perjantai 23. heinäkuuta 2010

Pilvihin On Piian Nännit

Marja Paasion teos esittelee nimensä mukaisesti Suomen kansan seksiperinnettä, jota on koottu teoksen sivuille niin sanontoina, wanhoina taikoina kuin erinäisinä vippaskonsteinakin, kunhan ne vaan liittyvät jotenkin seksuaalisuuteen. Kyseessä on kerrassaan lystikäs kokoelma wanhoja pikkutuhmia, ja vähän ronskimpiakin, sananlaskuja, uskomuksia ja lemmentaikoja.
Kirjan sisältö on jaettu selkeästi aihepiirien mukaan, ja selailtavaahan kirjasta löytyy; Lemmennostosta, miehistä, naisista, ehkäisystä ja naimisiinmenosta aina synnytykseen asti.

"Omena sen oma nimi on."

Vaikka seksuaalisuus kaikissa ilmenemismuodoissaan tuntuukin yhä nykyään olevan tabu meille aina yhtä sisäänpäinlämpiäville suomalaisille, muistuttaisin että ilmestyessään ensi kertaa (1985) teos nousi kirjakauppojen varastetuimmat -listan kärkeen. Teos siis kiinnosti tavattomasti monien suomalaisten uteliaita mieliä, mutta jostain syystä harvempi kuitenkaan ilkesi tämän ostaa ;D
 
"Eipä liha vihkimällä parane."

Kirjan sisältö on tallennettu alkuperäismuodossaan, wanhoja termejä ja kertojien murteita unohtamatta, mikä on yksityiskohtana omiaan lisäämään teoksen viehätystä.
Vaikka kirja sisältääkin paljon nykypäivänä hävyttömiksi miellettyjä sanoja ja sanontoja, teos ei itsessään ole mitenkään rivo tai siveetön. Vanhalle kansalle esimerkiksi vittu ei ollut samalla tapaa kirosana, kuten nykyisin. Moralismi elää siis lähinnä lukijan korvien välissä, ja jokainen paljaat varpaat tai olkapäät nähdessään herkästi pahastuva ummikko voi hyvin jättää tämän lukematta.

(Uudistettu painos vuodelta 2004. Kannen kuvittanut Erkki Tanttu.)

Teos ei myöskään ole mikään "Näin se pitää tehdä" -seksiopas, vaan folkloristinen kokoelma paikka paikoin jopa humoristisia kansantarinoita ja kaskuja aikuisten maailmasta. Kirjassa käsitellään tervettä seksuaalisuutta ja siihen liittyviä, moninaisia asioita jämptisti ja kansanomaisesti sen ihmeempiä punastelematta.
Kustannusosakeyhtiö Otava 1985. 265 sivua. Kovakantinen. Kannen kuvittanut Kari Nuutinen.

+Nostaa varmasti hymyn huulille
+Kätevän kokoinen
+Kattava

-Paikoin murteella tallennetut jutut voivat olla hieman hankalasti tulkittavia.
-Uusintapainoksesta valitettavasti puuttuu alkuperäisteoksen sivuja koristava, Kari Nuutisen maanläheinen kuvitus.

Ei kommentteja: