tiistai 19. heinäkuuta 2011

Karee-raisu

Noidankodon keittiössä valmistui taas vegeversio vanhoista klassikoista.. tällä kertaa herkuttelimme japanilaisen karee-raisun vegemuunnoksella. Herkullista:

n.300g Kuutioitua seitania
2 Keskikokoista sipulia
1 Pienehkö bataatti
2 Keskikokoista perunaa
1 Porkkana
1 Sellerinvarsi
n. 7 dl Vettä
2 Palaa japanilaista curry-rouxia
1-2 rkl Tummaa soijakastiketta
Soijakastiketta
Öljyä paistamiseen

-Kuori ja viipaloi sipuli
-Kuori ja perkaa kasvikset, leikkaa suupaloiksi
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista seitaniin hieman väriä. Nostele sivuun lautaselle
-Lisää pannulle tarvittaessa öljyä, ja ruskista sipulit. Lisää loput kasvikset, ja paista hetki
-Kaada pannulle vesi, ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ja bataatit ovat vähän pehmenneet (niiden ei tarvitse kiehua muusiksi)
-Lisää seitan takaisin pannulle ja sekoita hyvin
-Lisää curry-roux palat pannulle, ja sekoittele kunnes ne liukenevat. Lisää tummaa soijaa värin vuoksi ja maista suola. Mausta tarvittaessa tavallisella soijalla
-Tarjoile keitetyn riisin kera samalta lautaselta. Perinteisesti karee-raisu syödään lusikalla, mutta voit hyvin käyttää haarukkaa tai puikkoja.

*Curry-roux on japanilainen currymauste, jota myydään monissa aasialaisia elintarvikkeita myyvissä kaupoissa vähän suklaalevyä muistuttavissa pötköissä joista annospaloja voi murtaa irti. Tunnetuin merkki lienee S&B:n Golden Curry. Japanilaiset curryt eivät ole samalla tavalla tulisia kuin intialaiset tai thaimaalaiset, joten hoteinkaan curry-roux tuskin polttaa suuta. Lisää kuitenkin rohkeasti chiliä jos kaipaat mausteisempaa currya;)

(Golden Curry -merkin Curryroux/Hot -pakkaus joka sisältää 2x4 palaa. Lautasella yksi annospala, eli1/4 puolikkaasta pakkauksesta.)

Karee-raisu on alkujaan länsimaista perua, mutta vakiintunut Japanissa nopeasti suosituksi annokseksi. Alkuperäiseen keree-raisuun tulee usein kanaa tai nautaa, mutta vegeversio toimii myös hyvin, eikä tarvitse kuollutta eläintä maistuakseen herkulliselta. Seitanin sijaan voit kokeilla tässä esim. Esikäsiteltyä tofua tai soijasuikaleita tai -paloja. Voit lisätä tai jättää pois vihanneksia maun mukaan, esim. paprikaa, tai tomaattia kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja: