tiistai 13. huhtikuuta 2010

Huntun Tang

Perinteinen, kiinalainen nyyttikeitto lämmittää keväisinkin :)

Taikina:
n.3 dl Vehnäjauhoja
1/2 tl Suolaa
2 rkl Maissitärkkelystä
Loraus kuumaa vettä

-Sekoita ainekset kiinteäksi, pehmeäksi taikinaksi. Taikina on sopivaa kun se ei tartu käsiin eikä kulhon reunoihin, mutta tuntuu silti hieman tahmealta
-Jauhota pinnalta kevyesti, kietaise taikina muovipussiin ja laita jääkaappiin n.tunnin ajaksi
-Kauli taikinasta pitkä, ohut, suorakaiteen muotoinen levy, ja ja leikkaa se n. 20 kpl tasakokoisiksi, n.11x11 cm:n neliöiksi, ja peitä kevyesti kostutetulla serlapaperilla tai pyyhkeellä odottamaan.

Täyte:
100g Kiinankaalia
1 Porkkana
2 Kuivattua siitakesientä
2 Salaattisipulinvartta
n.2 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
3-5 Valkosipulinkynttä
1-2 rkl Maissitärkkelysjauhoa
vajaa 1 tl Suolaa
2 rlk Soijakastiketta
1 rkl Seesamöljyä
Mustapippuria myllystä

-Laita sienet likoamaan, mielellään kylmään veteen jääkaappiin jo edellisenä päivänä
-Suikaloi ja itketä kiinankaali, kuori porkkana
-Hienonna porkkana, lionneet sienet, salaattisipulit ja valkosipulinkynnet
-Sekoita kaikki ainekset kulhossa
-Annostele kunkin taikinalevyn keskelle 1 rkl täytettä, ja taita levy kiinni kulmasta kulmaan jolloin saat kolmion
-Nosta taikinakolmio käteesi, ja paina levyn keskeltä varovasti kämmenkupillasi jotta ilma pääsee ulos nyytistä, ja taita reunat napakoille laskoksille reunoista keskelle päin. Käytä apuna vesitilkkaa jos taikina tuntuu kuivalle eikä sauma pidä
-Laita valmiit wontonit sivuun ja valmista samoin loputkin taikinaneliöt

Lisäksi:
Seesamöljyä
Hienonnettua salaattisipulia
Suolaa tarvittaessa
Keitettyä riisiä

-Kiehauta kattilassa tai wokissa vettä, ja mausta kevyesti suolalla
-Laita veteen 5-9 nyyttiä kerrallaan, kattilan/wokin koosta riippuen, ja keitä miedolla lämmöllä n.10 min per satsi
-Nostele valmiit nyytit lautaselle tms. vadille odottamaan
-Kokoa keito annoskulhoihin: Laita kulhoon pari kauhallista wontonien keittovettä, ripaus suolaa (tarvittaessa), ja loraus seesamöljyä. Lisää muutama taikinanyytti ja koristele annos hienonnetulla salaattisipulilla
-Tarjoile lisukkeena keitettyä riisiä.

*Tämä ihana soppa tunnetaan tutummin nimellä Won-ton keitto.
Aasialaisia elintarvikkeita myyskentelevien liikkeiden pakastealtaista kiireinen tai laiska voi löytää kätevästi valmiita won-ton kuoria (eng. wonton skins). Ota kuoret sulamaan n.varttia ennen kuin aloitat ruokavalmistelut, ja irrota taikinalevyjä toisistaan sitä mukaa kun täytät won-toneja. Ylimääräiset taikinalevyt voi uudelleen pakastaa seuraavaa käyttökertaa varten.
Btw, sienten liotusvettä ei tarvitse heittää pois, vaan voit hyvin käyttää sitä keitinliemen jatkeena.

Ei kommentteja: