keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Karee-raisu Kasvissyöjille

Noidankodon keittiössä valmistui taas vegeversio vanhoista klassikoista.. tällä kertaa herkuttelimme japanilaisen karee-raisun vegemuunnoksella. Herkullista:

n.300g Kuutioitua seitania
2 Keskikokoista sipulia
1 Pienehkö bataatti
2 Keskikokoista perunaa
1 Porkkana
1 Sellerinvarsi
n. 7 dl Vettä
2 Palaa japanilaista curry-rouxia
1-2 rkl Tummaa soijakastiketta
Soijakastiketta
Öljyä paistamiseen

-Kuori ja viipaloi sipuli
-Kuori ja perkaa kasvikset, leikkaa suupaloiksi
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista seitaniin hieman väriä. Nostele sivuun lautaselle
-Lisää pannulle tarvittaessa öljyä, ja ruskista sipulit. Lisää loput kasvikset, ja paista hetki
-Kaada pannulle vesi, ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ja bataatit ovat vähän pehmenneet (niiden ei tarvitse kiehua muusiksi)
-Lisää seitan takaisin pannulle ja sekoita hyvin
-Lisää curry-roux palat pannulle, ja sekoittele kunnes ne liukenevat. Lisää tummaa soijaa värin vuoksi ja maista suola. Mausta tarvittaessa tavallisella soijalla
-Tarjoile keitetyn riisin kera samalta lautaselta. Perinteisesti karee-raisu syödään lusikalla, mutta voit hyvin käyttää haarukkaa tai puikkoja.

*Karee-raisu on alkujaan länsimaista perua, mutta vakiintunut Japanissa nopeasti suosituksi annokseksi. Alkuperäiseen keree-raisuun tulee usein kanaa tai nautaa, mutta vegeversio toimii myös hyvin, eikä tarvitse kuollutta eläintä maistuakseen herkulliselta. Voit lisätä tai jättää pois vihanneksia maun mukaan, esim. paprikaa, tai tomaattia kannattaa kokeilla.
Curry-roux on japanilainen currymauste, jota myydään monissa aasialaisia elintarvikkeita myyvissä kaupoissa vähän suklaalevyä muistuttavissa pötköissä joista annospaloja voi murtaa irti. Tunnetuin merkki lienee S&;B:n Golden Curry. Japanilaiset curryt eivät ole samalla tavalla tulisia kuin intialaiset tai thaimaalaiset, joten hoteinkaan curry-roux tuskin polttaa suuta. Lisää kuitenkin rohkeasti chiliä jos kaipaat mausteisempaa currya :)

Ei kommentteja: