Yksi "kotikemikalioni" vakiovarusteista ovat eteeriset öljyt, joita olen käyttänyt vähän kaikkeen, kynttilöistä kosmetiikkaan. Haluan tässä kertoa eteerisistä öljyistä yleisesti.
Mitä eteeriset öljyt ovat?
Eteeriset öljyt ovat kasvien tuottamia tai erittämiä haihtuvia tuoksuöljyjä, joita erotetaan höyrytislaamalla kustakin kasvinosasta, kuten kukista, lehdistä, juurista, tai jopa hartsista. Eteeriset öljyt ovat siis ikäänkuin tiivistettä/ydinmehua kyseessä olevasta kasvista, ja ovat näin ollen hyvinkin vahvoja. Vaikka eteerisen öljyn koostumus onkin kevyen öljymäinen ja haihtuva, se ei ole vesiliukoinen. Eteerisiä öljyjä voidaan kotioloissa laimentaa esim. muihin kasviöljyihin, maitoon, tai alkoholiin.
Eteeriset öljyt voidaan oikeastaan jakaa kahteen "pääryhmään"; raakoihin ja laimennettuihin. Raakaöljy, eli "aito" eteerinen öljy valmistetaan vain yhdestä kasvista tai sen osasta, eikä siihen ole lisätty mitään kemiallisia, tms. aineita. Laimennettu öljy taas on nimensä mukaisesti laimennettua, ja sitä voi periaatteessa käyttää suoraan vaikka iholle. Itse suosin raakaöljyjä kotikosmetiikassa, ja laimennettuja tuoksulampuissa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen lisätessäsi öljyjä tuoksulamppuun, sillä eteeriset
öljyt voivat olla tujuja. Siksi laimennetut öljyt ovat parempia
tuoksulamppuihin ja kynttilöihin.
Suurin raakaöljyn ja laimennetun välillä taitaa olla etteivät laimennetut öljyt liukene enää muihin öljyihin tai alkoholiin, kun taas raakaeteeriset liukenevat.
Öljyjen hankkiminen?
Hyvänä
öljyvarastona pitäisin, sanotaanko viittä, kattavana n. kymmentä eri öljyä.
Et oikeastaan tarvitse kuin pari perustuoksua (kirpeä ja makea/kukka ja
hedelmä), pari rohdosta (ulkoiseen käyttöön ja lamppuun), sekä yhden
yleisöljyn. Oma yleisöljyni on sitruuna, jota laitan aina pari tippaa jopa lattianpesuveteen.
Rohdoksien ja tuoksujen ero on silti paikka paikoin
hiuksenhieno, esim. laventeli on monien mielestä vain tuoksu, minulle se
on mm. unentuloa helpottava rohdos, jota käytetään pääasiassa tuoksuna.
Limekin voi olla rohdos, vaikka sen käyttö onkin aika suppeaa;
pääasiassa se on piristävä tuoksu, mutta sen tuoksutus voi lievittää
migreeniä.
Omia öljyjä valitessa kannattaa tietenkin ensin ottaa huomioon omat allergiat ja yliherkkyydet. Jos olet allerginen vaikka sitruunalle, olet silloin allerginen myös eteeriselle sitruunaöljylle. Yleensä eteerinen öljy sisältävää enemmän allergisoivia aineita (allergeeneja) kuin itse kasvia, eli tiivistemuodossa, kuten öljykin. Monet öljyt ovat kuitenkin korvattavissa toisilla, esim. teepuuallergikko voi kokeilla rosmariiniöljyä.
On tärkeää valita öljyt käyttötarkoituksen mukaan; etsitkö öljyä rohdoksi kotiapteekkiin (kuten teepuu, kanelinlehti, virmajuuri..) vai tuoksuksi lamppuun (kukka- ja hedelmäöljyt). Etenkin hajuvesiä valmistettaessa, on hyvä olla tarkkana sekä yliherkkyyksien että allergioiden suhteen, sillä hajuvedessä eteeristä öljyä laimennetaan ja seosta pirskotetaan suoraan iholle.
Eteerisiä öljyjä ei myöskään kannata lotrata joka päivä joka paikkaan, sillä niiden jatkuva liikakäyttö voi aiheuttaa pidemmän päälle yliherkkyyksiä ja laukaista allergisen reaktion myös täysin terveessä ihmisessä.
Eteeristen öljyjen käyttö
Monia öljyjä voi käyttää samoin kuin vastaavaa yrttiä, jolloin monimutkaisilta yrtinkäsittelyvaiheilta vältytään. Sisäiseen käyttöön suosittelen kuitenkin ennemmin itse kasveja kuin niistä tislattuja öljyjä vaikka kuinka tekisi mieli terästää glögiä sitruunantuoksulla (lue eteenpäin).
Sekoittamalla muutaman pisaran lempeää tuoksuöljyä (esim verbenaa) kasviöljyyn (esim. oliiviöljyyn) saa jo hyvän perus-hierontaöljyn, jota voit muunnella mielesi mukaan. Sensuelleja tuoksuja lisäämällä (Ruusu, Neroli, Ylang Ylang..) saat eroottisen hierontaöljyn, ja piristäviä (Minttu, Patsuli, Sitruuna) lisäämällä virkistävän hierontaöljyn, jne..
Rohdosöljyjä (esim. kehäkukkaa tai teepuuta) voi samoin lisätä oliiviöljyyn ja/tai kookosrasvaan, ja näin syntyvää voidetta voi levittää hoidettavalle iholle. Mikäli hoidat laaja-alaista ihottumaa, sieni-infektioita tai tulehduksia, voidaan hoitavia öljyjä lisätä myös vaikkapa kylpyveteen.
Teepuu-, yms. vahvanhajuisista kasveista valmistetuilla eteerisillä öljyillä voi kasviöljyyn laimennettuna karkottaa iholta myös kiusallisia verenimijöitä, kuten hyttysiä, paarmoja ja punkkeja. Teepuuöljyllä voi lisäksi hoitaa niiden puremia. Flunssainen voi lisätä höyryhengitysveteensä pari tippaa kamomillaa tai laventelia. Erilaisia yrttiöljyjä voi lisätä myös hiushuuhde-veteen, ja näin hoitaa sekä kutreja että päänahkaa. Joitakin eteerisiä öljyjä voi laittaa suoraan hoidettavalle iholle, kuten teepuuöljyä ötökänpuremaan tai herpesrakkulaan topsipuikolla, tai sitruunaa kynsinauhoille.
Erilaiset jumalille tai henkiolennoille pyhitetyt kynttilät voi tehostaa hieromalla ne eteerisellä, tilanteeseen sopivalla öljyllä.
Siivouspäivänä Tolun tai mäntysuovan tuoksua voi taittaa eteerisillä hedelmä- tai kukkatuoksuilla, ja asuntoon tulee aivan uudenlaista raikkautta. Pesupähkinöitä käyttävät voivat huuhteluaineen sijasta raikastaa pyykin eteerisellä öljyllä ( 1/2 dl vodkaa+5 tippaa öljyä -seosta n.2rkl pesukoneen huuhteluainesäiliöön).
Tuoksulamppuun tulevan öljyveden suhde on yleensä 1 dl vettä, 5-10 tippaa öljyä tuoksun ja öljyn halutusta voimakkuudesta riippuen. Annosteluero kannattaa muistaa myös käyttötarkoituksessa; haluatko tuoksuttaa kämpän viemäritukoksen peittämiseksi vai hoitaa migreeniäsi (tai aiheuttaa sen).
Eteeristen öljyjen säilytyksestä
Öljyt myydään usein lasipullossa, jossa on muovikorkki. Pullo itsessään on tiivis, mutta öljy voi haihtua korkin läpi, ja varsinkin inkivääriöljyn korkki muuttuu tästä syystä tahmeaksi. Se on tavallaan hyvä juttu sillä se kertoo öljyn olevan puhdasta. Laimennetut öljyt eivät juuri haihdu. Korkki olisi hyvä suojata vahalla tai lakata EriKeeper- tai pikaliimalla, tai hätätilanteessa vaikka teipillä, mikä ehkäisee edes vähän öljyn haihtymista.
