maanantai 24. elokuuta 2009

Kasvien Salaiset Voimat

Sinikka Piipon "Kasvien Salaiset Voimat" teos on verrattaen uusi (vuodelta 2008) teos, mutta tutustumisenarvoinen tietopaketti kasvien yleisimmistä käyttötavoista niin lääkinnässä, folkloressa kuin magiassakin. Teos esittelee kasvit feminiinisinä tai maskuliinisina, kertoo niitä hallitsevista planeettavaikuttajista ja elementeistä. Kirjan kasvit on luokiteltu käyttötavoittain, esimerkiksi suojeluun, rauhoittumiseen, ja terveyteen.
Kirja sisältää paljon muutakin kuin pelkkiä kasveja, kuten tietoa väreistä, elementeistä, ja kuun vaiheista. Teoksesta löytyy jopa kelttien puukalenteri, eli teos on suhteellisen kattava.

Teoksessa tarkastellaan myös magiaa käsitteenä, ja kirja sisältää myös pienet esittelyt yleisimmistä "maagiseen" genreen liitetyistä ryhmistä, kuten Wiccoista, Noidista, Shamaaneista ja Druideista.
Niitä lukiessa paikoin tosin tuntuu että kuvaukset druideista tai noidista edustavat pitkälti kirjoittajan itsensä mielipidettä tai kokemuksia, kun wiccatieto taas on poimittu selvästi suoraan wiccoilta itseltään.
Wicca uskontona ja noituuden harjoittaminen yleisesti tuntuvat menevän paikka paikoin sekaisin, ja tuntuukin, että Piippo samaistaa wiccat noitiin uskonnollisten rituaaliensa vuoksi.

Vaikea sanoa onko kirja kirjoitettu tietoteokseksi asiasta tietämättömille, vai aputeokseksi asiaan vihkiytyneille. Teosta on siis paikka paikoin hankala tulkita. Kasviesittelyt ovatkin teoksessa ainoa luotettavampi sisältö joiden vuoksi kirja kannattaa hankkia. Jos siis haluat hakea tietoa wiccasta, noituudesta ja shamaanismista, en voi suositella tätä kirjaa lähdeteokseksi.

Kuvitus on korvattu kolmeen sivuväleihin lisätyillä valokuvalehdillä joissa kuvia esiteltävistä kasveista.
Kirjan lopussa aakkosellinen hakemisto. Helmi-Kustannus, 496 sivua.

+Paljon noituuden harjoittajille sopivaa kasvitietoa yksissä kansissa.
+Kovakantinen.
+Selkeät valokuvat auttavat tunnistamaan kasvit.

-Hankalankokoinen tiiliskivi.
-Muu kuin kasveja käsittelevä tieto ei ole kovin varteenotettavaa.
-Valokuvat olisi voitu sirotella laajemmalle alueelle

Ei kommentteja: