maanantai 4. tammikuuta 2010

Lykyn Avain

Tässä Suomen Kirjallisuuden Seuran alunperin v.1991 kustantamassa opuksessa on laaja valikoima wanhoja taikoja, konsteja ja uskomuksia sekä rikkauden että rakkauden saavuttamiseksi. Vaikeitahan ne ovat, ainakin tarvittavia aineksia ajatellen, sukkavarkaisiin kun toisen kotiin ei ole nykyisin helppoa mennä ja saunan uunikin on monella kesämökkimatkan päässä..

Kirja on siitä huolimatta hauskaa ja avartavaa luettavaa, ja voihan tämän vaikka juhannuksena ottaa suuntaa antavaksi oppaaksi jos mielii perinteisiä juhannustaikoja koettaa.

"Kun syö silakkaa niin tulee posket punaisiksi" -Orimattila 1948-

Kirja on jaoteltu aihepiireittäin, kuten ihmisten askareisiin, kyläilyyn, naimisiin menoon ja kuolemiseen. Ja kyllähän joka kappaleesta löytyy nykyihmiselle ainakin pari helppoa kikkaa joita voi vaikka kotona koettaa mikäli haluat eksyttää naapurin lehmät metsään tai lihoa hyvinvoivan näköiseksi ennen häitä. Nykyiseltään moiset kuulostavat kuulostavat vain viihteellisen hauskalle mutta kertovat silti paljon elämisestä ja olemisesta ennenvanhaa. Teoksen on kuvittanut Pekka Vuori.

"Siltä, jonka käteen jää avain lukosta, vievät toiset heilan" -Ruovesi 1922-

+Kätevän kokoinen, kovakantinen.
+Teksti on helppolukuista, ja hyvin jaoteltua, eikä kaikki yhdessä pötkössä.

-Kuvitus on hienon näköistä, mutta todella niukkaa ja väritöntä.
-Loppuu liian äkkiä kun pääsee lukemisessa vauhtiin.

Ei kommentteja: