keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Witches of the World

Witches of the world on nimensä mukaan noitia ympäri maailman ja heidän tapojaan esittelevä ja tutkiva tietoteos. Kirjan tiedot ja kertomukset pohjautuvat pääsasiassa vanhaan folkloreen ja uskomuksiin, mutta myös historiallisia faktoja on mukana. Teos ei yritä olla "Fact vs. Fiction" -kirja, vaan pyrkii tarkastelemaan noitia ja noituutta vähän samanlaisista lähtökohdista kuin kuka tahansa aiheen ulkpuolinen, uskomuksiltaan neutraali henkilö tarkastelisi sitä.

Paikka paikoin kirjan "faktat" kuitenkin herättävät kysymyksiä. Joistakin kohdista, kuten noitien tavoista tai perinteistä puhuttaessa, näyttäisi unohtuneen täysin kyseisen väittämän alkuperä, tai tapaa harjoittavan ryhmän nimi, tms, vaikka olisi ollut selventävää mainita se suoraan asiayhteydessä. Vaikka teos siis tunnustaa erilaiset noidat, suuntaukset ja ryhmät, se sortuu paikka paikoin karkeaan yleistelyyn, ja ellei tiedä k.o. aiheesta lähtöjään mitään, on varmasti itsekin helppo tehdä samaistavia yleistyksiä eri noitaryhmien ja magianharjoittajien välillä.
Pidän silti tästä kirjasta, kuten yleensäkin vanhoista uskomuksista ja folkloresta kertovista kirjoista. Tähän oli jopa saatu mahtumaan jopa itsellenikin uusia asioita, puhumattakaan, että kirjaan päätyneet tarinat ovat kaiken lisäksi mielenkiintoisia. :)

Teos jakautuu kappaleittain, noitavainoista nykynoitiin, ja mukaan mahtuu myös pari kappaletta yrteistä ja muista tarvikkeista. Kirjassa on runsas kuvitus, niin valokuvia kuin piirroksiakin on mukana.
256 sivua. Teos on englanninkielinen.

-Monipuolinen, runsas kuvitus ja komea ulkoasu.
-Kirjan tunnelma säilyy "mystisenä" alusta loppuun.

-Pehmeäkantinen
-Vähän hanlakankokoinen, tosin pehmeät kannet voivat vaikuttaa asiaan.

Ei kommentteja: