torstai 29. heinäkuuta 2010

Ensimmäinen Sadonkorjuu ja Uutisleivän Päivä

Kesä kääntyy loppukolmannekseen, ja koittaa ensimmäinen sadonkorjuu, 1.8.
Tämä Mittumaaria seuraava sapatti on paitsi satojuhla joka avaa ihmisten sadonkorjuukauden, myös noidan vuosiympyrän viimeinen pääsapatti ja kuluvan vuoden ensimmäinen maskuliininen sapatti. Perinteisesti se on ollut iloinen ja runsas tapahtuma, jossa on iloittu ensimmäisestä sadosta, syöty, juotu, tanssittu, laulettu ja naurettu.

Ensimmäisen sadonkorjuun juhla tunnetaan eri nimillä eri yhteyksissä: Kelttiläisittäin juhla on Lugnasadh, Irlantilaisen auringonjumala Lughin mukaan, ja samaa nimeä juhlasta käyttävät myös monet Wiccat. Germaanien keskuudessa juhlan nimi puolestaan oli Herfest. Myös keskiajan kristityt tekivät pakanajuhlasta oman versionsa; Leivän juhlan, ja antoivat sille nimen Lammas, joka tarkoittaa leipien pyhitystä. Kristityn juhlan päivämäärä siirtyi 5. Elokuuta.

Wicca-uskonnossa elokuun ensimmäistä päivää juhlitaan siis kelttiläisellä Lugnasadh-nimellä. Juhla on eräänlainen Wiccojen kiitospäivä, jolloin jumaltenpalvontaan sisälletään asioita jotka ovat vaikuttaneet positiivisesti kuluneena vuonna, ja niistä kiitetään. Kuten muissakin wiccasapateissa, rituaalissa käytetään tietenkin symbolista uhria, viiniä ja leipää. Leivän uhraus tunnetaan monissa pakanaryhmissä, ja tapa muistuttaa mm. muinaissuomalaista sadonkorjuutapaa viedä/jättää haltijapuulle, kukkarokivelle tai tontulle terveisiä uutissadosta.

Ennen wanhaan Elokuun tärkeimmät tapahtumat olivat ensimmäinen elonleikkuu ja rukiinkylvö. Kylvetty ruis korjattiin sitten vuoden lopussa, Kekrinä. Ensimmäistä elonleikkuuta vasten on ennen wanhaan juotu juustokahvit, eli kahvin kanssa on tarjottu leipäjuustoa. Alueittain ne on juotu myös viimeisen elonleikkuun yhteydessä nimellä "Sirpinkampiaiset".
Elokuussa saatiinkin ensimmäiset uutisleivät ja -puurot.

Yöt ovat pimenneet Kesäpäivästä lähtien, ja Elokuu onkin tunnettu hämärällä yötaivaalla nähdyistä elosalamoista eli elovalkeista; Salamankaltaisesta valoilmiöstä johon ei kuitenkaan kuulu jyrinää tai sadetta. Muinoin uskottiin elosalamoiden jouduttavan viljan kasvua ja parantavan sen laatua. Runsaat elosalamat olivat siis hyvä enne.
Luonnossa on myös havaittavissa ensimmäisiä syksyn merkkejä. Kukkivien kasvien kukat lakastuvat ja alkavat muuttua siemeniksi, marjoiksi ja hedelmiksi. Onnekas voi jo löytää metsästä mustikoita, ja etenkin sateisen kesän avulla jopa metsäsieniä..
Itä-Suomessa alettiin pelkäämään Hallaa Elokuun paikkeilla, joten syksy alkaa muistuttaa tulostaan viimeisenä kesäkuukautena.

Pitopöytään sopivat niin maito-, muna-, peruna-, ja viljaruoat, kuin erilaiset kasvikset, sienet, marjat ja hedelmät, erityisesti mustikat ja rypäleet. Puurot ja vanukkaat erilaisilla hedelmä- ja marjakiisseleillä kruunaavat juhlan. Kokeile juustotarjotinta kekseineen ja rypäleineen, tai paista kesän viimeiset muurikkaletut. Lihapuolelta kannattaa keskittyä lähinnä kalaan ja rapuihin. Erilaiset kukot, paistetut muikut, silakkapihvit, savusiika tai -lohi ovat mainioita, vaikkapa kanttarellikastikkeen kanssa. Mikäli haluat kokeilla jotain erilaista, testaa jotain keskiaikaistyylistä ruokaa. Mausta ruoka tuoreyrteillä. Aina parempi jos käytät luonnonyrttejä vielä kun niitä saa luonnosta. Juhlajuomiksi sopivat erilaiset mehut, viinit ja siiderit, sekä vaalea olut.
Päivälle sopivia mausteita ovat lipstikka, tilli, ruoho- ja valkosipuli, erilaiset pippurit, anis, fenkoli, muskotti, neilikka, kurkuma, kumina, juustokumina ja sinapinsiemenet.

Kynttilöiden väreiksi sopivat pehmeät ja raikkaat luonnolliset sävyt, kuten lämpimät viljan ja auringon, sekä muut luonnon värit, kuten metsänvihreä ja vadelmanpunainen.
Suitsukkeiksi sopivat lempeät yrtti-, kukkais-, ja hedelmätuoksut, kuten omena, vadelma, meirami, rosmariini, ja minttu, sekä vähän eksoottisemmat appelsiini, ylang ylang, jasmiini, kookos, sekä lootus.

Pientä puuhastelua:

-Leivo ruisleipää tai muuta tummaa leipää.
-Keitä juustokahvit ystävillesi.
-Vie ruoanlaistosta ulos ensimmäistä leipää ja/tai ruokaa ja juomaa uhriksi luonnolle ja tontulle.
-Leivo marjapiirakkaa
-Istuta puuntaimi
-Käy ulkoilemassa. Ota pussi mukaan, ja kerää samalla roskia ja/tai tyhjiä pulloja.
-Aloita neule- tai käsityö
-Pese ikkunat ja pyyhi pölyt
-Järjestele vaatekaappisi ja vie turhat tekstiilit tai kierrätykseen kirpputorille
-Kierrä pelto ympäri kiittäen sitä antimista. Tämä on myös oiva tapa lisätä omaa hedelmällisyyttä ja hyvinvointia.
-Keskity elementteihin.

Ei kommentteja: