perjantai 14. lokakuuta 2011

Xihu Cu Doufu

Tämä perinteinen kiinalainen ruoka valmistetaan alkujaan kalasta, mutta taipuu Noidankodon keittiössä herkulliseksi tofuversioksi :)

3-500g Kiinteää tofua

Keitinliemi:
4 dl Vettä
4-5 Viipaletta tuoretta inkivääriä
1 Kevätsipuli varsineen
1 Viipaloitu valkosipulinkynsi
1 tl Suolaa
Ripaus valkopippuria

-Esikäsittele tofu, ja leikkaa se sopiviksi pihveiksi kiehautusta vaille
-Mittaa vesi laakealle pannulle (wokki on hyvä tähän)
-Hienonna kevätsipuli ja lisää se muiden ainesten kanssa veteen. Kuumenna kiehuvaksi
-Lisää tofut liemeen ja keittele 3-5 minuuttia
-Nosta tofut varovasti liemestä isolla lastalla, tai reikäkauhalla, etteivät ne murene, kuivaa palat ja aseta tarjoiluvadille. Pidä lämpimänä

Kastike:
1 1/2 dl Wakame-levän liotusvettä
4 Viipaletta inkivääriä
1 Pieni, viipaloitu valkosipulinkynsi
1 Pieni tähtianis
1-2 rkl Fariinisokeria tai ruskeaa sokeria
2-3 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
1 rkl Soijaa

-Kiehauta kastikeainekset miedolla lämmöllä, ja sekoittele kunnes sokeri sulaa
-Maista. Jos haluat makeampaa kastiketta, lisää hieman sokeria. Jos happamampaa, lisää etikkaa. Jos kastike kaipaa suolaa, lisää soijaa
-Lopuksi poista inkivääri, valkosipuli ja tähtianis, ja suurusta kastike:
 
Suurustukseen:
2 rkl Kylmää vettä
2 rkl Maissitärkkelysjauhoa
-Sekoita ainekset, lisää kastikkeeseen koko ajan sekoitellen
-Kastike on valmista kun se on tasaista ja sakeahkoa (kuitenkin vähän löysempää kuin siirappi).

-Kaada valmis kastike tarjoiluastiaan kalojen päälle, ja tarjoile tuoreeltaan keitetyn riisin, tuoreen kevätsipulin ja suunmukaisten lisukkeiden kera.

*Tämä aromaattinen, hapanimelä ruokalaji tunnetaan alkuperäisellä nimellään Xi Hu Cu Yu eli "Länsijärven Etikkakala". Ruoka on alkujaan kotoisin Hangzhoun provinssista, ja sillä on kaksi syntytarinaa. Yksi tarina kertoo kuinka kalastaja vaimoineen asui lähellä länsijärveä, ja sairastui eräänä päivänä. Kalastajan käly pyydysti järvestä kalan, ja valmisti siitä aterian kalastajalle, joka alkoikin syötyään parantua.
Toisen tarinan mukaan kalastajaveljekset kalastivat järvellä yhdessä, kun ahne sotaherra Zhou iski silmänsä vanhemman veljen vaimoon. Sotaherra murhasi vanhemman veljen, ja lavasti nuoremman syylliseksi. Vaimo kehotti nuorempaa veljeä pakenemaan, ja valmisti viimeiseksi ateriaksi järvestä pyydettyä karppia makeassa etikkakastikkeessa, muistuttamaan elämän suloisuudesta ja katkeruudesta. Myös vaimo pakeni taholleen, kun ei halunnut sotaherran rouvaksi. Nuorempi veli liittyi armeijaan, ja yleni korkeaan virkaan, minkä ansiosta hän saattoi myöhemmin kostaa sydämettömälle Zhoulle. Sattuman oikusta nuorempi veli myöhemmin söi juhlissa kalaruokaa ja tunnisti reseptin. Näin hän löysi uudelleen kohtaloaan paenneen vaimon, joka työskenteli keittiöapulaisena ja jonka ei tarvitsisi enää piileskellä sotaherralta.
Xi Hu Cu Yu:n kerrotaan kuuluneen myös Quing-dynastian keisari Kangxi:n lempiruokiin.

Ei kommentteja: