keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Uramaki

Uramaki ei ole niin vaikea valmistaa kuin voisi ensi alkuun kuvitella, vaikka sama pätee Uramakiin kuin muihinkin ruokiin; Harjoitus tekee mestarin.
 
Tarvitaan:
Japanilaisittain keitettyä riisiä
Etikkaseos riisille
Desi tai Pari paahdettuja seesaminsiemeniä
Norileväarkkeja
Sopivia täytteitä
Sushimaton
Näppikipon kylmää vettä
Elmu-kelmua tai muovipussin
Terävän leikkuuveitsen

Lisäksi:
Garia
Wasabia

-Laita paahdetut seesaminsiemenet laakealle lautaselle odottamaan

-Aloita käärimällä sushimattosi kelmuun tai pussiin:

-Aseta sushimatolle noriarkki karhea puoli ylöspäin, niin että viivat ovat pystysuoraan
-Levitä kerros riisiä norin päälle. Jos kastat käsiä kylmään veteen, ja levität käsin, saat tasaisemman tuloksen:

-Ota levämattoa kulmista kiinni, ja kaada se ympäri nopeasti ja varovasti ettei levä repeydy
-Valitse pari-kolme täytettä per rulla. Itse käytin tuorekurkkua ja pikaisesti kiehautettua porkkanaa. Asettele täytteet leväarkin alalaitaan, ja aloita rullailu

-Purista rulla tasaiseksi ja napakaksi
-Avaa sushimatto, ja nosta valmis rulla seesaminsiemeniin, ja pyörittele, että siemenet tarttuvat tasaisesti rullaan:

-Kostuta leikkuuveitsen terä, ja viipaloi sushi sopiviksi paloiksi.
-Tarjoile lisukkeena Garia ja wasabia.

Tällä kertaa valmistui aterialle vähän isompia Uramakeja, ja leikkasin rullan vain kuuteen osaan (2 annosta). Mikäli haluat pienempiä makeja esim. illanistujaisiin, leikkaa noriarkki puoliksi, ja käytä näin syntyneitä, kapeampia noriarkkeja. Leikkaa ohuemmat rullat seitsemään- tai kahdeksaan palaan.

*Uramaki on monille tuttu nurinkurinen sushilaji, jossa riisi on levän päällä. Joskus tällaisia susheja kutsutaan virheellisesti California-makeiksi, tai California-rullaksi, vaikka aito California-maki vaatii täytteeseensä avokadoa. Uramaki keksittiin kun amerikkalaiset sushinystävät vieroksuivat merilevän suutuntumaa. Kekseliäs kokki keikautti makin ympäri, ja uusi klasikko oli syntynyt. Uramaki voidaan päällystää myös muilla siemenillä, tai vaikka kalanmädillä, etenkin jos täytteenä on rapua tai muita mereneläviä. Uramaki tunnetaan myös Kawarisushina (joka tarkoittaa vaihdossushia).

Uramakista on olemassa myös salaatilla, mädillä tai avokadolla, tms. katettu versio, jossa lisätäytteet ovat uramakin päällä. Tällaisen sushin nimi on "Dragon roll", eli Lohikäärmerulla.

Uramaki syödään tavallisesti puikoilla, mutta sen kanssa tarjotaan harvoin soijaa, sillä uramaki hajoaa helposti dippikippoon.

Ei kommentteja: