maanantai 20. joulukuuta 2010

Perinteiset pasteijat

Omiin Talvipäivän perinteisiini on kuulunut leipoa tällaisia, ihania pasteijoita:

1 Paketti valmista voi-, tai Lehtitaikinaa
1 Kippoon vatkattu kananmuna
Näppikippo kylmää vettä
Pullasuti

Riisi:
3 1/2 dl Puuroriisiä
8 dl Kasvislientä

-Mittaa kattilaan vesi, ja kiehauta. Lisää riisi ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää tarvittaessa vettä

Lihatäyte:
400g Jauhelihaa
2 Keskikokoista sipulia
2-4 Valkosipulinkynttä
1 tl Kuivattua timjamia
1/2 tl Kuivattua meiramia
1/2 tl Maustepippuria
Suolaa ja pippuria
2 Kananmunaa

-Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet
-Paista jauheliha kypsäksi mielellään teflonpannulla, näin rasvaa ei erikseen tarvitse lisätä ja täytteestä tulee kiinteämpi
-Kun rasva alkaa irrota lihasta, lisää sipuli ja valkosipuli, mausta suolalla ja mausteilla maun mukaiseksi
-Sekoita riisi ja lihaseos, jäähdytä
-Lopuksi sekoita joukkoon raa'at kananmunat

(Lihatäyte pannulla)

Peruna-juustoketäyte vegeille:
4 Perunaa
1 Iso sipuli
2 Valkosipulinkynttä
1/2 tl Kuivattua timjamia
1/2 tl Kuivattua meiramia
Suolaa ja pippuria
2 rkl Vegaanista tuorejuustoa (esim. Tofutti)
Vajaa 1 dl Suumukaista juustokeraastetta
Tilkka öljyä

-Keitä perunat kypsiksi. Kuori perunat, ja muussaa haarukalla tasaiseksi massaksi. Sattumat eivät haittaa
-Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet
-Kuumenna öljy pannulla, ja kuullota siinä sipulia ja valkosipulia kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi
-Valuta öljy pois
-Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita sipuliseos perunoiden joukkoon
-Lisää loput mausteet, ja juustokkeet, ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa tilkka vettä notkistukseksi

*Annetut määrät tässä perunaohjeessa on tarkoitettu sekoitettavaksi annettuun riisiannokseen. Jos käytät perunatäytettä sellaisenaan, kannattaa määrät siis tuplata. Erilaisia variaatioita täytteistä saat lisäämällä mukaan jotain erilaista maustetta, kuten esim. paprikajauhetta, neilikka, kuivattua salviaa, tomaattipyreetä tai dijonin sinappia. Kasvissyöjät voivat myös hyvin tuossa ensimmäisessä reseptissä korvata jauhelihan myös vegefärssillä. Lihattomiin täytteisiin voi myös lisätä juustoketta tai vihanneksia maun mukaan. Vegaanit voivat samassa korvata kananmunat 2 rkl maissitärkelys-, tai perunajauhoa ja reilu 1/2 dl vettä -seoksella.

Pasteijoiden leipominen:

-Kaulitse taikina jauhotetulla leivinpöydällä litteäksi, n. 1/2 sentin vahvuisiksi levyiksi ja paina pyöreällä muotilla keskeltä ympyrä. Nosta taikinanreunat sivuun ja nostele valmiit taikinakuviot leivinpaperille odottamaan
-Leivo taikinanreunat taas levyksi, jne.
-Laita jokaisen taikinakuvion keskelle n.2 rkl täytettä
-Sipaise puolet reunasta veteen kastetulla sormenpäällä, taita puolikuun muotoon, ja rypytä tiukasti kiinni. Asettele pasteijat leivinpellille.
-Yhden pellillisen valmistuttua voitele valmiit pasteijat kananmunalla, töki muutama reikä pasteijankuoreen (vaikka haarukalla) ja paista 225'C -asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes pasteijat saavat kauniin, kullanruskean sävyn
-Valmista sillä välin seuraava pellillinen, ja niin edelleen

Vegaaneille:
Voitele pasteijat öljyllä, kevyesti suolatulla vedellä, tai kikhernepurkin liemellä.

*Voit muunnella täytevaihtoehtojen maustevalikoimaa mielesi mukaan, mutta pysy kohtuudessa, onhan ruoan hyvä maistua muultakin kuin pelkiltä mausteilta. Muotiksi tähän sopii halkaisijaltaan n. 15 cm:n levyinen muotti. Mikäli et omista sopivaa valmismuottia, improvisoi; Itse käytin tähän(kin) punaisen Dronnigholm-hillopönikän muovikantta.

Ei kommentteja: