maanantai 24. elokuuta 2009

Kasvien Salaiset Voimat

Sinikka Piipon "Kasvien Salaiset Voimat" teos on verrattaen uusi (vuodelta 2008) teos, mutta tutustumisenarvoinen tietopaketti kasvien yleisimmistä käyttötavoista niin lääkinnässä, folkloressa kuin magiassakin. Teos esittelee kasvit feminiinisinä tai maskuliinisina, kertoo niitä hallitsevista planeettavaikuttajista ja elementeistä. Kirjan kasvit on luokiteltu käyttötavoittain, esimerkiksi suojeluun, rauhoittumiseen, ja terveyteen.
Kirja sisältää paljon muutakin kuin pelkkiä kasveja, kuten tietoa väreistä, elementeistä, ja kuun vaiheista. Teoksesta löytyy jopa kelttien puukalenteri, eli teos on suhteellisen kattava.

Teoksessa tarkastellaan myös magiaa käsitteenä, ja kirja sisältää myös pienet esittelyt yleisimmistä "maagiseen" genreen liitetyistä ryhmistä, kuten Wiccoista, Noidista, Shamaaneista ja Druideista.
Niitä lukiessa paikoin tosin tuntuu että kuvaukset druideista tai noidista edustavat pitkälti kirjoittajan itsensä mielipidettä tai kokemuksia, kun wiccatieto taas on poimittu selvästi suoraan wiccoilta itseltään.
Wicca uskontona ja noituuden harjoittaminen yleisesti tuntuvat menevän paikka paikoin sekaisin, ja tuntuukin, että Piippo samaistaa wiccat noitiin uskonnollisten rituaaliensa vuoksi.

Vaikea sanoa onko kirja kirjoitettu tietoteokseksi asiasta tietämättömille, vai aputeokseksi asiaan vihkiytyneille. Teosta on siis paikka paikoin hankala tulkita. Kasviesittelyt ovatkin teoksessa ainoa luotettavampi sisältö joiden vuoksi kirja kannattaa hankkia. Jos siis haluat hakea tietoa wiccasta, noituudesta ja shamaanismista, en voi suositella tätä kirjaa lähdeteokseksi.

Kuvitus on korvattu kolmeen sivuväleihin lisätyillä valokuvalehdillä joissa kuvia esiteltävistä kasveista.
Kirjan lopussa aakkosellinen hakemisto. Helmi-Kustannus, 496 sivua.

+Paljon noituuden harjoittajille sopivaa kasvitietoa yksissä kansissa.
+Kovakantinen.
+Selkeät valokuvat auttavat tunnistamaan kasvit.

-Hankalankokoinen tiiliskivi.
-Muu kuin kasveja käsittelevä tieto ei ole kovin varteenotettavaa.
-Valokuvat olisi voitu sirotella laajemmalle alueelle

6 kommenttia:

Henni kirjoitti...

Mulla on myös tämä kirja, ja on kyllä kasvitietoudeltaan tosi kattava, innoissani oon lukenut :)

Irene Vermin kirjoitti...

Onpas mukavaa kun taas joku kommentoi, olette olleet niin hiljaisia ;)
Lukeminen kannattaa aina, ja kyllä vastaisuudessakin tänne postailen kirjahyllyni aarteistoa :)

Moira Hermione kirjoitti...

Täytyy sanoa, että olen sun kanssa samaa mieltä tästä kirjasta. Aivan mahtavan laajasti kerrottu kasveista! Yksi lempiteoksistani kasvitiedon saralla!

Elli kirjoitti...

Itse olen selainnut tätä kirjaa kirjastossa, ja tullut siihen tulokseen, että omaksikin tämän voisi hankkia.

Nimetön kirjoitti...

Onko blogin pitäjällä tiedossa muita kirjoja, jotka käsittelisivät nimenomaan suomalaista kansanperinnettä ja uskomuksia kasveihin liittyen?

Hyvä ja mielenkiintoinen blogi sinulla!

Irene Vermin kirjoitti...

Suomalaisia, erityisesti kasviloreen keskittyviä kirjoja minulla ei erikseen ole (ellei omia muistikirjoja vuosien varrelta lasketa), ja täälläkin olen esitellyt jo ainakin itselleni varteenotettavimmat kasvikirjat, joista kyllä löytyy monia Suomesta tavattavia kasveja ja yrttejä.
Muutoin lainailen esim. kasvi-, ja puuesittelyissäni pitkälti omia muistiinpanojani näistä juuri mainituista muistikirjoista. Mukana myös suomalaista folkloretietoa.

Perus-folklorekirjoja on vielä tulossa esittelyyn, ja varmaan kasvilorekirjojakin jos moisiin törmään ja katson ne asiallisiksi. Pysytään siis kanavalla :)