tiistai 5. tammikuuta 2010

Borsch

Eli kotoisammin Borssi-keitto. Nam.
Mikäli koulunkeittiön einesborssi ei kuulunut suosikkiruokiisi, kehotan kokeilemaan kotitekoista borssia. Ainakin tällä reseptillä sydämet sulavat ;)

4-5 Punajuurta
2 Sipulia
2 Porkkanaa
4-500g Keräkaalia
n.1/2 dl Tuoretta rakuunaa
n.1/2 dl Tuoretta persiljaa
1 Sitruuna
2 Valkosipulinkynttä
n. 3 l Kasvislientä
Öljyä paistamiseen

Mausteseos:
2 Laakerinlehteä
1 rkl Kuminaa
1 rkl Kuivattua timjamia
1 rkl Suolaa
1 rkl Sokeria
1 rkl Rouhittua mustapippuria

Lisäksi:
Persiljasilppua
Vegefraichea (esim. Oatly)

-Vegefraiche kannattaa laittaa jo edellisenä iltana jääkaappiin valustumaan, esim. kahvinsuodattimen sisälle
-Kuori sipulit, valkosipulinkynnet, porkkanat ja punajuuret. Poista kaalin pinnalta nahistuneet/huonot lehdet, jos niitä on.
-Suikaloi sipulit, porkkanat, punajuuret, ja kaali. Hienonna valkosipulinkynnet
-Lisää pannulle hieman voita tai öljyä ja kuullota kasviksia ja valkosipulia hetki. Lisää kasvikset kattilaan, huuhtele pannu parilla desillä vettä, ja kaada huuhteluvesi kattilaan
-Lisää liemi, ja mausteet.
-Hauduta keittoa miedolla lämmöllä n. tunti, ja purista tuona aikana mehut sitruunasta, ja hienonna tuoreyrttien lehdet (älä käytä yrttien varsia).
-Kaada puolet sitruunamehusta kattilaan, ja hauduta vielä tunti
-Lisää loppu sitruunamehu, ja puolet tuoreyrttisilpusta, ja jatka hauduttamista. Keitto saa hautua n. 3-3 1/2 h, kunnes peksuimmat kaalinpalat ja punajuuret pehmenevät. Samalla keitto tavallaan kiehuu kokoon, joten vettä ei välttämättä tarvitse lisätä (tarkista toki maku)
-Lopuksi lisää loppu yrttisilppu, kiehauta, ja anna keiton tekeytyä kannen alla n.10 min.
-Vatkaa vegefraiche kuohkeaksi juuri ennen tarjoilua
-Tarjoile persiljasilpun ja smetanasydämen kanssa :)

*Muista, että punajuuri värjää leikkuulaudan nopeasti punaiseksi. Punajuuret kannattaa siksi suikaloida vaikkapa lautasen päällä, tai peittää leikkuulauta erikseen vaikka leivinpaperilla.
Rakuunalla tarkoitan tässä tietenkin ranskalaista rakuunaa (Artemisia Dracunculus), vaikka kyseessä onkin venäläinen ruokalaji. Venäläistä rakuunaa (Artemisia Dracunculoides) voi paremman puutteessa käyttää, mutta annostele sitä varovaisesti, sillä sen maku on hieman kitkerämpi kuin ranskalaisessa rakuunassa.

Alunperin borssi on ollut vähävaraisten ja duunarien sapuskaa, johon on harvoin ollut laittaa lihaa. Myöhemmin kehittynyt lihaborssi on nykyisin monelle tutumpi ja alkuperäisenä pidetty versio. Mikäli laitat borssiisi lihaa, voit käyttää myös lihalientä.
Alkuperäiseen borssiin kuuluu myös lurauttaa hieman (1-3 rkl) hapanta punajuurimehua (jota voi tuurilla löytää venäläisistä tai virolaisista elintarvikeliikkeistä) jotta mausta tulee totutun hapan. Mikäli siis löydät/käytät hapanta punajuurimehua, voit unohtaa reseptistä sitruunan jota käytän tässä juuri punajuurimehun sijaan. Jos sinulla ei ole sitruunaa (tai olet allergikko) eikä punajuurimehua, voit lorauttaa keittoon myös vähän punaviiniä tuomaan sopivaa happamuutta, mutta älä ikinä käytä etikkaa (saati etikkapunajuuria!!) vaikka monet nykykokit niin borssiinsa höystävätkin. Etikan maku on ikäänkuin "väärällä" tavalla hapan/kitkerä, ja hutiloi keiton luonnollisen lempeän, happaman-makean maun.
Lisää borssiisi halutessasi myös 1-2 hienonnettua sellerinvartta, tai hieman suikaloitua juuriselleriä ;)
Borssin kyytipojaksi sopii hapanlimppu, ruisleipä, tai vaikka näkkileipä. Jälkiruokana maistuu kotitekoinen omenapiirakka :)

Ei kommentteja: