tiistai 14. heinäkuuta 2009

Mapo Doufu

4-500g Maustamatonta, kiinteää tofua
150-200g Vegefärssiä
2-3 Vartta kevätsipulia
1 Pieni keltasipuli
3 Valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
2-3 rkl Douban Jiang/djang Chilipapukastiketta
1 tl Setsuaninpippuria
Tilkka soijakastiketta
4 dl Vettä tai kasvislientä
Sokeria
Öljyä paistamiseen

Suurus:
1/2 dl Kylmää vettä
1 rkl Maissitärkkelystä
-Sekoita keskenään

-Huuhtele, valuta ja kuivaa tofu. Leikkaa kuutioiksi
-Hienonna sipuli ja kevätsipuli erikseen. Hienonna kevätsipuli
-Rouhi pippurit morttelissa
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja kuullota siinä hetki pippuria, inkivääriä ja valkosipulia kunnes seos alkaa tuoksua
-Lisää hienonnettu keltasipuli, ja kuullottele kunnes sipuli alkaa muuttua läpikuultavaksi
-Lisää chilipaputahna, ja paista sekoitellen kunnes seos alkaa tuoksua. Sekoita joukkoon tilkka soijaa ja sokeri
-Lisää pannulle vegefärssi, ja kaada pannulle vesi tai liemi, hauduttele sekoitellen kunnes vegefärssi ei enää turpoa, mutta seos on silti mehevää (lisää tarvittaessa vettä tai lientä)
-Sekoita joukkoon tofut, ja hauduttele hetki niin, että tofu sekoittuu hyvin kastikkeeseen ja kastikkeen koostumus ei ole liian vetinen (Lisää vettä tai lientä mikäli seos on kovin kuivakkaa)
-Hauduttele seos sopivaksi, käännä levy pois päältä, tarkista suola, ja lisää tarvittaessa
-Lopuksi lisää kevätsipuli, ja suurus, sekoita hyvin, ja anna ruoan hautua jälkilämmössään kunnes poreilu lakkaa
-Tarjoile keitetyn riisin kera.

*Tämä aromaattinen tofuherkku on kotoisin Sichuanin maakunnasta, ja ruoan nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna "Vanhan, arpikasvoisen rouvan tofu". Sen kerrotaan saaneen nimensä naispuolisen ravintolanpitäjän mukaan, joka ensimmäisen kerran keksi hauduttaa tofua ja kasviksia chilitahnassa :)
Myöhemmin joku keksi lisätä hienonnettua lihaa, ja nykyiseltään tunnetuin versio oli syntynyt.
Mapo Doufu on silti edelleen yksi tunnetuimmista kiinalaista tofuruoista, ja siitä on aikojen kuluessa versonut paljon erilaisia versioita. Ruokaan saatetaan, keittiöstä riippuen, lisätä esim. sieniä, fermentoituja mustapapuja, vesikastanjoita, minimaissia, tomaattia, porkkanaa, pähkinöitä ja/tai paprikaa, jolloin ruoka muistuttaa enemmän alkuperäisversiotaan. Jos siis haluat autenttisempaa Mapo Doufua, lisää ruokaan vähän sopiviksi pilkottuja/hienonnettuja kasviksia samaan aikaan chilitahnan kanssa, ja hauduttele niitä hetki tilkassa lientä tai vettä ennen färssin ja tofun lisäämistä.

Ei kommentteja: