ennustusta:

Avain - Koti-, ja perheonnea
Auton avain - Kiireistä vuotta
Chilipalko - Uusia haasteita
Hammas - Kuolemanenne
Hiili - Tulesta johtuvaa onnettomuutta
Hiiri - Köyhyyttä, huonoja oloja
Inkiväärinjuuri - Onnea ja rakkautta
Juustonpala - Vaurautta
Kanelitanko - Intohimoa ja salailua
Kirje tai lehvä -  Uutisia ja tietoja
Kivi - Sairautta
Keltainen kangastilkku - Huonoa mainetta
Kolikko - Rikkautta
Koru (muu kuin medaljonki tai sormus) - Tuhlaavaisuutta
Kuitti - Talousvaikeuksia
Kukka - Onnea Juhannuksena
Kuusenhavu - Hautajaisia
Kynä - Uutisia kaukaa
Käsine - Riitoja ystävien/kavereiden kesken
Laastari, kuumemittari tai pilleri/tabletti - Huonoa terveyttä
Leipäpala - Vaurautta
Lusikka - Tulevia yllätyksiä
Luu tai luunpala - Yllättäviä menoja
Mausteneilikat - Uusia ystäviä
Medaljonki - Salaista ihailijaa
Mitali - Saavutuksia
Nappi - Köyhyyttä
Nenäliina - Kyyneleitä
Neula - Onnettomuutta. Käsityöihmiselle neula voi enteillä myös uusia mahdollisuuksia.
Nukke, tms. lelu - Vauvauutisia/Lapsia
Näkinkenkä (eli simpukankuori) - Rakkautta tai lemmenseikkailua
Oksanpätkä - Köyhyyttä
Pataässä-pelikortti - Huonoa onnea
Peili - Turhamaisuutta
Pellavatukko, rihmarulla tai pieni lankavyyhti - Vanhaapiikuutta
Pikkuleipä, karamelli tai konvehti - Herkuttelua
Pullonkorkki tai pullonavaaja - Juoppoutta
Pähkinä - Rakkautta
Risti - Kuoleman uutisia (lähipiirissä)
Sirpale - Riitoja vastakkaisen sukupuolen kanssa
Sokeripala - Iloa ja onnellisuutta
Sormus, tiuku tai kruunu - Häitä
Sydänkuvio tai punainen kangastilkku - Rakkautta
Tinakenkä tai neliapila - Hyvää onnea
Tulitikku - Intohimoa
Tähkä - Vaurautta, vakaita aikoja
Valkea lintu tai valkea höyhen - Kuoleman uutisia (perhepiirissä)
Veitsi - Vaaraa

Nämä esineet laitetaan siis kunkin lautasen alle sekajärjestykseen. Muista valita joukkoon tasapuolisesti niin positiivisia, kuin myös niitä elämän ikävän puolen asioita, sillä elämä on usein ruusuilla tanssimista, piikkeineen kaikkineen. Ennustuksia valitaan aina yksi vähemmän kuin lautasia, sillä yksi lautanen jätetään tarkoituksella tyhjäksi, minkä on tarkoitus povata kääntäjälleen tylsää vuotta. Voit myös yhdistellä esineitä ja lankoja jos vaikka kaikkia tarvikkeita ei ole saatavilla.
Samoja ennustuksia/esineitä ei tarvitse orjallisesti noudattaa vuodesta toiseen, vaan ennustukset ja esineet voidaan valita aina mielen mukaan. Kuitenkin, jos sinulla on jokin "vakioesine/-ennustus", jonka haluat pitää mukana joka vuosi, voit hyvin tehdä niin.

Wanhaan, hyvään kulkutautien aikaan myös erilaisille taudeille ja sairauksille oli usein omat ennussymbolinsa Kupin Käännössä. Neula merkitsi Pistosta/noidannuolta, kaarnanpala ihotauteja, valkea kankaanpala Horkkaa, keltainen, solmittu lanka Keuhkotautia ja punainen lankakerä tai -mytty Ruttoa. Luunpala merkitsi sairauksia talon eläimille.

Neljän lautasen tulkinta:
Leikkaa sopivista, erivärisistä langoista, kuten villalangasta tai rihmasta, neljä pätkää:

Punainen - Rakkautta
Vaaleanpunainen - Ystvyyttä/Uskollisia ystäviä
Sininen - Onnea
Vaaleansininen - Vauvauutisia
Violetti - Hulluutta
Liila - Alitajunnan viestejä
Vihreä - Vaurautta
Vaaleanvihreä - Terveyttä
Keltainen - Huoruutta
Oranssi - Nautintoja
Ruskea - Muutosta
Musta - Kyyneleitä
Valkoinen - Kuoleman enne

Valitse langoiksi mieluiten luonnonmateriaaleja. Voit rullata langat pikku vyyhdeiksi kuppien alle, tai jättää ne ennustuksiksi sellaisinaan, suorina pätkinä tai myttyinä.
Ennen wanhaan perinteisimmät neljä lankaa olivat punainen, keltainen, musta ja valkoinen. Jos sinulla ei ole värikkäitä lankoja, voit käyttää esim. värikkäitä paperinpalasia, tai eri värisiä nuppineuloja.

*Tuo "huoruus" voi kuulostaa nykyään monen korvaan pahalta, mutta ennen wanhaan sillä tarkoitettiin tavan tallaajien kaikenlaista, avioliiton ulkopuolista, seksuaalista kanssakäymistä; niin naimattomien henkilöiden seksielämää kuin avioliiton ulkopuolisia suhteita. Sillä ei siis ollut mitään tekemistä varsinaisen prostituution kanssa. Aikana, jolloin ehkäisyasiat olivat hieman retuperällä, ei aviottomilta lapsilta, eli äpäriltä, voitu aina välttyä, ja sitä pidettiin, etenkin naiselle suurena häpeänä, sillä todistappas lapsen isä aikana ennen DNA-koetta, kun oli vain naisen sana miehen sanaa vastaan.. Oli siis tärkeää, että nainen oli turvallisesti naimisissa ennen kuin sai lapsia, koska aikana ennen sosiaalitointa oli tavallista, että mies valitsi, vei vihille ja elätti valitsemansa naisen siittääkseen tälle omia jälkeläisiään. Nainen oli siis osa miehen omaisuutta, ennenkuin tasaväkinen kumppani. Koska lasten pääasiallinen tarkoitus aikoinaan oli välittää eteenpäin sitä "parasta" äijä-DNA:ta, miehetön yksinhuoltajaäiti ei ollut mitenkään haluttua avioainesta, sillä lapsihan saattoi olla vaikka miten epähaluttua geenilinjaa. Ja olihan se epähaluttua, jos ei ollut omaa. Jos ei kuulosta vielä tarpeeksi pahalta, äpärä perheessä kohdisti yhteisön pahat katseet myös tytön sukulaisiin, joilla ei ollut useinkaan muuta keinoa kuin katkaista siteensä perheen häpäisijään. Aviottoman lapsen myötä naiselta hävisivät aviomiesmahdollisuuden ohella paitsi leipä ja särvin, usein myös katto pään päältä, sekä perheen ja yhteisön tuki ja sosiaaliset kontaktit.
Nykypäivänä ennustuksen "Huoruus" voidaan edelleenkin tulkita esim. kevytkenkäisyydeksi, huolettomaksi seksielämäksi, avioliiton tai seurustelusuhteen ulkopuolisiksi suhteiksi, sekä mahdollisesti yllätysraskaudeksi, etenkin, jos ennustus osuu sinkulle.

Voit käyttää tässä myös jonkun toisen ennustusmenetelmän symbolilistaa, jos se tuntuu sinusta sopivammalta, mutta muista kuitenkin, että Kupin Kääntöön pätee se sama sääntö kuin muihinkin ennustusmenetelmiin: Valitse yksi, sinulle sopivin tulkintakaavio, ja käytä sitä tulkintojesi runkona ennenkuin koko kirjastoa. Jos käytät montaa eri tulkintakaaviota yhtä aikaa, voivat tulkinnat olla, lähteestä riippuen hyvinkin ristiriitaisia. Maalaisjärkeä ja omaa intuitiota tietenkin sopii, ja on hyväkin, aina käyttää ;)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olemme ennustaneet kupeista uuden vuoden yönä niin kauan kuin muistan. Joskus olen vienyt sen mukanani vieraisiinkin, mutta vain jos siihen ovat kaikki tietyllä mielellä mukaan lähteneet. Hauskanpidon lisäksi se kirvoitaa keskusteluja ym. ja tuo muita energioita mukanaan. Olen käyttänyt milloin mitäkin kupin alla. Paras muisto on vuosien takaa, jolloin kupin nosti nuori nainen ja alta paljastui vauvan tutti, Se ei sopinut hänen tilanteeseensa sitten millään. Myöhemmin paljastui hän olikin silloin ollut tietämättään aivan raskauden alussa... ja sai 9 kk kuluttua pojan ja on vielä monia muita paljon hyytävämpiä juttuja. Joten suhtautukaa kunnioituksella, t. Kokko

Aconitum kirjoitti...

Kiitos, Kokko, mukava kuulla että muissakin perheissä wanhat tavat ovat yhä voimissaan :)
Todellakin, tekstistä jäi mainitsematta, että samoja ennustuksia/esineitä ei tarvitse orjallisesti noudattaa vuodesta toiseen, vaan ennustukset ja esineet voidaan valita aina mielen mukaan. Lisään siis pätkän tuonne tekstiin.