Öljyn haihtumiseen vaikuttaa myös jonkin verran sen säilytyslämpötila. Viileässä öljy haihtuu hitaammin kuin lämpimässä. Suositeltu säilytyslämpötila eteerisille öljyille on huoneenlämpö, joten auringonpaistetta kannattaa välttää. Mitä puhtaampaa eteerinen öljy on, sitä vähemmän lämpötilanmuutokset siihen vaikuttavat. Huonompilaatuiset ja laimennetut öljyt saattavat sakkaantua liian viileässä, ja liian lämpimässä tahmaantua tai itkeä (laimennetut nesteet erottuvat öljystä eivätkä enää sekoitu). Sama reaktio tapahtuu myös erilaisille ruoanlaittoon suunnatuille kasviöljyille, kuten auringonkukka- tai oliiviöljylle, jos niitä säilytetään väärässä lämpötilassa. Huonosti suljettuun pulloon voi myös päästä kosteutta mikä myrryttää öljyn, ja pilata sen täysin. Tällainen pilaantunut öljy on vain paras heittää pois.
Eteerisiä öljyjä kannattaa säilyttää erillään elintarvikkeista ja/tai kosmeettisista valmisteista, lähinnä haihtuvasta öljystä tarttuvan hajun vuoksi, mielellään valolta suojassa huoneenlämmössä. Pahvilaatikko, tms. säilytysboksi on hyvä, itse säilytän öljyjäni vaatehuoneessa, jossa haihtuvien öljyjen tuoksu raikastaa edes vähän suljetun tilan ummehtunutta ilmaa.
Nippelitietoa..
Usein kuulee puhuttavan Eteerisistä öljyistä "Aromaattisina öljyinä". Termillä viitataan lähinnä aromaterapiassa käytettäviin tuoksuöljyihin, jolloin merkitys on sama kuin puhuttaessa "Rohdosöljyistä". Niistä ei kuitenkaan oikein voi puhua samassa kategoriassa vaikka Aromaterapia onkin hoitomuoto. Hyvä siis muistaa, että mieltä rauhoittavat, unentuloa edistävät ja päänsärkyä laannuttavat tuoksuöljyt voivat tässä tarkoituksessaan olla luokiteltavissa myös rohdoksiin, mutta ei nyt aleta viilaamaan pilkkua. Yrteillä, kasveilla ja kukilla on vaan niin monia käyttömahdollisuuksia myös öljyinä :)
Huom: Eteeristen öljyjen käyttömahdollisuudet ovat todella laajat, mutta vahvuutensa vuoksi niitä ei tulisi koskaan nauttia sisäisesti. Sisäisesti käytettynä
monilla eteerisillä öljyillä voi olla koostumuksensa ja vahvuutensa
takia ikäviä sivuvaikutuksia. Lisäksi moni yrtti ja rohdoskasvi sisältää aineita, jotka suurina määrinä ovat myrkyllisiä (kuten Virmajuuri, Mäkikuisma ja Maahumala). Eteerisissä öljyissä nämä aineet tiivistyvät pullossa tuoksun tavoin, jolloin öljystä voi tulla itse kasvia myrkyllisempi.
Jos nuuhkit eteeristä öljyä pullosta, älä ikinä, korostan: ÄLÄ IKINÄ, laita nenää suoraan pullon suulle haistellaksesi, vaan pidä pullo n. 20 cm:n etäisyydellä kasvoistasi, ja leyhytä kädelläsi tuoksua nenää kohti. Tähän menettelyyn on kolme hyvää syytä:
1. Ensiksi, koska eteeriset öljyt ovat vahvoja tiivisteitä, tarpeeksi tujusta rohdosöljystä voi saada nenäverenvuodon, migreeni voi laueta, tai voit muuten vaan saada pahan olon.
2. Toisekseen, miten sitäpaitsi haistat enää mitään seuraavasta öljystä, jos vedät ensi-imaisulla poskiontelot täyteen, sanotaanko, kamferiöljyä?
3. Kolmanneksi, juuri mainitun vahvuutensa takiaöljy ei haise oikeanlaiselle suoraan pullosta. Siksi eteeriset öljyt on tarkoitettu tuoksutettavaksi lampuista, jolloin tuoksu on miedompi, ja tunnistettavampi. Siksi aromin leyhyttely tuo oikean tuoksun parhaiten esiin.
Olikohan tässä kaikki? No, kysymyksiä saa aina esittää jos unohdin jonkin mieltä askarruttavan asian tästä :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti