tiistai 9. marraskuuta 2010

Langallo

Suomalaisittain langallo on tutumpi, puhekielinen versio Itä-Eurooppalaistyylisestä Lángos-piirakasta, joka muistuttaa paljon pizzaa. Voit vaihdella langallon täytteitä maun mukaan, lisävinkkejä tuolla lopputeksteissä.. Noidankodon vegeversio n yhtä lailla herkullista, ilman lihaa ja rintamaitoa :)

1 Annos pizzataikinaa, käytä vähemmän jauhoja, jotta taikina jää pehmeämmäksi, ja korvaa öljy markissulalla.

Täyte:
150g Savutofua
1 Iso sipuli suikaloituna
1 dl Suikaloituja purjon lehtiä
4 Palaa pakastepinaattia
200g Sieniä (lue eteenpäin)
Pari desiä uuninkestävää juustoketta raasteena
Suolaa, tai yrttisuolaa, ja pippuria
Öljyä paistamiseen

Kastike:
200g Vegesmetanaa
200g Maustamatonta tuorejuustoketta
2 rkl Ravintohiivahiutaleita
3 Hienonnettua valkosipulinkynttä
Ripaus suolaa
2 rkl Hienonnettua, tuoretta persiljaa
2 rkl Hienonnettua, tuoretta tilliä
-Sekoita ainekset hyvin

-Käsittele sienet valmiiksi tarvittavalla tavalla (perkaa, viipaloi, valuta, tms.)
-Avaa tofupaketti viemärin päällä, ja valuta neste pois. Suikaloi tofu
-Lorauta pannulle hieman öljyä ja paista tofusuikaleisiin hieman väriä, nosta tofut sivuun
-Laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Lisää panulle tarvittaessa hieman öljyä, ja lisää sipuli ja purjo. Paistele sipulia kunnes se pehmenee, ja lisää pinaatti. Sekoittele kunnes pinaatti sulaa
-Mausta suolalla ja pippurilla, lisää tuoreyrtit ja laita paistos sivuun
-Taputtele pizzataikina uunipellin päälle laitetun leivinpaperin päälle niin että pinta ala peittyy ja taikinalevy on tasaisen paksu
-Levitä taikinalevylle tasaisesti kastike, ja ripottele kastikkeen päälle about desi juustoketta
-Levitä päälle tasaisesti sipulisekoitus, tofut ja sienet, ja kuorruta lopulla juustokeraasteella

-Paista 200'C asteessa ensin n.10 min, ja käännä pelti (eli etuosa takaosaksi), ja paista taas 10 min
-Nosta lämpö 225'- 250'C asteeseen uunin tehosta riippuen, ja paista vielä hetki kunnes reunat saavat väriä
-Anna tekeytyä hetki ennen leikkaamista

*Mikäli haluat vähän mausteisempaa langalloa, lisää kastikkeeseen hieman cayennenpippuria tai chilikastiketta. Sieniksi sopivat niin tuoreet kuin säilötyt sienet, voit käyttää tähän joko sopivasti esikäsiteltyjä metsäsieniä tai herkkusieniä. Juustokkeena käytin tässä Wilmersburgerin Cheddar-juustoketta. Tilli on kitenkin langalloissa se perinteisin mausteyrtti, joten vaikkei tillistä tykkäisikään, kannattaa sille antaa edes tämä yksi mahdollisuus.

Itä-Euroopassa päin tehdään jonkin verran tällaisia pizzaa muistuttavia piirakoita, ja suurimpana erona pizzaan lienee juuri tomaattikastikkeen korvaaminen smetanalla tai, kuten tässä reseptissä, smetana-tuorejuustoseoksella. Kuten perus-pizzassa, langallon täytteitä voi todellakin vaihdella maun mukaan, vaikkakin esipaistetut täytteet tai pari ovat langallossa perinteisimpiä. Usein Langallo-piirakka sisältää myös erinäisiä eläintenpaloja, mutta, kuten pizza, se ei tarvitse niitä maistuakseen.
Langalloon voi laittaa maun mukaan erilaisia paistettuja, keitettyjä, säilöttyjä, tai muuten tarvittaessa esikäsiteltyjä tai tuoreita vegejä, kuten tofuja, seitania, vegonia, sieniä, tai kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, munakoisoa (Käsittelyohjeet täällä), fenkolia, paprikaa, tomaattia, hapankaalia, mukuloita (peruna, bataatti), oliiveja, tai vaikka artisokansydämiä. Myös erilaisista tuoreyrteistä, kuten ruohosipulista, rakuunasta, salviasta tai mäkimeiramista saa kivan säväyksen. Ja toki, voi tämän lätyn täyttää kuin meikäläisittäin totutumman pizzankin, jätä vain tomaattikastike pois ;)

Ei kommentteja: