perjantai 27. joulukuuta 2013

Rääppäislaatikko

Talvipäivän ja joulun, -samoin kuin muidenkin juhlapäivien ruokien tähteistä valmistuu vielä maukasta ruokaa :)

Ruoan rungoksi tarvitaan:
(Valitse seuraavista sopivin, eli se, mitä sattuu olemaan käsillä)
Keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai vaikka kasvislaatikon jämät
Riisi- tai spelttipuuron tähteet
Keitettyä pastaa, riisiä tai couscousia
 
Kastikkeeseen tarvitaan:
Sekasyöjille lihaa, esim. poronkäristyksen, paistin, kinkun, tai lihakastikkeen jämät
Kasvissyöjille ja vegaaneille vegejä, esim. Seitania, tofua, vegeleikettä tai -pihviä, tai liotettua tofunnahkaa.
Kasviksia (jos löytyy,). esim. keitettyjen lisukekasvisten rippeitä, paistetut sipulit, vihannespussi pakastimesta, porkkana tai pari jääkaapista, tms. Yhdistele vapaasti
Juustoa tai juustoketta, esim. sulate-, rae-, tai tuorejuuston tai juustokkeen jämät
Vettä tai kasvis, tms. -lientä, kermaa/kasvikermaa, ja/tai kastikkeen jämät (kannattaa jatkaa vedellä)
Mausteita, esim. valkosipulia, chilikastiketta, suolaa ja pippuria, tai vaikka tuoreyrttejä, vähän saatavuuden mukaan
Muita herkkuja maun (ja saatavuuden) mukaan, kuten vaikka, sinappia, ketsuppia, suolakurkkua, etikkapunajuurta, hillosipulia, pakastepinaattia, rouhittuja pähkinöitä, herneitä, maissia, sienisalaattia, tms.

(Rääppäiskastike mieheni rääppäislaatikkoon poronkäristyksestä, pekonista, makeasta paistetusta sipulista ja kermasta. Lisänä sulatejuustoa, pakastepinaattia, persiljaa ja valkosipulia)

Lisäksi:
Juusto-, tai juustokeraastetta, Juustokekuoruketta tai korppujauhoa kuorrutukseen. Raasta vaikka juustonkannikat jääkaapista
Voita, margariinia tai öljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

-Laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Jos käytät keitinperunoita, viipaloi/kuutioi/raasta/muhenna ne haluamallasi tavalla vuokaan sopiviksi
-Leikkaa lihat tai vegeprotskut suupaloiksi ja lämmitä/paista pannulla rasvassa.
-Lisää kasvikset, ja hieman nestettä. Jos käytät kastikkeen tähteet, lisää ne nyt samalla ja notkista vedellä tai liemellä
-Lisää sulate- tai tuorejuustoa/juustoketta, kermaa tai kasvikermaa, sekoita kunnes juusto/juustoke sulaa ja mausta kastike sopivaksi

(Rääppäislaatikko pastarungolla. Kuorrutuksessa Emmental- ja Kuusamoraastetta)

-Voitele sopivan kokoinen uunivuoka voilla tai margariinilla ja jaa perunat/perunamuusi, puuro tai pasta, tms. kahteen annokseen, ja levitä toinen vuoan pohjalle
-Kaada päälle juuri kokkaamasi kastike, ja lisukkeita (kuten kasviksia, yrttejä, pähkinärouhetta, juustoketta), jos haluat
-Peitä toisella annoksella muusia, puuroa tai pastaa tms.
-Kuorruta juustoraasteella, juustokekuorrukkeella tai korppujauholla, ja laita vuoka uuniin
-Paista 200'C asteessa n. puolisen tuntia, kunnes kuorrutus saa väriä
-Tarjoile esim. ruisleivän kera.

(Uunista otettu, valmis rääppäislaatikko)

*Ole varovainen suolan ja mausteiden kanssa, monet valmiista ruoantähteistä on kuitenkin jo kertaalleen maustettu. Ei oikeastaan ole väliä mitä laatikkoosi laitat, voit hyvin jatkaa juhlatähteitä pakasteilla tai eineksillä, kastikkeiden ja juustojen jämillä, tai mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Valitse pari-kolme maustetta ja pari-kolme höystettä, jottei kastikkeesta tule makujen sekamelskaa.
Mikäli käytämäsi tähdekastike jää ohennuksen jälkeen liruksi, suurusta sitä hieman vesi-vehnäjauhoseoksella (1 dl kylmää vettä, 2-3 rkl vehnäjauhoja). Käytä vain tarvittava määrä suuruksesta.

Ei kommentteja: