maanantai 8. huhtikuuta 2013

Lehtikuusi (Larix)

Lehtikuusi kuuluu havupuihin, vaikka sillä onkin eräs muista poikkeava ominaisuus; Sen neulaset ovat hyvin pehmeitä, ja puu kellastuttaa ja pudottaa neulasensa eli lehtensä talveksi. Lehtikuusia on monta lajia, ja puu on sukua mm. männyille. Lehtikuusi kasvattaa myös pyöreähkojä käpyjä, jotka muiden havupuiden tuotoksista poiketen kasvavat oksien kärjissä ylöspäin osoittaen.

(Kuva: Wikipedia)

Lehtikuusta käytetään paljon veneteollisuudessa, sillä lehtikuusen puuaines on kovaa, sitkeää ja vedenkestävää. Lääketiede käyttää erilaisia lehtikuusia vähän kaikenlaisiin vaivoihin. Lehtikuusesta käytetään pääasiassa parkkia, mahlaa ja pihkaa, joita käytetään nykyään mm. ruoansulatusta edistävissä tuotteissa, laksatiiveissa ja närästyslääkkeissä. Ennen wanhaan lehtikuusista valmistetuilla öljyillä ja tipoilla on häädetty sisäloisia, hoidettu veristä ripulia, munuaisvaivoja, sappikiviä ja hiertymiä, rupia sekä savipuolta. Lehtikuusen sitkeää mahlaa on pureskeltu purukumin tavoin, ja neulasia on säilötty hiostamalla talven varalle. Hiostettuja neulasia on käytetty mm. salaateissa.

Lehtikuusi on maskuliininen, tulen ja maan elementteihin ja Merkurius-planeettaan yhdistetty puu. Lehtikuuseen yhdistetyt jumaluudet olivat viisaita ja ylhäisiä luoja- ja ylijumalia, kuten Ipmil, Odin, Karhu, Veles, Perun ja Wotan. Lehtikuusi on yksi shamaanien pyhistä puista. Saamelaisten ja Siperian kansojen tarinoissa Tuuru; mytologinen Maailmanpuu, on Lehtikuusi, toisin kuin suomalainen Tammi tai Skandinaavinen Saarnipuu. Symbolisesti lehtikuusen latva ulottui taivaisiin, jumalten sijoille. Shamaanin kodassa oli usein keskuspuuna Tuurua symboloiva salko, jota pitkin sielu matkusti henkien maailmaan tietäjän langettua loveen. Shamaanirummun kehikko saattoi myös hyvin olla lehtikuusesta tehty ja tavallaan edusti tuuru-puuta.

(Lehtikuusen neulaset eivät pistele, vaan tuntuvat lehtevän pehmoisille)

Maagisesti Lehtikuusi muistuttaa hieman kuusta. Lehtikuusen sanotaan vastustavan lumousta kuin lumousta, sillä se auttaa näkemään valheen taakse. Lehtipuisen taikasauvan mainitaan laajentavan käsityskykyä ja parantavan toista näköä. Ennen wanhaan äidit ovat laittaneet lehtikuusta lasten kauloille, koruna tai pantana, jotta Paholainen tai muut pahantahtoiset olennot eivät veisi tai vahingoittaisi lapsia. Lehtikuuset ovat olleet myös suosittuja pihapuita, sillä Lehtikuusi suojelee tilusta, taloa ja sen asukkaita niin pahalaisilta, noidilta kuin varkailtakin.

Viktoriaanisena aikana suositussa, rakastavaisten ja ystävien keskeisessä salakielessä; Kukkien kielessä Lehtikuusen oksa ikkunalla merkitsi "Tiedän että haluat antaa minulle kaikkesi". Lehtikuusi sopii hyvin suojelevaan ja karkottavan magiaan, ja esimerkiksi suitsukkeena sen kaarnan on uskottu häätävän tehokkaasti pahoja henkiä.

(Helsingin Vallilassa Drive-in Hesburgerin kulmilla kasvaa muutamia komeita lehtikuusia. Kuvan katuvalo toimii hyvänä kokovertailukohteena.)

Kotikosmeettisia ominaisuuksia lehtikuusella ei juuri ole. Pihkaa on käytetty jonkin verran ihonhoitoon, lähinnä raapeumien hoidossa ja ryppyjä vastaan. Pihkan mainitaan myös suojaavan hipiää pakkaselta.

Maineestaan huolimatta Lehtikuusi soveltuu huonosti kotiapteekkiin, sillä lajeja on useita ja kulloisenkin vaivan lääkintään sopivat eri lehtikuuset olisi syytä tuntea hyvin. Lähinnä lehtikuusta suositellaankin vain ulkoiseen käyttöön. Lehtikuusihauteella on entisaikaan mm. hoidettu haavoja ja raapeumia, ja lehtikuusen on myös uskottu karkottavan ei-toivottuja ötökäitä kotoa.

(Nuorien lehtikuusten rungoissa kasvaa usein neulastupsuja)

Huom: Lehtikuuset eivät varsinaisesti ole myrkyllisiä, mutta eri lajit sisältävät vaikuttavia aineita eri määriä. Osa lajeista on haitallisempia kuin toiset ja voivat aiheuttaa mm. ihoärsytystä ja pahoinvointia. Älä siis käytä lehtikuusta sisäisesti. Lehtikuusi voi myös aiheuttaa oireita siitepölyallergikoille.

Uskomuksia:
-Lehtikuusi unessa voi olla viesti esi-isiltä ja edesmenneiltä sukulaisilta. Lehtikuusen kävyt unessa enteilevät usein rakkautta.
-Suukota lehtikuusen käpyä huultesi tasolla olevassa oksassa ja ajattele sydämesi valittua saadaksesi rakkautesi kohteen huomaamaan sinut. Jos käpy putoaa suukosta, hän ei rakasta sinua ja tuhlaat vain aikaasi
-Lehtikuusiamuletti suojelee pahaa silmää ja lumouksia vastaan.
-Eläintoteemia tai sisäistä eläintä on paras kuulostella lehtikuusimetsikössä.
-Lenkiksi taivutetun lehtikuusen oksan läpi näki salattuja asioita.

Ei kommentteja: